martes, 16 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

La Línia 10 de Metrovalencia, amb 5 km i 8 estacions, reprendrà les seues obres a l’abril per a operar en 2021

La inversió total ascendirà a 50 milions d'euros, 30 d'ells aportats per la Generalitat i 20 de procedència europea, a través dels Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER)

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que les obres de la línia 10 de Metrovalencia, que unirà Natzaret amb el centre de València, es reprendran el mes d’abril, amb la finalitat de contribuir “a una nova perspectiva del que ha de ser una ciutat integrada”.

Així ho ha afirmat en la presentació de l’inici de les obres de la línia, que ha tingut lloc a Natzaret, i en la qual també ha intervingut la consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador.

El president ha destacat la “tasca rigorosa” que ha dut a terme la Generalitat, “en una situació lamentable d’herència rebuda”, ja que, ha denunciat, l’anterior Consell havia deixat “elefants blancs, absolutament paralitzats sense ús, sense cap mena de planificació”.

En aquest sentit, ha destacat la inversió total prevista, de 50 milions d’euros, que es destinaran al fet que “en dos anys, la L10 siga una realitat per a veïns i veïnes”.

En concret, ha explicat que les obres de la rampa que enllaçarà des de l’estació d’Estimat Granell, el tram subterrani amb l’itinerari en superfície, començaran el mes d’abril, mentre que, de març a abril, es licitarà la resta d’obres que completaran el projecte.

“La L10 connectarà Natzaret amb el centre de la ciutat”, ha subratllat Puig, que ha considerat que la connexió amb l’Estació del Nord ofereix unes perspectives positives per a la intermodalitat.

Es tracta, ha afirmat el cap del Consell, d’una actuació “fonamental”, que és “la gran prioritat” del Consell i que enllaça amb l’objectiu de “donar una nova perspectiva del que ha de ser una ciutat integrada”, enfront de la concepció “centralista” de València.

Així mateix, ha al·ludit a altres iniciatives que intenten “reforçar” el barri de Natzaret, com la construcció de la seu de la Ciutat Esportiva del Llevant o la connexió amb la Ciutat de les Arts i les Ciències.

“Aquestes actuacions dibuixen un nou imaginari, aquesta connexió entre el que s’havia situat la perifèria de tot i el centre i la modernitat”, ha manifestat.

En aquesta línia, ha anunciat que en les pròximes setmanes es farà públic el Pla de Mobilitat Sostenible de l’àrea metropolitana de València, sense la qual, ha assegurat “no es pot entendre” la ciutat.

Aquesta iniciativa, ha considerat el cap del Consell, respon a la concepció que “la mobilitat és un dret fonamental com altres drets”, i ha apostat per construir “una ciutat oberta, sana”.

Per a Salvador, el projecte de L10 marcarà “un abans i un després en el desenvolupament del nostre transport públic ferroviari i tramviari”, ja que, ha assegurat, té “una significació especial quant a l’expansió futura” del barri.

Inversió de 50 milions d’euros

La consellera ha detallat que el conjunt d’actuacions de la nova línia, que estarà acabada en 2021, compta amb una inversió inicial prevista de 50 milions d’euros, 30 d’ells procedents de la Generalitat i 20 de procedència europea, a través dels Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER).

A més, ha concretat que finalment el projecte comptarà amb una única fase, a pesar que inicialment es contemplaven dues, ja que la redacció dels projectes ha permés accelerar la inversió.

La L10 tindrà un recorregut de més de cinc quilòmetres entre Natzaret i el carrer Alacant, amb huit estacions, tres d’elles subterrànies, segons ha explicat la responsable d’Habitatge.

“Després de completar la redacció dels diferents projectes, s’adjudicarà al febrer la construcció del tram comprés entre la rampa d’eixida d’Estimat Granell fins a la primera parada en superfície, en Germans Maristes, connectant amb la plataforma ja construïda en el seu moment, que té continuïtat fins a Natzaret”, ha explicat la consellera, que ha xifrat la inversió d’aquesta obra en 4,8 milions d’euros.

Quatre projectes més, licitats a partir de març

Aquest tram és el primer dels cinc projectes previstos en la línia. Els altres, ha detallat la consellera, es licitaran a partir de març, i inclouen l’arquitectura i equipament de parades, amb una inversió de 28 milions d’euros, o l’electrificació i construcció de subestacions, per 8 milions.

A més, les actuacions inclouen la senyalització i comunicacions, a les quals es destinaran 7 milions d’euros, i la construcció de cotxeres provisionals, amb una dotació de 3 milions d’euros.

La consellera ha explicat que les obres d’aquesta infraestructura, antiga T2, van començar en 2006 “i es van paralitzar 5 anys més tard perquè el Govern del PP va deixar el projecte sense dotació pressupostària”.

“Ha sigut aquest Consell el que ha représ la iniciativa”, ha destacat Salvador, que s’ha referit al “compromís amb els veïns” d’acabar la infraestructura malgrat les “dificultats de finançament”.

Últimas noticias

Contenido relacionado