Ximo Puig vol convertir a la Comunitat Valenciana en un model de referència en la gestió de l’aigua al Mediterrani

El president ha assenyalat la importància de millorar i augmentar la dessalació i reutilització i modernitzar els regadius per a ser més "eficients i sostenibles"

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha reafirmat el propòsit del Consell per a convertir a la Comunitat Valenciana en “un model de referència en la gestió de l’aigua en tot el Mediterrani”.

Així ho ha manifestat el cap del Consell, que ha participat en la jornada pel Dia Mundial de l’Aigua organitzada a Castelló per la Federació de Comunitats de Regants de la Comunitat Valenciana (Fecoreva).

“No hi ha a Espanya cap espai on s’haja tractat amb major eficiència l’ús de l’aigua”, ha assenyalat Puig, qui ha assegurat que la Comunitat Valenciana ha acumulat “coneixements i experiències” per a enfrontar-se al canvi climàtic “des del diàleg”, evitant “guerres estèrils” i “sense demagògia”.

En aquest sentit, el president ha cridat a defensar la necessitat de modernitzar el sistema de regadiu “per a aconseguir el major aprofitament de l’aigua”, així com la importància d’exigir al Govern central majors inversions en aquesta matèria, per a acompanyar a les que fa la Generalitat.

En aquesta línia, també ha advocat per “posar al màxim” la capacitat de generació de les dessaladores i ha incidit en la importància d’investigar “perquè la producció d’aquesta aigua siga més assequible i de major qualitat”.

Tajo-Segura

A més, ha afirmat que un altre tema a tractar és la reutilització de l’aigua, no solament en la Comunitat Valenciana, sinó en altres com la de Madrid, on és “fonamental perquè el Tajo estiga en condicions”.

Sobre aquest tema, el president s’ha referit a la recent sentència del Tribunal Suprem que estableix cabals ecològics en algunes zones del riu Tajo. Una sentència que, com ha afirmat, “desestima els plantejaments recorreguts contra el sistema del transvasament”.

Així, Puig ha explicat que la resolució del Suprem “consolida d’una manera efectiva la norma reguladora del sistema Tajo-Segura” i el mantenen vigent “en tots els seus termes”.

Quant als cabals ecològics, el president ha explicat que el Consell treballarà “amb determinació però sense estridències” perquè els que es fixen siguen “raonables i compatibles” amb les necessitats de l’horta del sud de la Comunitat.

Comunitats de regants

D’altra banda, el cap de l’Executiu valencià ha assegurat que “defensar el treball de les comunitats de regants és defensar un sector bàsic de l’economia valenciana” i ha reivindicat la necessitat d’un sector agrari “potent”.

Així, el president ha explicat que l’agricultura valenciana és una font de riquesa, ocupació i fixació de població en zones on, com ha assenyalat, “el sector primari és fonamental per a evitar la despoblació”.

Així mateix, ha expressat que les comunitats de regants valencianes són un “exemple de sostenibilitat” pel seu ús eficient de l’aigua i ha cridat a treballar junts a Generalitat, regants i agricultors per a “assumir la responsabilitat” respecte a la situació estructural del dèficit hídric.

Publicitat