Puig demana a Europa un Observatori de la Fruita per a monitorar el mercat

La proposta, que Puig ha enviat per escrit al comissari europeu d'Agricultura, Phil Logan, i la comissària europea de Comerç, Cecilia Malmström, és "important" per al sector, per al seu defensa enfront de dos perills

El president de la Generalitat, Ximo Puig, durant el recorregut en la fira hortofructícola Fruit Logística de Berlín (Alemanya) EFE

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha demanat a Brussel·les crear un Observatori de la Fruita i l’Hortalissa que aporte informació fiable en casos de distorsions en el mercat com la que està produint la taronja sud-africana.

Puig va avançar aquest dijous als mitjans la seua proposta durant la seua visita a la fira berlinesa del sector agrari Fruit Logística, on va posar l’accent que l’aportació d’aquest nou organisme donaria “context” contra el “doble perill” de la competència deslleial i els problemes sanitaris.

“Aquest observatori donaria context exacte a temps real de com està evolucionant la situació dels mercats, que en alguns moments poden ser negatius per als nostres cítrics i hortalisses”, va apuntar.

La proposta, que Puig ha enviat per escrit al comissari europeu d’Agricultura, Phil Logan, i la comissària europea de Comerç, Cecilia Malmström, és “important” per al sector, per al seu defensa enfront de dos perills.

D’una banda hi hauria un problema en termes estrictament comercials, perquè hi hauria productes que accedirien al mercat comú en condicions avantatjoses, ja que no haurien de complir els estrictes requisits al fet que estan obligats els europeus, “sobretot en la qüestió fitosanitària”.

“La nostra voluntat és d’actuar sempre a favor de la lliure competència, però en igualtat de condicions”, va indicar.

El segon problema seria que, al no complir amb aquests estàndards europeus, els productes de tercers països podrien tindre efectes negatius sobre la salut de les persones i fins i tot propagar plagues, va argumentar el president.

Per això, va advocar per “exigir reciprocitat”, alguna cosa “que no és només un problema per als consumidors europeus, que estan menjant productes sense els nivells d’exigència que tenen els productes europeus, sinó que també està la qüestió de les plagues per productes que no estan tractats fitosanitàriament d’una manera adequada”.

Puig, que va reconéixer que és “una temporada molt complicada sobretot per als cítrics”, va considerar que l’observatori -semblant al que ja opera per al sector pesquer- “significaria que en tot moment hi hauria un control estadístic i real d’importacions i exportacions”.

Aquesta opció aportaria “transparència” i seria menys “radical” que el recurs a la clàusula de salvaguarda, va advertir el president valencià, que es va mostrar esperançat amb la receptivitat de Logan a la seua proposta.

Publicitat