Glòria Tello: “Volem nodrir els barris periférics d’espais culturals públics”

Gloria Tello és regidora de Cultura, Patrimoni i Benestar Animal en l'Ajuntament de València.

1168

Fotografíes: Victor Gutiérrez

Els vestigis de la guerra civil poden arribar a ser un element de ‘turisme històric’?

L’objectiu la seua rehabilitació, tant el del carrer Serrans com el de l’Ajuntament, és fer valdre uns espais com a ben de rellevància local que estaven en condicions que no eren pròpies d’este patrimoni. El refugi de l’Ajuntament era un magatzem amb caixes i paperassa, el del carrer Serrans era la seu d’una falla i estava en greus condicions estructurals. Volem recuperar el ‘Patrimoni de la memòria’ i el patrimoni protegit. Si a més pot ser un atractiu al visitant, com més sucre més dolç.

Creus que donar protagonisme a les víctimes del feixisme generarà actes vandàlics com el cas del Passeig Guillem Agulló?

Les administracions no poden deixar de fer el que creuen que han de fer. El cas del Passeig Guillem Agulló no ha de fer-nos desistir. Estem per tal de recuperar la memòria de persones que van significar-se amb importància en la nostra ciutat i Guillem va ser un altre com molts d’ells.

Se poden donar més casos com el del ‘Metropol’?

El patrimoni de la ciutat necessita que es faça un pensament respecte a què està protegit i que no. L’última revisió feta en el govern del Partit Popular es va deixar en l’oblit i gràcies al Metropol ens hem adonat que estaven en l’oblit. No sé si podem salvar el Metropol, però el que hem de fer és evitar que hi haja més casos similars. Açò és fruit d’una herència rebuda on el catàleg de béns no protegeix alguns edificis i caldrà repensar eixe catàleg des d’una perspectiva no només arquitectònica, sinó també històrica i cultural. Les tres vessants han de complementar-se i no valorar només una.

Eixa renovació serà abans de 2019?

Eixa renovació es gestiona des d’urbanisme i és una realitat que depén d’allí. Volem que siga com més aviat millor perquè poden haver-hi més casos on no s’han realçat les característiques històriques. Tant l’alcalde Ribó com jo creguem que la part cultural i històrica d’un edifici ha de valdre tant com la part arquitectònica.

Com ha sigut pilotar l’enlairament d’una regidora com Benestar Animal?

És una regidora que no tenia personal i se li va assignar personal de Sanitat. En Benestar Animal no tenim els recursos necessaris per a avançar tot el ràpid que ens fóra possible. Tot i això s’ha manifestat com a imprescindible i la prova és la baixada dels abandonaments i la multiplicació de les adopcions gràcies als tallers de sensibilització que es fan, especialment amb xiquetes i xiquets. Benestar Animal no és una regidoria que manifesta resultats d’un dia a un altre, som una regidoria que hem de conscienciar a la ciutadania del fet que els animals són éssers vius als quals cal tractar amb respecte, una sensibilització que necessita molta pedagogia.

La campanya de control de coloms i estornells és tota una novetat

Hem presentat el passat dia 14 una nova campanya de control de les poblacions d’avifauna puntera en l’àmbit europeu, fa tres anys els coloms eren gasejats o es venien al ‘tirapichón’. Ara posem un pla per tal de no matar cap animal i estar a la capçalera del món en control d’animals. Coses com esta, dutes a terme per uns pocs funcionaris, és dir molt. Tenim tasques pendents encara com l’ampliació del centre d’animals, s’ha avançat molt però encara hi ha treball per fer.

Quines són les teues expectatives de cara a la Mostra després del canvi de director?

Tinc molta confiança en les dues persones que encapçalaran la Mostra de València, tant Rosa Roig i com Eduardo Guillot. El festival serà un esdeveniment fet des de la màxima rigorositat i amb la màxima professionalitat. Reviscolar la Mostra era una necessitat per a la ciutat de València per tal de dinamitzar-nos com a capital de la Mediterrània. Esta és una de les maneres en què la ciutat pot créixer de forma sostenible, generant un turisme cultural i interessat.

D’ací al mes de maig de 2019 quin és el teu objectiu per a acomplir abans d’acabar la legislatura.

Hem assolit molts projectes i tots els funcionaris s’han implicat molt. Volem que es completen tots perquè hi ha molta gent que ha treballat de valent per la ciutadania. La Mostra és un gran projecte que s’ha consolidar, volem fer créixer el Palau de la Música, volem nodrir a la ciutat d’espais culturals públics en els barris a l’igual que hi ha cases de la cultura en tots els pobles. Volem nodrir als barris perifèrics de centres culturals i que el fet de no tindre un lloc no siga impediment per accedir a una obra de teatre, un espectacle de titelles o un concert de música de banda. Ara fem açò en les places però gradualment volem que els veïns i veïnes tinguen espais culturals. El Museu de la Mar era un deute amb la ciutat com també el Museu de la Música, són molts projectes que volem dur a terme tot i que en quatre anys no es poden completar.

Et tornaràs a presentar?

Això depén tant dels militants del meu partit que aposten per mi en primàries com de la ciutadania. A mi em faria molta il·lusió perquè hi ha molts projectes que he parit i alguns necessiten altres quatre anys per tal de veure la llum.