La “Geperudeta” revela el seu mantell florejat en un diumenge futboler i estiuenc

Hui se conclourà l'Ofrena amb el pas de la segona vesprada de comissions falleres.

Castelló DLP Benicàssim

La Mare de Déu dels Desemparats, coneguda afectuosament com a “Geperudeta”, comença a revelar el disseny del seu mantell amb els milers de clavells que li han oferit ja les falleres en el primer dia de l’Ofrena de les Falles 2019, que enguany ha coincidit amb un diumenge futboler i sota un clima estiuenc.

Amb una màxima històrica (30 graus, el segon dia faller més calorós des de 1940), l’agenda festiva ha continuat impassible amb el lliurament de premis i la dissetena mascletà, un tret rítmic i potent que la pirotècnia madrilenya Vulcà ha convertit en un elegant espectacle que ha combinat sonoritat i vistositat.

Rovira  

A partir de les 15.30 hores han començat a desfilar els centenars de comissions que este diumenge reten homenatge a la patrona de València en una jornada que culminarà passada la mitjanit amb l’ofrena de la fallera major infantil, Sara Larrazábal, i la seua cort d’honor.

Quasi una hora després, al voltant de les 16.20 hores, s’ha tallat el vent de ponent i ha entrat amb força vent fresc del mar, que ha refredat l’ambient fins als 19,9 graus en el centre de la ciutat en tot just noranta minuts.

Però els valencians, acostumats al canviant temps faller, han continuat l’activitat sense tot just immutar-se, mentre visitants i turistes abarrotaven les terrasses i fins i tot menjaven gelats.

Milers de falleres i fallers han desfilat davant la imatge de la Mare de Déu situada enfront de la seua Basílica sobre una estructura de fusta en la qual els “vestidors” segueixen amb gran precisió el mateix ritual.

Uns agafen els rams, els separen per colors -enguany la majoria són blancs però també hi ha roses-, uns altres els netegen i els llancen als seus companys en la part superior del cadafalc, que els col·loquen seguint el disseny, canviant cada any.

En este epicentre faller, els sentiments es revelaven a flor de pell davant la mirada de la patrona, amb llàgrimes emocionades, besos a les flors davant d’entregar-los i expressos desitjos llançats a l’aire i peticions pels seus sers estimats, en un dels actes fallers més emotius, a mig fer entre la processó cívica i el fervor religiós.

Com cada any, han desfilat famílies senceres, mares amb bebés i fins i tot falleres en cadires de rodes i han sigut elles, les principals protagonistes de la festa, les que han acaparat més aplaudiments, fotos i floretes.

També com és habitual en una València en Falles, el públic -de variades nacionalitats- ha abarrotat les tanques que delimiten el recorregut de l’Ofrena fins a les dues entrades a la plaça de la Mare de Déu i han aplaudit el pas de cada comissió fallera.

En coincidir en un dia de futbol, els fallers valencianistes han vist dividit el seu cor entre el fervor a la patrona i als colors del club que, immers en el seu centenari que es compleix este dilluns, en plenes Falles, rep al Getafe en un partit vital per a les seues aspiracions d’aconseguir els llocs europeus.

Als voltants del camp de Mestalla les trosses i la indumentària fallera s’han convertit en samarretes del València CF, banderes i, pese al clima càlid, bufandes encara que tampoc ha escapat a l’ambient de la festa josefina, perquè no han faltat els típics brusons i mocadors fallers i tampoc el soroll dels petards, omnipresent per tota la ciutat.

Fins i tot algun jove ha entrat a l’estadi totalment abillat amb el vestit de faller, convençut que es pot “traure temps” per a totes dues passions, unides perquè l’origen del club de Mestalla va ser un 18 de març de 1919 en plenes festes de Falles.

La marea humana que pren València cada dia de Falles també gaudeix d’espectacles de carrer, des de manyagues amb figures i equilibris impossibles fins a coreografies de “street danse”, amb els monuments fallers que es topen mentre vagaregen i donant-se un respir amb una cervesa o un xocolate.

El castell de focs artificials d’esta matinada donarà pas al penúltim dia de Falles, en el qual les temperatures patiran un brusc descens, se celebrarà una nova mascletà que la Pirotècnia Valenciana dedica al centenari del València i culminarà amb l’espectacle pirotècnic nocturn més emblemàtic, la Nit del Foc.

PublicitatAVL Sant Vicent Ferrer Juega Limpio Orihuela