Generalitat defensa que la tornada a l’escola és segura tot i que “no hi ha risc zero”

Puig ha obert la porta a un Estat d'Alarma condicionada a la limitació de moviment o que el confinament es puga realitzar en una ciutat o comarca.

El President de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha comparegut davant els mitjans després de reunir-se amb el conseller d’Educació Vicent Marzà i la consellera de Sanitat Ana Barceló.

No hi ha risc zero

Puig ha anunciat la creació d’un protocol general acordat entre les conselleries de Sanitat i Educació i que es publicarà en els dies vinents. El president ha insistit en la seguretat de les aules i ha felicitat la feina tant de les conselleries com dels col·legis. Això sí, reconeix que “no hi ha risc zero” i no és impossible contraure el coronavirus en un col·legi.

Es crearà una comissió de seguiment permanent formada pel president, els consellers i els seus secretaris autonòmics per testar el procés de tornada a les aules. “La comunitat educativa estarà atesa”.

Es va a activar una campanya massiva de comunicació per explicar les característiques d’esta particular tornada a escola i s’habilitarà un centre d’atenció telefònica per resoldre tots els dubtes que puguen sorgir des de les comunitats educatives.

El protocol perquè les aules siguen “espais segurs”

Educació assegura que fa un mes es va publicar el protocol i es va fer una gran contractació de professors per completar els centres educatius. Ara només cal adaptar-se a partir del dia 7 segons l’evolució de la pandèmia. La primera setmana serà de conscienciació a alumnes, famílies i professorat sobre la nova normalitat i els possibles canvis en funció de l’evolució de la pandèmia.

Es farà una entrada esglaonada en cada col·legi segons les necessitats i possibilitats de cada institució. Marzà ha assenyalat que s’ha fet un treball immens per canviar el model de docència perquè siguen “llocs segurs”. El conseller també ha insistit que les aules seran un lloc molt més segur que un altre espai on hi ha els nens i on no hi ha un protocol ni una traçabilitat sobre l’expansió de virus. El model de jornada no canviarà si és contínua o fraccionada: “ja tenim bastants canvis en la nostra vida”.

“L’educació és obligatòria perquè és un dret dels nens i les nenes” així ha sentenciat Marzà les peticions que les classes no siguen obligatòries per part d’alguns col·lectius de pares. Segons el conseller ja s’ha fet patent l’absència de classe presencial estos mesos i només es faran classes telemàtiques per a aquells grups que hagen d’estar en quarantena per indicacions de la conselleria de Sanitat. En els centres s’han repartit ja 2 milions de màscares i 85.000 litres de gel.

Puig advoca per la governança en el cas d’un Estat d’Alarma

Sobre les declaracions de Pedro Sánchez d’ahir delegant la capacitat de l’Estat d’Alarma a les autonomies les valora positivament perquè suposa un reforç a l’Estat de les Autonomies i el Botànic sempre ha apostat per la governança. De moment es descarta totalment esta mesura, ja que està molt per sota de la mitjana espanyola i no sembla necessari. S’ha destacat també el treball de la Conselleria de Sanitat per mantenir controlada la situació malgrat el gran nombre d’asimptomàtics. “La situació és pitjor del que ens agradaria però millor que la mitjana espanyola”.

Si la Comunitat Valenciana hagués de declarar l’Estat d’Alarma s’haurien de valorar les condicions, estes podrien no suposar el confinament total sinó només la restricció de la mobilitat, també ha valorat que esta puga aplicar per a una ciutat o una comarca concreta.

Sobre l’oferiment de militars per part de govern, Puig ha assenyalat que s’han contractat nombrosos rastrejadors i que el resultat és bo fins ara. La possible sol·licitud de militars dependrà de Salut Pública en un futur.

Els MIR segueixen en vaga

La Consellera Ana Barceló ha assegurat que mantenen la voluntat de diàleg, però el salari està definit des del Ministeri. Des que conselleria es defensa que es cree una taula de negociació en l’àmbit nacional per millorar les condicions salarials dels MIR. S’ha traslladat una proposta al comité de vaga i “s’ha remés una resposta i contestarem a la mateixa”. A més hi ha MIR esperant plaça que estan actualment treballant de rastrejadors.

CatalàEspañol