La Generalitat facilitarà caixers automàtics a 95 municipis que no disposen de serveis financers

Puig ha assegurat que l'objectiu és "intentar superar l'aïllament que pateixen moltes persones quan no tenen capacitat de tindre serveis financers bàsics"

La Generalitat facilitarà caixers automàtics a 95 poblacions valencianes que no disposen de sucursal bancària. És, en paraules del cap del Consell, Ximo Puig, un “primer pla per a intentar superar l’aïllament que pateixen moltes persones quan no tenen capacitat de tindre serveis financers bàsics”.

El president, que ha presentat el Pla contra l’Exclusió Financera de la Comunitat Valenciana, ha lamentat que la reestructuració bancària dels últims anys haja convertit als municipis xicotets en “els grans afectats per la desaparició d’oficines”.

Sobre aquest tema, Puig ha explicat que un recent estudi de l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE) informa que, des del 2017, el 2,7% dels valencians i les valencianes ja no té accés a una sucursal bancària en el seu municipi, la qual cosa suposa que 135.000 persones no compten amb serveis financers de proximitat.

Per això, el president ha considerat important que la Generalitat arribe “on no arriba la banca comercial” per a “lluitar contra la despoblació”. És, segons ha explicat Manuel Illueca, director de l’Institut Valencià de Finances (IVF), un “projecte pioner a Espanya”, que afectarà 45.000 persones, que hui no estan connectats a “un servei bàsic” com el financer.

Al pla, impulsat per l’IVF i la direcció general de l’Administració Local, s’han adherit 95 municipis, i, posteriorment, es preveu incorporar a les pedanies que ho sol·liciten. Fins al moment les incorporades són 37 localitats de la província de Castelló, 13 de la d’Alacant i 45 de la de València.

Condicions

La Generalitat llogarà els caixers que oferisquen les entitats valencianes per un període de 5 anys i un cost estimat de manteniment i funcionament de 10.000 euros anuals per aparell. Per a això, licitarà concursos per a 4 lots territorials als quals podran optar diferents entitats financeres.

Per part seua, els consistoris adherits a aquest pla, que s’emmarca dins de l’Agenda Avant contra la Despoblació, hauran de posar a disposició un espai municipal per a garantir la seguretat del mateix servei.

A més d’aquest projecte, que es posarà en marxa en els pròxims mesos, es preveu per a un futur contracte o com a millora d’aquest, ampliar el servei a la creació d’oficines d’assessorament financer per a aquests municipis.

Publicitat