martes, 19 marzo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

La Generalitat llança un Índex de Preus de Referència com a mecanisme de prevenció davant la bambolla del lloguer

La Comunitat Valenciana es converteix en la primera autonomia a tindre un índex d'aquestes característiques que identifica l'evolució dels preus i crearà forquetes que puguen guiar als interessats

La consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, ha presentat l’Índex de Preus de Referència, una eina que desenvoluparà l’Observatori de l’Hàbitat i la Segregació Urbana creat per la Generalitat, i que servirà com a “mecanisme de prevenció davant la bambolla del lloguer”.

La consellera, que ha estat acompanyada pel director general d’Habitatge, Rehabilitació i Regeneració Urbana, Rafa Briet, i la directora de l’Institut Valencià de l’Edificació, Begoña Serrano, ha destacat la importància d’aquest índex que “de forma pionera ha llançat la Generalitat i que situa a la Comunitat Valenciana com la primera autonomia a disposar d’una eina d’aquestes característiques”.

A través d’aquesta aplicació es podran determinar les zones tensades amb alts preus en la Comunitat, ja que s’ha fet un treball d’estudi de l’evolució dels preus en els últims tres anys i, a més, també permetrà establir la forqueta en la qual es mouen els preus de referència en cada zona depenent de la superfície de l’habitatge i de l’any de construcció. La consellera ha anunciat que l’Observatori de l’Hàbitat tindrà la seua primera sessió el mes de gener per a identificar les zones tensades i establir quin seria el preu de referència en l’àmbit de les forquetes de preus establides.

Beneficis fiscals

“La Generalitat posa a la disposició de la ciutadania l’Índex de Preus de Referència que es podrà consultar el visor que ha desenvolupat l’Institut Cartogràfic Valencià (ICV) en la web de la conselleria i que donarà informació a totes aquelles persones interessades sobre els preus en el seu barri o localitat”, ha indicat Salvador.

Aquesta eina “aporta transparència al mercat i a la política d’habitatge” però no solament té “un vessant informatiu perquè els ciutadans puguen conéixer els preus de la zona sinó que l’objectiu és que s’use i que els propietaris fixen els seus preus seguint aquest índex”.

Per a això, la Generalitat ha contemplat beneficis fiscals per a aquells propietaris que s’acullen a aquest índex en les zones més tensionadas que podrien arribar a deduir-se un 5% del tram autonòmic IRPF amb un màxim de 3.000 euros. A més, també es podrà obtindre major puntuació en les ajudes estatals i autonòmiques per a actuacions de rehabilitació.

No obstant això, la consellera ha assenyalat que “l’objectiu final de la Generalitat és que aquest índex puga amb caràcter obligatori limitar els increments abusius dels preus de lloguer”. Una mesura que la conselleria ja ha traslladat al Ministeri de Foment que té les competències en aquesta matèria per a poder fer vinculant aquest índex.

Dades estudiades

Segons s’ha explicat en la presentació, la Generalitat ha analitzat més de 220.000 dades objectives del Registre de Fiances de la Comunitat Valenciana així com els fitxers cadastrals i dades geolocalitzades que han permés tindre més de 50.000 preus de lloguers d’habitatges en la Comunitat Valenciana. L’aplicació creada permet tindre les dades georeferenciades i determinar els preus en cada zona i l’evolució que han seguit en els últims tres anys.

Així, de l’estudi realitzat es desprén que en els últims tres anys, 45 zones de la Comunitat Valenciana han patit una pujada brusca de més del 20% del preu de lloguer. Aquestes dades es podran utilitzar per a l’Observatori de l’Hàbitat -format per la Generalitat i amb representació de les organitzacions socials, empresarials i professionals- per a definir les zones tensades i fixar els preus de referència.

Últimas noticias

Contenido relacionado