Generalitat i Govern acorden impulsar 1.000 habitatges de lloguer accessible

També s'hi ha parlat del Parc Sagunt 2 i accions en favor del sector citrícola i del turisme

Els governs valencià i estatal han aconseguit aquest dijous, en la primera de reunió de la democràcia de la Comissió Bilateral Generalitat-Estat, acords per a la construcció de 1.036 habitatges de lloguer assequible, el desenvolupament de Parc Sagunt 2, actuacions per a la defensa del sector citrícola amb la celebració d’un pròxim cim amb comunitats productores i accions en matèria de turisme per a injectar cinc milions d’euros en destinacions madures i per a fer front al Brexit.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, i la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, han presidit en el Palau de la Generalitat aquesta comissió bilateral, que inicia la seua marxa un dia després de l’aprovació al Senat de la reforma estatutària que garanteix la participació de la Comunitat en les decisions sobre inversions del Govern central.

Ximo Puig ha destacat que tots dos fets “senten les bases d’una nova relació entre la Comunitat Valenciana i l’Estat” i “representen una manera de fer política que els valencians i valencianes portem practicant des de fa quasi quatre anys”. “És la via valenciana, la recepta del diàleg, de la col·laboració, de la cerca de consensos, que s’ha convertit en una fórmula d’èxit per a la Comunitat Valenciana en aquesta legislatura”, ha indicat el president, que ha agregat: “Exportem valors i un model de convivència enfront de la crispació, la intransigència, la confrontació estèril d’uns altres”.

La Comissió Bilateral Generalitat-Estat estableix “un marc estable per a la cooperació entre l’Estat i la Comunitat Valenciana a l’hora de planificar les actuacions estratègiques, no solament en matèria d’inversions, sinó en tots els àmbits, tant socials com econòmics”, ha indicat Puig, per a qui la creació d’aquest òrgan “era una altra assignatura pendent amb els valencians i les valencianes que l’anterior Govern central no va voler desembossar i que ha sigut l’actual Executiu de Pedro Sánchez el que ha fet realitat”.

1.036 habitatges de lloguer accessible
Tal com ha explicat el president, en matèria d’habitatge, la reunió de la comissió bilateral ha permés tancar un protocol per al Govern d’Espanya participe en la promoció d’habitatges de la Generalitat en l’àrea metropolitana de València. En concret, les promocions es desenvoluparan a Manises, Silla, Torrent i València i permetrà construir habitatges de lloguer assequible i social.

També s’ha acordat en el mateix protocol l’impuls de sòls de l’empresa pública estatal Sepes a la ciutat de València, amb una inversió de 17 milions d’euros. És sòl destinat igualment a la construcció d’habitatges de lloguer accessible per als valencians i valencianes. En conjunt, el protocol permetrà la construcció de 1.036 habitatges de lloguer assequible i social.

La ministra de Política Territorial ha garantit, d’altra banda, que els 40 milions per a la Comunitat Valenciana del Pla d’Habitatge inclosos en el projecte de Pressupostos Generals de 2019 no es perdran pel rebuig a aquests comptes, perquè eren pluriennals. I ha precisat que aniran destinats a tres programes, de foment d’habitatge de lloguer; regeneració i renovació urbana i rural i habitatge de majors i discapacitat.

Cim per a acordar mesures de xoc davant el sector citrícola
Puig també ha subratllat que el suport de Govern valencià i estatal al sector citrícola s’ha plasmat en iniciatives per a fer front a la “complicada” situació actual. En aquest context, ha avançat un cim per al pròxim 7 de març amb el sector i les comunitats autònomes productores juntament amb el Govern, amb la finalitat de “plantejar mesures de xoc per a ajudar els agricultors afectats per les dificultats d’aquesta campanya”.

També s’han acordat mesures estructurals, relacionades especialment amb l’obertura de mercats. D’aquesta manera, es realitzaran dues campanyes de promoció dels cítrics a la Xina i al Canadà que, tal com ha precisat Batet, es canalitzaran a través de l’Icex en col·laboració amb l’Ivace.

S’han abordat a més accions en relació amb la Xylella. Referent a això, Puig ha assenyalat que s’actuarà de forma concertada amb el Govern d’Espanya per a traslladar a la Unió Europea “la necessitat de millorar la gestió d’aquesta plaga per a ajudar els agricultors que s’han vist obligats a arrancar les seues plantacions”.

Dins també de l’àmbit de l’agricultura, s’ha certificat a més, segons ha precisat el president, la voluntat d’incorporar a la Comunitat Valenciana en els plans de modernització de regadius del ministeri, la qual cosa suposarà ampliar les actuacions que ja està realitzant la Comunitat Valenciana.

Acord per al desenvolupament de Parc Sagunt 2
En relació amb Parc Sagunt, s’ha tancat un acord amb representants del Ministeri d’Hisenda per a desenvolupar Parc Sagunt 2. Puig ha subratllat que aquest projecte estratègic per al desenvolupament industrial i logístic de la Comunitat Valenciana ha sigut “desembossat” pel Consell en aquesta legislatura, amb més de 20 operacions de venda de sòl i que requereix ja una segona fase.

5 milions d’euros per al turisme i mesures davant el Brexit
En turisme, s’ha aconseguit un acord amb el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme que garantirà el desenvolupament del Pla de Recuperació de Destinacions Turístiques Madures. Aquest pla comportava la injecció de 5 milions d’euros per a potenciar les destinacions turístiques de la Comunitat Valenciana que estaven inclosos en els Pressupostos Generals de l’Estat per a enguany. L’acord d’aquest dijous salva aquests recursos per a un sector estratègic per a la Comunitat Valenciana.

A més, s’ha acordat que l’empresa pública Seggitur col·labore amb Turisme Comunitat Valenciana en la creació de la Xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents. Actualment, hi ha 32 municipis valencians que ja estan en procés de transformar-se en destinacions turístiques intel·ligents.

I, finalment, també en matèria turística, Turespaña reforçarà, en col·laboració amb la Generalitat, el Pla Operatiu de Màrqueting al Regne Unit, davant les incerteses generades pel Brexit.

Així mateix, quant a ocupació, gràcies al bon nivell d’execució dels fons de Garantia Juvenil que ha realitzat la Generalitat, la Comunitat Valenciana rebrà 50 milions més, que no es veuran afectats pel rebuig als Pressupostos Generals. Aquests fons extra vindran de partides no executades per altres comunitats autònomes. De fet, la ministra de Política Territorial ha felicitat expressament la Comunitat Valenciana per la bona execució d’aquest pla.

Peticions en matèria de seguretat i investigació
Al marge d’aquests acords, el Consell ha plantejat la necessitat que el Govern d’Espanya i el Ministeri de l’Interior reforcen les inversions en infraestructures de seguretat en la Comunitat Valenciana, inclosa la millora de les condicions dels cossos de seguretat de l’Estat. Puig s’ha referit en aquest sentit a dues reivindicacions històriques que requereixen actuacions urgents: el complex policial de Sapadors i la Comandància d’Alacant.

A més, el Consell també ha sol·licitat al Govern un marc estable de col·laboració entre el Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), la major institució pública dedicada a la investigació a Espanya, i l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) per a buscar sinergies i millorar l’ecosistema innovador. En l’actualitat existeix ja col·laboració entre l’AVI i els centres del CSIC en la Comunitat Valenciana, però es planteja ampliar aquesta col·laboració perquè convertir l’economia valenciana en referent de la innovació.

Publicitat