Música i festa, de la mà en el 600 aniversari de la Generalitat

Cadascuna de les 547 bandes integrades en la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana ofereix, almenys, un concert, amb un repertori que inclou a compositors valencians

600 aniversari Generalitat
Actualitat Valenciana

Els actes de commemoració del 600 aniversari de la Generalitat ja tenen banda sonora. Presidència de la Generalitat, amb la col·laboració de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, incorpora, durant l’any en el qual es recorden els seus sis segles d’existència, la música de les bandes valencianes als actes de celebració a través d’un cicle de 600 concerts.

La música, entesa com a eix vertebrador de la cultura valenciana i com a element indispensable en tota festa popular, és la base de la campanya ‘600X600 Al voltant de la música, l’esperit d’un poble. 600 anys. Tots a una veu’, que tracta d’acostar l’activitat de les bandes musicals de la Comunitat a la ciutadania. Es tracta d’un cicle de concerts, repartits durant tot l’any en el qual se celebra el sisé centenari de la Generalitat, tots ells a càrrec de les quasi 600 societats musicals agrupades en la federació.

Així, cadascuna de les 547 bandes musicals federades ofereix, durant tot el 2018, un concert, 600 en total, un per cada any d’existència de la institució valenciana. De Sot de Xera a Catral, d’Artana a Torrevella, la campanya 600×600 té com a objectiu vertebrar la cultura a través de la música i reforçar el seu paper integrador i d’element indispensable en tota celebració. Des d’este mes d’agost i fins a final d’any, més de 80 concerts en localitats de Castelló, València i Alacant portaran la música al centre de la festa.

A este efecte, cadascuna de les societats integrades en la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana oferirà, fins al pròxim 14 de desembre, almenys un concert, en solitari o acompanyada per altres grups, com a bandes juvenils o corals de la mateixa agrupació musical.

A més, en esta celebració de la música i dels 600 anys de la Generalitat, sonaran peces de compositors valencians, que estaran incloses en el repertori de cadascun dels concerts, diferent per a cadascuna de les societats musicals però amb el denominador comú de l’impuls a la música de la Comunitat.

Cinquanta anys de la Federació de Societats Musicals
D’esta manera, peces i autors valencians sonaran per tot el territori, de la mà de les bandes de música de la Comunitat, que també estan de celebració. Mitjançant la seua participació en la campanya ‘600×600 Al voltant de la música’, la Federació de Societats Musicals de la Comunitat celebra els sis segles de vida de la Generalitat, però també els 50 anys des de la seua creació.

Esta commemoració coincideix, a més, amb l’any en què les societats musicals han sigut reconegudes com a Bé d’Interés Cultural (BIC) i, per això, la seua participació en la iniciativa tracta de posar de manifest que la festa sense música suposaria “simplement la negació de la festa”, tal com s’expressa en la declaració institucional llegida abans de cada concert. La posada en marxa del cicle de concerts incideix en “l’inimaginable” d’una celebració sense banda sonora, d’una festa “sense la desfilada dels músics pels carrers anunciant-la”.

Per això, Generalitat i societats musicals uneixen forces per a ressaltar la labor d’estes entitats com a agents vertebradors del territori, però, sobretot, com a impulsors de la festa i d’una cultura valenciana veritablement participativa.

Publicitat