Generalitat promociona el valencià amb ‘Sempre teua. La teua llengua’

Aquesta campanya institucional i transversal es presenta en el context d’actes de commemoració del Dia Europeu de les Llengües: “Volíem que coincidira amb una data com la d’avui, que recorda la riquesa lingüística a Europa i promou el coneixement de llengües com a eina d’oportunitats”, ha explicat Marzà, i ha afegit: “La campanya està dirigida a totes les valencianes i tots els valencians: tant els que es comuniquen en la nostra llengua com els qui no la solen utilitzar. El valencià és de totes i tots, i la Generalitat ho acosta a tothom perquè la facen part de la seua vida, no solament a casa, sinó també en el carrer, en el treball, quan compren o quan queden per a menjar amb els amics.”

Per a dissenyar ‘Sempre teua. La teua llengua’ s’han tingut en compte les conclusions que es deriven de l’última enquesta sobre ús del valencià feta per la Generalitat en 2015, en la qual s’explicitava que el 85% de la població valenciana diu que el valencià s’hauria d’usar igual o més que en l’actualitat. Així mateix, es concloïa que l’ús del valencià en les relacions de treball continua sent escàs, així com en les grans superfícies comercials i en les grans poblacions valencianes.

“‘Sempre teua. La teua llengua’ té com a intenció fer pensar, generar conversa sobre aquest tema, que la gent parle des de l’experiència personal que té cadascun amb el valencià”, ha comentat Marzà, i ha continuat: “La nostra llengua la potenciem igual com cuiden les seues llengües pròpies la resta de territoris de l’Estat. Cosa que abans no passava.”

Segons el director general de Política Lingüística, “aquesta xifra tan elevada de població que reclama més valencià en el seu entorn demostra que la gent té ganes de veure normalitzada la nostra llengua allà on va. És per açò que, amb aquesta campanya, visualitzem la llengua i animem als valencianoparlants al fet que no es convertisquen en ‘valencianocallantes‘ quan ixen de casa. També es pretén que el missatge cale en les persones castellanoparlants perquè perden la por i la vergonya a llançar-se a parlar en valencià.”

La campanya ix al carrer i parla a la gent per mitjà de frases suggeridores a manera de cartells en les quatre grans ciutats valencianes, València, Alacant, Elx i Castelló, i en les estacions de rodalia de diverses poblacions, així com per mitjà de missatges en premsa escrita i digital, i de tascons de ràdio.

La campanya creativa ha sigut encarregada per mitjà d’una ‘trucada a projecte’ a The Serious Agency. ‘Sempre teua. La teua llengua’ ha comptat amb una fase d’incògnita que anunciava una nova marca valenciana de moda en la qual han participat 28 ‘influencers‘ i fins i tot els membres del Consell. Avui s’ha descobert que aquesta marca valenciana de moda és la campanya de promoció del valencià de la Generalitat.

Durant la fase d’expectativa s’ha arribat a més de cinquanta mil ‘m’agrada’ en Instagram des del perfil <@eslateua> i una audiència que ha arribat, només en aquesta xarxa, a quasi un milió i mitjà de persones. Els ‘influencers‘ valencians que han participat tenen una mitjana de seguidors en Instagram d’entre 50.000 i 80.000, i alguns tenen més de 200.000. S’han cercat persones de tot el territori: Castelló, València, Alacant, Sueca, Elx, l’Eliana, Crevillent, Xàtiva, Montcada, Altea o Sagunt; així com perfils molt diversos: estudiants, mestres, advocats, models, fotògrafs, arquitectes, etc.

‘Sempre teua. La teua llengua’ disposa de web pròpia, www.sempreteua.com, on es pot descarregar tot el material i es pot veure ‘l’espot’. En aquest espai s’anirà informant de les noves activitats que es generaran entorn de la promoció de la nostra llengua.

Una campanya extensiva fins a 2019 i un bus

La campanya es desenvoluparà fins a la primavera de 2019 i, entre altres accions, contempla l’engegada d’un bus que recorrerà les poblacions valencianes amb tallers per als més xicotets i els joves, així com informació de promoció lingüística per a la ciutadania.

“El bus de la llengua s’activarà aquest mateix any i tenim ja prevista una ruta que visitarà almenys cent localitats valencianes i realitzarà accions concretes, preferentment en centres educatius i centres comercials”, ha explicat Rubén Trenzano, i ha continuat, “volem estar en entorns on el valencià s’ha promogut, com és l’escola, però sobretot en aquells on el valencià és escàs actualment, com són els centres comercials.”

El bus de la llengua es coordinarà amb les localitats que disposen d’oficina de promoció del valencià per a oferir activitats complementàries a les pròpies de la campanya institucional, i esdevindrà també un espai de difusió d’activitats culturals d’àmbit local.

Durant els pròxims dies es presentarà en els ajuntaments, les universitats valencianes i institucions com l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, per a potenciar la transversalitat del missatge i generar la col·laboració interinstitucional.

CatalàEspañol