Gaspar destaca la unitat d’acció en la Diputació de València enfront de la COVID-19

El president agraeix el consens en la presa de decisions per a ajudar els municipis valencians a lluitar contra la pandèmia i avança que així continuarà sent anteposant l'autonomia local.

El president de la Diputació de València, Toni Gaspar, ha tancat el ple extraordinari per a debatre la gestió provincial de la COVID-19 agraint la implicació dels portaveus dels diferents grups en la institució a l’hora d’ajudar els municipis a afrontar i superar la crisi sanitària. Gaspar, que ha tingut paraules de record per a les víctimes de la pandèmia, ha sigut categòric en assegurar que “malgrat la litúrgia política i els posicionaments que marquen els partits, hem estat junts a diferència d’altres institucions”.

El màxim responsable provincial considera que la normalitat “no arribarà fins que no hi haja vacuna, la qual cosa ens obliga a continuar prenent decisions per a continuar estant al costat dels municipis, sempre respectant l’autonomia local”. En resposta al portaveu popular, Juan Ramón Adsuara, qui reclama “interlocució i proactivitat enfront del perfil baix emprat”, Toni Gaspar ha defensat “la unitat encara que siguem diferents, com un valor en alça que ha d’imposar-se als titulars”. “Si un perfil alt és insultar per a tindre rellevància i estar de moda no m’interessa en absolut”.

El president Gaspar aposta per “tindre sempre un marge de maniobra per a fer front al que puga vindre després de l’estiu”, al mateix temps que la Diputació “continua treballant amb el model que volen els alcaldes i alcaldesses, que és el de dedicar-nos plenament als municipis, respectant la seua autonomia, per damunt de competències que recauen en altres institucions”.

En este sentit, la portaveu de Ciudadanos, Rocío Gil, va demanar modificar el pressupost per a donar resposta a les necessitats dels ens locals davant una possible segona ona del virus, i va donar la mà a l’equip de govern provincial per a col·laborar en esta línia d’ajudes que abasta des de la provisió de material higiènic fins a la reactivació del comerç i el turisme, l’ampliació del servei de teleassistència i la implantació del teletreball.

El portaveu de Compromís, Xavier Rius, ha defensat la “inversió extraordinària de la Diputació en els municipis enfront d’una crisi que ha posat de manifest la nostra vulnerabilitat i per a la qual no estava preparada cap administració”. En eixa inversió ha incidit el representant de la Vall ens Uneix, Joan Sanchis, qui ha destacat “el treball d’alcaldes i regidors a peu d’obra, sense informació i sense poder gastar els seus superàvits”; també ha reclamat “subvencions i no préstecs per a les persones i col·lectius afectats”.

A tots ells, inclòs el portaveu de Vox Joaquín Alés, expectant davant la reacció de l’ens provincial de cara a un agreujament de la pandèmia, ha respost la portaveu socialista Pilar Sarrión, que ha defensat la gestió d’una institució que “no s’ha paralitzat en cap moment i mai ha deixat solos als alcaldes i alcaldesses, amb els quals va estar en contacte permanent a través de videoconferències”.

La responsable provincial de Benestar ha valorat un pla de contingència que ha inclòs el pagament immediat d’ajudes als ajuntaments per a oferir-los liquiditat davant la crisi; provisió de mascaretes i EPI’s; la coordinació dels brigadistes i bombers de la Diputació amb el Servei de Coordinació d’Emergències autonòmic; l’increment del servei de teleassistència i ajudes a comerç local i sectors tradicionals l’activitat dels quals s’ha vist afectada per la pandèmia.

Nova ordenança de subvencions

La Diputació de València ha completat este dimarts l’activitat plenària del curs amb una sessió ordinària en el saló Alfons el Magnànim de la Beneficència, en la qual s’ha aprovat per unanimitat l’ordenança general de subvencions per a flexibilitzar els terminis i que els ajuntaments no perden ajudes.

En el context d’una crisi sanitària amb conseqüències econòmiques, que ha centrat la primera part del ple de juliol, el consens ha tornat a protagonitzar el debat provincial amb sengles declaracions institucionals sobre el preu just que garantisca la rendibilitat del treball dels agricultors de la província, en resposta a una moció del PP, i la protecció dels drets de la infància i l’adolescència enfront de la violència, en el marc del projecte de llei orgànica aprovat recentment pel Govern central.

L’equip de govern provincial ha portat també a ple una moció que proposa adoptar mesures per al reforç de la sanitat pública davant la situació d’emergència internacional causada per la pandèmia. Una referència final a la crisi sanitària que ha tancat una sessió en la qual s’han aprovat mesures de discriminació positiva cap a la dona en el reglament de funcionament de les borses d’ocupació per a proveir llocs provisionals, i en la qual el diputat de Turisme, Jordi Mayor, ha explicat la concessió d’ajudes turístiques a destins consolidats que no havien entrat fins ara en els plans de dinamització de la Generalitat i la Diputació.

ValenciàEspañol