17 C
Valencia

Ximo Puig subratlla que el transvasament Tajo-Segura està garantit

Anuncia la posada marxa d'una "cèl·lula de vigilància permanent" del sistema del Tajo-Segura amb participació de l'Advocacia de la Generalitat i de la Conselleria d'Agricultura

- Publicitat -AVL
- Publicitat -

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha afirmat aquest dimecres que el transvasament Tajo-Segura continua estant vigent “amb caràcter general”, perquè la recent sentència del Tribunal Suprem “consolida” la normativa reguladora de 2014 i no s’ha produït, per tant, “ruptura” del ‘statu quo’ actual.

En aquest sentit, el titular de la Generalitat ha anunciat la posada en marxa d’una “cèl·lula permanent de vigilància”, amb participació de l’Advocacia de la Generalitat i de la Conselleria d’Agricultura, que s’encarregarà de realitzar una avaluació del nou plantejament “concertat” del sistema de transvasament Tajo-Segura després de la sentència del Tribunal Suprem amb la finalitat d’evitar qualsevol “interpretació esbiaixada” de la decisió judicial.

Així ho ha afirmat el president després de la reunió que ha mantingut en el Palau de la Generalitat amb la consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, la directora general de l’Advocacia de la Generalitat, María José Rodríguez, i el secretari autonòmic de Presidència, Andreu Ferrer, per a analitzar la sentència de l’alt tribunal en què anul·la diversos articles del Pla Hidrològic del Tajo.

El president ha indicat que la decisió del Suprem “consolida la norma reguladora del sistema Tajo-Segura”, amb el que “en absolut queda invalidada”. Puig ha explicat que, de fet, s’inadmeten els recursos que ho pretenien, per la qual cosa ha demanat als regants “tranquil·litat, en el sentit que no hi ha una ruptura del ‘statu quo’ actual”.

- Publicitat -

“No pot haver-hi unilateralitat en la presa de decisions”, ha destacat també el cap del Consell, que ha assenyalat que la sentència “reforça la necessària concertació” i ha assegurat que, “durant tot aquest temps de reformulació legal”, la Generalitat estarà “atenta”.

Jerarquia en funció d’usos, i no del territori

- Publicitat -

Per al president, a més, la sentència “consolida la solidaritat”, ja que, ha detallat, “aferma els usos per damunt de les pretensions territorials”. Així, ha explicat que, en primer lloc, es prioritza l’aigua de boca, i després la seua utilització per a agricultura i, posteriorment, els usos recreatius, per la qual cosa, ha subratllat, “es jerarquitza en funció d’usos, i no del territori”.

“És evident que això ens obri una oportunitat de millorar des del punt de vista legal i de consolidar el sistema i buscar fórmules garants des del punt de vista jurídic”, ha manifestat, i ha lamentat que “es va tancar en fals part del que era l’operativa de tot el sistema”, la qual cosa, ha denunciat, ha portat les seues conseqüències.

En aquest sentit, ha apel·lat a la responsabilitat i ha afegit que la posició de la Generalitat passa per “defensar els interessos dels regants, i no fer política de confrontació amb l’aigua”.

“Això forma part d’aquesta cultura política del passat; nosaltres el que volem és ser efectius i ajudar de debò els regants, no generar guerres de l’aigua que tan mals resultats han provocat a la Comunitat Valenciana i al conjunt del sistema”, ha afirmat.

Per això, ha assegurat que, “amb tota rotunditat”, el Tajo-Segura “continua sent una realitat” i que la Generalitat estarà al costat dels regants, “com ha estat sempre”.

“Això sí, des de la concertació, des del diàleg, mai des d’aquestes batalles que han sigut nefastes i que no han donat cap solució”, ha afegit.

“Sumar recursos” des de la sostenibilitat

Així mateix, el president s’ha referit a l’aposta de l’Executiu valencià per la sostenibilitat, i ha incidit en què “hi ha valors d’aquesta sentència que connecten amb la nostra visió”.

“Qui està més interessat que la Comunitat Valenciana en què hi haja cabals ecològics i en què el riu estiga molt més viu?”, s’ha preguntat, i ha conclòs que la gestió sostenible “és la manera que, a més, el transvasament siga més efectiu”.

En aquesta línia, el president ha apostat per “sumar recursos, sumar sinergies”, a través de mesures com l’impuls a la dessalinització, la modernització de regs i la reutilització de l’aigua.

En aquest context, ha demanat al Govern d’Espanya “que, en el futur, s’invertisca molt més del que s’ha invertit en els últims anys”, i ha considerat fonamental “millorar l’eficiència, millorar la reutilització, però no solament en la Comunitat Valenciana, sinó en tota Espanya, i molt especialment en la zona alta del Tajo”.

: Valencià

- Publicitat -
- Advertisement -
- Publicitat -DipVal_PMUS Ayora

Segueix-nos

13,311FansLike
978FollowersFollow
2,458FollowersFollow

També és notícia

- Publicitat -DipCas_rural DipCas_Cultura
- Publicitat -DipCas_Turismo Caixa Ontinyent
- Publicitat -Borriana_Comerç Cuentacuentos
- Publicitat -Brobit

Notícies relacionades

Les Corts Valencianes declaren Manises ‘Ciutat Valenciana de la Ceràmica’

El parlament valencià reconeix la dedicació ininterrompuda a la ceràmica del nostre municipi durant centúries i el factor únic que la caracteritza.

Gandia adjudica les obres de l’Ies Ausiàs March per 7’2 milions d’euros

Els treballs de rehabilitació integral de l’edifici original i l’ampliació del centre duraran 24 mesos.

El Casal Jove de Sagunt acull la quarta jornada de Lluna Plena

Les activitats que tindran lloc el dissabte, 28 de novembre, han sigut proposades i organitzades per l'equip de Corresponsals IES.

La Comunitat Valenciana proposa reunions de fins a 10 familiars a les celebracions nadalenques

La consellera de Sanitat Universal i Sanitat Pública, Ana Barceló, ha anunciat en una roda de premsa aquesta vesprada que la Comunitat Valenciana ha...

Castelló comptarà amb cinc nous pisos per al parc públic d’habitatge

La regidora d'Habitatge subratlla que la ciutat incrementa enguany en dotze els habitatges socials.
- Advertisement -

: Valencià