Montero es reunirà amb Puig a València per a parlar del deute de la Marina

Ha admés que aquesta condonació ha quedat en aquests moments "en l'aire", però ha avançat que el Govern central està "disposat a explorar" si hi ha algun mecanisme que puga donar "resposta immediata" a aquesta qüestió

El president de la Generalitat, Ximo Puig (d), i la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet (i), durant la primera comissió bilateral de la història entre el Govern i la Generalitat que estudia la coordinació de les polítiques econòmiques que impulsen l'ocupació en sectors com el turisme, l'agricultura i les infraestructures. EFE

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, visitarà la setmana vinent València, on tractarà amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, assumptes com la condonació del deute de 373 milions d’euros de la Marina i aspectes relacionats amb el finançament de la Comunitat Valenciana.

Així ho han anunciat aquest dijous la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, i el president Puig després de mantindre en el Palau de la Generalitat la primera reunió de la història de la comissió bilateral entre tots dos executius.

Batet ha recordat que la condonació del deute de la Marina estava inclosa explícitament en el projecte de Pressupostos Generals de l’Estat per a 2019, que finalment no s’ha pogut tramitar, ja que el Govern d’Espanya tenia un “compromís ferm” de resoldre aquesta qüestió.

Ha admés que aquesta condonació ha quedat en aquests moments “en l’aire”, però ha avançat que el Govern central està “disposat a explorar” si hi ha algun mecanisme que puga donar “resposta immediata” a aquesta qüestió.

La ministra ha afegit que, si no es troba aquest mecanisme, després de les pròximes eleccions generals el possible nou Govern socialista tornarà a presentar els Pressupostos Generals, i aquesta assumpció del deute “continuarà” estant en ells.

Puig ha destacat que en la trobada de la setmana que ve es buscarà la “millor solució” a una qüestió que ha quedat “en l’aire no per voluntat” del Govern d’Espanya, que “ha complit” amb la societat valenciana tant pel que fa al deute de la Marina com a destinar el 10% de les inversions estatals.

Sobre el finançament autonòmic, Batet ha assenyalat que Puig ha parlat sobre aquesta qüestió en la Comissió Bilateral i ha assegurat que en el Govern d’Espanya són “molt conscients” que el Consell està “molt preocupats” per la infrafinanciació existent.

No obstant això, ha indicat que les dues parts són “conscients” que parlar de finançament autonòmic és parlar d’un assumpte “multilateral” i que per tant el marc en el qual s’ha d’abordar “amb profunditat” és el Consell de Política Fiscal i Financera.

Batet ha lloat l’esforç del Consell per a gestionar els recursos que té, i que no cobreixen totes les necessitats, de la millor manera possible, i ha indicat que espera que la pròxima legislatura es puga recordar el nou model i resoldre de manera estructural el problema de la Comunitat.

Per part seua, Puig ha indicat que en la reunió de la setmana que ve amb Montero li demanarà “la màxima cooperació” amb la tresoreria de la Generalitat i amb situacions que s’estan gestionant “amb extraordinària dificultat”.

“El gran avantatge que s’ha produït ara és que l’atmosfera és positiva i que almenys tenim receptivitat, malgrat que som conscients de totes les dificultats que tenim i que tenen”, ha conclòs el president.

Publicitat