La Generalitat dóna ajuda a les persones migrants LGTBI

Les oficines Orienta informen a persones del col·lectiu LGTBI en l'àmbit legal, laboral, psicològic des de fa un any.

Les oficines Orienta de la Generalitat que donen informació i atenció al col·lectiu LGTBI en diferents àmbits, compten amb grups d’ajuda mútua dirigides a la població migrant, on es treballa l’autoestima i l’autoaceptación amb estes persones, que en la majoria dels casos han patit algun tipus de discriminació al seu país d’origen, la qual cosa els ha portat a una situació d’homofòbia interioritzada.

Així ho ha explicat el director general d’Igualtat en la Diversitat, José de Lamo, qui ha informat que les persones migrants LGTBI representen una de cada quatre de les consultes que reben les oficines Orienta, que van entrar en funcionament fa un any en compliment de la Llei del reconeixement del dret a la identitat i a l’expressió de gènere i de la Llei d’igualtat de les persones LGTBI.

“Este col·lectiu busca assessorament per a obtenir una residència legal a Espanya i, en alguns casos, es tracta de sol·licitants d’asil, que després de fugir del seu país d’origen per la seua orientació sexual o identitat de gènere, es troben amb una falta de xarxa molt important i l’exclusió de la seua pròpia comunitat d’origen”, ha indicat de Lamo, qui ha assenyalat que estes situacions són les que s’intenten atendre des d’Orienta.

Així, ha puntualitzat que amb l’objectiu d’atendre estes necessitats s’han creat grups d’ajuda mútua, on diferents persones migrants LGTBI es relacionen entre elles i comparteixen la seua experiència, amb l’ajuda del personal d’Orienta, amb qui treballen l’autoestima i l’autoaceptación, atés que la majoria ha patit anys de persecució i fins i tot agressions als seus països d’origen, la qual cosa els ha portat a rebutjar la seua pròpia orientació sexual o identitat de gènere sentida.

Atencions en el primer any

De Lamo ha assenyalat que el servei especialitzat Orienta, impulsat per la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives per a oferir atenció i assessorament a la població LGTBI, ha prestat, des de la seua posada en marxa l’agost de 2019 fins al 30 de juny de 2020, un total de 5.309 atencions a través de les seues tres oficines situades a València, Castelló i Alacant.

Estes dades, al seu judici, evidencien el bon acolliment que ha tingut este servei, que “ve a cobrir la necessitat d’aquest col·lectiu de comptar amb una cara de l’Administració a la qual dirigir-se, i que done una resposta especialitzada i professional a les diferents necessitats socials que puguen tindre”.

El servei Orienta es presta tant de manera presencial com per telèfon i correu electrònic, i està dirigit principalment a lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals, així com als seus familiars i persones reunides que requerisquen una atenció específica adequada a les seues necessitats.

Els serveis que s’ofereixen inclouen atenció, informació i orientació tan directa com per telèfon, a través del número gratuït 900 10 10 15 o per correu electrònic.

Algunes de les prestacions gratuïtes que s’ofereixen són assessorament psicològic, tan individual, en parella o en grup, i itineraris especialitzats d’atenció social, a més d’acompanyament personalitzat.

Així mateix, es proporciona suport legal, orientació laboral i educativa; atenció a la infància i l’adolescència, així com a les seues famílies; assessorament a persones migrants LGTBI; atenció i ajuda a víctimes de discriminació i delictes d’odi per LGTB-fòbia, així com a les víctimes de violència  en parelles del mateix gènere.

Les oficines, situades a les ciutats de València, Alacant i Castelló, compten amb un total de 23 treballadors i treballadores especialitzats en l’atenció al col·lectiu LGTBI.

El director general d’Igualtat en la Diversitat ha detallat que, de les 5.309 atencions realitzades a través de les tres oficines Orienta, 1.588 van ser durant 2019 i la resta, 3.721, des de gener d’enguany i fins al 30 de juny.

CatalàEspañol