lunes, 20 mayo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

La Generalitat ret homenatge a la figura de Juan Negrín

La Generalitat ha retut homenatge a la labor i la figura de Juan Negrín en el 80 aniversari del seu nomenament a València com a president del govern de la II República.

El President de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat que aquest homenatge respon a la voluntat del Govern valencià de rehabilitar la figura d’un home que va realitzar una “aposta profunda radicalment democràtica i a favor de la convivència”. Són aquests valors, ha dit Puig, els que també han impulsat la Llei de Memòria Democràtica i de la Convivència a la Comunitat Valenciana promoguda pel Consell.

“Si de Negrín hi ha alguna cosa que ens queda per a la història és precisament aqueix valor a favor dels valors democràtics i republicans, i també aqueix valor fonamental de la reconciliació i la democràcia”, ha puntualitzat el cap del Consell, que ha subratllat que aquest homenatge és un acte “d’estricta justícia” per a una Generalitat “que no és en absolut equidistant, perquè no es pot ser equidistant davant la democràcia o la barbàrie”.

Tal com ha subratllat Puig, la néta de l’homenatjat, Carmen Negrín, ha indicat en nombroses ocasions que la destinació del seu avi es resumeix en la següent frase d’Albert Camus: “Va ser a Espanya on els homes van aprendre que és possible tenir raó i, així i tot, patir la derrota”.

Juan Negrín López va ser mèdic fisiólogo format a Alemanya i va ocupar la càtedra de Fisiologia de la Universitat de Madrid. A més, es va convertir en el mestre d’una escola d’investigadors de prestigi internacional, però, finalment, va anteposar la seua carrera política a la científica i va ser nomenat president de la II República, tal com ha recordat.

Quan Negrín va morir en 1956 a París, va demanar que en la seua làpida no escrigueren el seu nom, i solament el seu fill Ròmul i dos amics íntims van assistir a l’enterrament. “Aqueix enterrament i tota la seua història injuriada és el que, d’una manera humil, un Govern democràtic, un Govern que es reconeix en aqueixos valors republicans, vol reposar”, ha conclòs Puig.

En l’acte d’homenatge també han participat l’economista i historiador Ángel Viñas, que ha impartit una conferència sobre la figura de Juan Negrín, i la néta del que fóra president de la II República, Carmen Negrín.

Últimas noticias

Contenido relacionado