La primera bilateral Govern-Generalitat serà el 21 febrer sobre ocupació

La reunió tractarà qüestions específiques com les infraestructures de transport, la crisi citrícola, la política industrial o el turisme

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat per al pròxim 21 de febrer la primera reunió de la comissió bilateral Govern-Generalitat. Una primera trobada que, com ha informat el president, estarà centrat en la generació d’ocupació.

Així ho ha explicat el cap del Consell després de la reunió preparatòria amb la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, que ha tingut lloc en el Palau de la Generalitat.

“En aquesta nova etapa que s’ha obert de lleialtat institucional entre el Govern d’Espanya i la Generalitat, per primera vegada es reunirà una Comissió Bilateral” entre totes dues administracions, amb l’objectiu és buscar “el màxim de sinergies possibles”, “evitar conflictes”, i “intentar ser objectivament uns aliats en favor dels valencians i valencianes”, ha assegurat el president en la roda de premsa posterior a la trobada. “Es tracta de millorar la coordinació entre totes dues administracions i traure el major rèdit possible a les actuacions dels dos governs”, ha recalcat.

La reunió, que tindrà lloc a València i estarà presidida pel cap del Consell, se centrarà en l’ocupació i l’impuls de l’activitat econòmica en la Comunitat Valenciana, amb qüestions específiques com les infraestructures de transport, la crisi citrícola, els mecanismes d’exportació, la política industrial o el turisme.

La Comissió bilateral també tractarà el desenvolupament de mesures transitòries que tenen impacte en una millora del finançament autonòmic, com ha sigut el cas de la condonació del deute de la Marina o la recuperació de la mensualitat de l’IVA que va suprimir per a 2019 l’anterior Govern central i que suposarà 281 milions addicionals.

Així mateix, Puig ha recordat que sobre el nou model de finançament autonòmic s’ha preparat una reunió específica amb la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, que se celebrarà la setmana següent a la Comissió bilateral també a València.

Per part seua, la ministra Batet ha destacat el compromís de l’Executiu central amb l’impuls de l’activitat econòmica i els interessos de la Comunitat Valenciana que s’ha reflectit en els Pressupostos Generals de l’Estat per a enguany, de manera que els comptes estatals incrementen la inversió complint amb la reforma de l’Estatut d’Autonomia valencià, al mateix temps que ha advocat perquè el Govern recupere la seua presència en les comunitats autònomes.

En aquest sentit, Puig ha aplaudit la “nova dinàmica que ha obert el Govern d’Espanya d’aprofundir en el fet constitucional i avançar en l’estat de les autonomies des del diàleg i la lleialtat institucional”.

A més, ha assegurat que la Comunitat Valenciana “vol contribuir a millorar i superar la crisi territorial que viu Espanya”, defensant la legalitat, però també el diàleg, evitant la polarització i l’enfrontament.

Així, s’ha mostrat “a favor de l’Espanya possible”, al mateix temps que ha advertit que quan s’ataca “directament” a l’Estat autonòmic, “s’està atacant directament a la Constitució”.

Publicitat