14.8 C
Valencia

Les gelades d’este mes danyen el 50% del cultiu de l’ametler en les zones productores

- Publicitat -AVL
- Publicitat -

Les diverses gelades ocorregudes al llarg del mes d’abril han danyat fonamentalment el cultiu de l’ametler amb uns danys mitjans en el conjunt de zones productores d’un 50% i unes pèrdues estimades per LA UNIÓ de Llauradors superiors als 14 milions d’euros.

Amb esta situació la collita prevista possiblement no arribarà ni a les 3.500 tones d’ametla en gra, quan en la passada va ascendir a 6.500 tones. A les gelades cal afegir la situació de sequera que s’arrossega a l’interior i que cal confiar que es mitigue amb les pluges dels pròxims dies.

Les elevades temperatures del passat hivern van provocar un avançament de la floració i la lògica preocupació entre els productors en veure que quedava per davant una llarga temporada amb possibilitat de gelades i que podia enxampar als arbres en la seua fase més sensible. Desgraciadament els vaticinis s’han complit i les gelades de les últimes setmanes han comportat danys generalitzats i abundants en la pràctica totalitat de les comarques productores de la Comunitat, excepte en les situades més al nord de Castelló on els danys són mínims.

En un recorregut per eixes zones productores s’observa que aquelles parcel·les situades en les parts més profundes seran les més afectades amb danys pròxims segons varietats del 100%. Al contrari que en altres campanyes es detecta així mateix que les varietats més tardanes serien les més perjudicades, en vindre les gelades en la fase més sensible per a estes.

- Publicitat -

A les comarques de Castelló la situació és irregular depenent de les comarques i fins i tot de poblacions, com més al nord els danys són menors, per exemple en el Maestrat o la Plana Baixa on fins i tot esperen bona collita. La principal afecció es troba a la comarca de la Plana Alta, sobretot en les varietats més tardanes perquè la Marcona, molt estesa, ha aguantat millor les baixes temperatures per trobar-se en un estat fenològic menys sensible.

Pel que fa a la província de València, a la comarca d’Utiel-Requena les gelades han sigut generalitzades, fonamentalment en profunds, canyades i corriols, on a més de gelades va haver-hi un gebre prolongat que va incrementar els danys fins a arribar en moltes d’elles fins al 100%. En la resta de la comarca la mitjana d’afecció serà del 50%, predominantment en la Llargueta que és la majoritària. Els càlculs de LA UNIÓ indiquen que hi haurà unes 300 hectàrees afectades al 100% i al voltant de 1.000 al 50%. Els danys a Utiel-Requena podrien passar dels 5 milions d’euros.

- Publicitat -

Quant a les comarques d’Alacant; al Comtat i L’Alcoià igual que a la Marina Alta i Baixa no s’aprecien danys de rellevància i es confia a obtindre una bona producció. El perill més evident per als llauradors d’eixes zones és la Xylella i el temor al fet que els seus ametlers s’hagen d’arrancar, circumstància que augmentaria el malestar després de no haver cobrat encara les indemnitzacions de les parcel·les ja arrancades.

A la comarca del Vinalopó les varietats primerenques han tingut danys que poden rondar entre el 20 i el 80%, segons zones. Les de mitja campanya com la Llargueta també s’han vist afectades de manera desigual segons la zona on es trobe, encara que en aquest cas els danys poden arribar al 100% depenent de si se situen les parcel·les en una zona més o menys gelada. Les varietats tardanes com la Marinada i Penta han sigut les més afectades i s’han perdut íntegrament en les zones més baixes i exposades a les gelades. En la resta de zones menys fredes els efectes no són tan evidents i s’està a l’espera de veure la magnitud en els pròxims dies. En general els danys de les zones més baixes i fredes seran quantiosos, arribant fins i tot al 100%, mentre que en les zones més càlides els danys també seran importants, però sense arribar al 100%

En la zona de la Vega Baja, la preocupació no són les gelades sinó la falta d’aigua que confien solucionar si arriben les anhelades pluges. Al no ploure pràcticament res en els últims mesos les parcel·les de secà podrien patir la falta de producció.

: Valencià

- Publicitat -
- Advertisement -
- Publicitat -25N_Benitatxell 25N_Castelló 25N_Onda

Segueix-nos

13,292FansLike
978FollowersFollow
2,458FollowersFollow

També és notícia

- Publicitat -DipCas_rural DipCas_Cultura DipVal_PMUS
- Publicitat -DipCas_Turismo Caixa Ontinyent Alcora25N
- Publicitat -Borriana_Comerç Cuentacuentos
- Publicitat -Brobit

Notícies relacionades

La Generalitat aspira a gestionar 14.000 milions de fons europeus en tres anys

Puig ha detallat que la Generalitat espera aconseguir 21.000 milions en el període entre 2021 i 2027.

Godella celebrarà el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència de Gènere

L'acte institucional que commemora el Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència de Gènere es podrà seguir en directe a través de xarxes socials.

Santiago Pérez: “És injust que municipis que no tenen els mateixos serveis sanitaris o educatius paguen els mateixos impostos que els de les ciutats”

El diputat provincial responsable de desenvolupament rural i accions contra la despoblació aborda els projectes que estan permetent canviar les perspectives empresarials i de vida dels ciutadans de municipis menuts i de zones despoblades

Vilamarxant destina 88.703,92 euros en les ajudes al comerç per a pal·liar els efectes de la COVID-19

Vilamarxant convoca una nova edició del Concurs d'Aparadors Comercials Nadalencs.

La Policia Local d’Alaquàs desarticula un taller il·legal de vehicles

Són ja tres els tallers il·legals de mecànica que la Policia Local d'Alaquàs ha localitzat i tancat en els últims anys en el municipi.
- Advertisement -

: Valencià