La Generalitat obrirà un banc d’ADN gratuït per a víctimes del franquisme

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat en el debat sobre l'estat de la Comunitat que la Generalitat habilitarà un banc d'ADN públic perquè les famílies de les víctimes de la Guerra Civil i la repressió franquista puguen identificar de forma gratuïta les restes dels seus sers estimats.

banc

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat en el debat sobre l’estat de la Comunitat que la Generalitat habilitarà un banc d’ADN públic perquè les famílies de les víctimes de la Guerra Civil i la repressió franquista puguen identificar de forma gratuïta les restes dels seus sers estimats.

Segons ha apuntat Puig, “la nova cara de la Justícia també és incloure la reparació, el dret a la veritat i la preservació de la memòria”. En aquest sentit, ha citat a la filòsofa d’origen jueu Hanna Arendt en afirmar que “en la mesura en què realment puga arribar-se a superar el passat, aqueixa superació consistirà a narrar el succeït”.

Per això, ha considerat necessari “fer justícia” amb el passat per a “poder fer justícia en el present”. Així mateix, ha recordat que l’any vinent Alacant serà la Capital de la Memòria, “com en 1939 va ser la capital de la República”.

“Volem unir una idea en un lloc, i Alacant, amb el seu port, el camp dels Ametlers, la presó de Benalúa, la finca del Poblet, el camp de concentració d’Albatera o l’aeroport del Profund, ens evoquen la lluita, la resistència i el sofriment dels demòcrates espanyols enfront del feixisme que va assolar *europa en el segle XX”, ha agregat.

L’àrea de salut de la Marina serà pública abans d’acabar la legislatura

D’altra banda, el Govern valencià accelerarà el procés de reversió de l’àrea de salut de la Marina, que passarà a ser de gestió “cent per cent pública” abans d’acabar la legislatura, segons ha anunciat Ximo Puig.

Durant la seua intervenció en el debat sobre l’estat de la Comunitat, el president ha assegurat que aqueix procés es farà “amb totes les garanties jurídiques”, amb diàleg i cooperació amb l’empresa concessionària, i sempre tenint present “l’interés dels pacients i dels professionals”.

Puig ha anunciat a més la construcció d’un edifici per al Institut de Recerca Sanitària i Biomèdica d’Alacant (ISABIAL), mentre que aquest mes s’iniciarà el concurs per a la primera fase d’ampliació de l’hospital Clínic.

A més, ha anunciat un acord integral d’actuacions per a la reducció de llistes d’espera, que actualment és de 99 dies de mitjana, que es basarà en el autoconcert, a oferir al pacient una major oferta de centres on operar-se i en un pla de xoc perquè els centres privats assumisquen una part dels pacients.

El president s’ha compromés també a la posada en marxa en matèria sanitària del “Pla Primària”, dotat amb 90 milions d’euros, per a la rehabilitació, reformes, condicionament i ampliació dels centres de salut i consultoris auxiliars.

Un altre dels seus compromisos ha sigut que es procedirà al pagament de la responsabilitat patrimonial pel cobrament injust de copagaments en centres públics, copagament encobert i el copagament a través de centres privats, i es retornarà els seus diners a 12.000 persones majors afectades pel copagament “confiscatori” de l’anterior Consell.

També ha avançat que s’enfortirà el Institut Valencià d’Atenció Social Sanitària (IVASS), per a convertir-ho en un instrument eficaç de gestió pública, d’innovació i de qualitat.

Publicitat