Glòria Tello: “volem ser una capital animalista”

La regidora de Benestar Animal presenta la campanya d'Avifauna

Glòria Tello
Glòria Tello durant la presentació del projecte de control de avifauna davant del Colomer dels Jardins de Vivers | Gabinet de Premsa Compromís
PublicitatAVL

Glòria Tello, regidora de Benestar Animal, ha explicat hui el projecte de control de avifauna. Des de l’Ajuntament de València es va dissenyar un concurs amb l’objectiu de garantir el control poblacional de coloms i estornells, respectant al màxim a aquests animals. L’empresa guanyadora del concurs va ser Lokímica, encarregada de posar en marxa un engranatge que faça possible un estudi poblacional d’aquests animals en la ciutat, que done resposta a les queixes ciutadanes, que controle les poblacions de coloms i estornells, i que millore l’estat de salut d’estos animals.

La regidora de Benestar Animal ha assenyalat que “València es converteix hui en una ciutat capdavantera en el control de la seua avifauna” perquè “continua donant passos en benefici dels animals”. Així mateix, Glòria Tello ha indicat que fa tan sol tres anys “els coloms a l’Ajuntament de València eren gasejats y assassinats“, per açò en aquesta legislatura pretenen “un control poblacional des del respecte i la millora de la qualitat de vida d’estes aus”. “Volem ser una capital animalista“, ha puntualitzat la regidora.

PublicitatRovira  

Per a dur a terme el primer vessant del projecte, que correspon a l’estudi poblacional d’aquests animals, es realitzarà un cens de coloms, ja que Glòria Tello ha comentat que “l’últim que es va realitzar va ser en 2013” i hi havia 35.000 exemplars. “No solament volem conèixer el nombre, sinó també la seua distribució territorial, el seu estat sanitari, els recursos alimentaris i els punts de nidificació i desplaçaments“, ha explicat Tello. Un dels objectius del projecte és anar actualitzant aquesta informació gradualment.

Per al següent punt, que tracta sobre l’atenció a les incidències o avisos per part de la ciutadania, l’empresa adjudicatària els atendrà durant tot l’any. Segons Glòria Tello, “el temps màxim per a la resolució de les incidències que es consideren prioritàries serà de 72 hores” i es retiraran nius, s’instal·laran mesurades dissuasives en àrees públiques, s’arreplegaran possibles cadàvers i es traslladarà als animals que es troben en perill o requerisquen un trasllat.

Continuant amb el projecte, el tercer assumpte correspon al control de les poblacions de coloms i estornells. Per als coloms, s’escometrà una reducció de la població mitjançant la seua esterilització. Tal com ha explicat la regidora, “per a fer-ho possible s’utilitzarà pinso esterilitzant i en cap cas es permetrà el sacrifici de les aus“. Així mateix, es procedirà a la instal·lació de 16 dispensadors que subministraran automàticament el pinso en punts estratègics. “El producte no és tòxic ni per al medi ambient, ni per a les persones, ni per a altres animals“, ha assenyalat Glòria Tello. A més, l’empresa adjudicatària serà l’encarregada també de mantenir els 9 colomers ecològics distribuïts per la ciutat, on es durà a terme un control sanitari dels animals, se substituiran els possibles ous per uns altres de plàstic, s’alimentarà a les colònies de coloms que allí residisquen i es procedirà a la neteja i manteniment de les instal·lacions.

D’altra banda, els estornells són aus migratòries que es concentren en arbres de gran port que utilitzen com dormiders. Com els seus excrements són molt corrosius i es concentren en espais molt reduïts, les accions que es duran a terme seran les de dispersar la població mitjançant sorolls o llums, que es faran a estos dormiders a la caiguda del sol. Segons Tello, “així s’aconseguirà evitar grans concentracions en un mateix punt” i es podrà traslladar “estos dormiders a zones més perifèriques de la ciutat”.

Finalment, es durà a terme una funció divulgativa i de conscienciació a la ciutadania. Tello ha recalcat que “és important que la gent sàpia que compartim ciutat amb estos animals, els quals no són portadors de malalties, sinó víctimes“. A més, la regidora ha expressat l’orgull que sent en aconseguir ser referents en polítiques de benestar animal. “A partir de hui València viu una revolució en el control numèric i sanitari de la seua avifauna“, ha sentenciat.