El Govern eleva el dèficit a l’1,8% enguany i puja el ‘sostre de despesa’ un 3,8%

La nova senda està adaptada a la nova realitat econòmica i es contemplen els ingressos que s'aconseguiran amb els nous impostos.

El Consell de Ministres ha aprovat este dimarts la nova senda d’estabilitat pressupostària del conjunt d’administracions públiques per al període 2020-2023, que arreplega uns objectius més flexibles, en elevar la previsió de dèficit públic a l’1,8% del PIB enguany i estimar un 1,5% el 2021, un 1,2% el 2020 i un 0,9% el 2023, al mateix temps que preveu que el deute públic rondarà el 90% del PIB al final de legislatura.

A més, ha donat ‘llum verda’ al límit de despesa no financera, conegut com a ‘sostre de despesa’, amb una alça del 3,8%, fins als 127.609 milions, com a pas previ als Pressupostos del 2020, que espera aprovar al llarg de l’estiu.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la portaveu del Govern i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha destacat que el sostre de despesa és “prou raonable” per a garantir el compromís d’Espanya amb l’estabilitat pressupostària i al seu torn permetrà “imprimir” als Pressupostos els “senyals d’identitat” de l’actual Govern de coalició.

Este nou límit de despesa no financera s’ha elaborat sobre la base de la pròrroga pressupostària dels comptes del 2018, assumint les despeses assumides el passat exercici, i és inferior al que es va intentar aprovar el 2019, que contemplava un alça del 4,4%, a causa de la desacceleració econòmica, segons ha explicat Montero. I és que el nou quadre macroeconòmic de l’Executiu ha reduït en dues dècimes la previsió de creixement d’enguany, fins a l’1,6%, que fonamenten la nova senda d’estabilitat pressupostària.

A més, ha assenyalat que el ‘sostre de despesa’ s’ha configurat tenint en compte els ingressos esperats per les noves figures fiscals que van a iniciar la seua tramitació “en breu”, com la ‘taxa Google’, la ‘taxa Tobin’ o la nova llei de lluita contra el frau fiscal, sobre les quals ha aclarit que no tindran efecte retroactiu i amb la “línia roja” de no afectar la classe mitjana i treballadora.

En este sentit, ha insistit que la capacitat de despesa serà inferior a la projectada en el projecte de PGE fallit del 2019, la nova senda està adaptada a la nova realitat econòmica i es contemplen els ingressos que s’aconseguiran amb els nous impostos.

Montero ha subratllat que, gràcies a este nou sostre de despesa, Espanya avançarà en els principals objectius de l’Executiu: reducció de desigualtats, transició ecològica, lluita contra la pobresa, repte digital i “revitalització” de l’Estat de Benestar. La ministra ha expressat la seua confiança en què les Corts donen el vistiplau al sostre de despesa perquè Espanya puga tindre enguany els Pressupostos “que mereix” i que són “urgents”.

La idea del Govern, ha precisat, és aprovar els Pressupostos al llarg de l’estiu, per la qual cosa es portaran al Congrés “al més prompte possible” per a iniciar el seu recorregut.

CatalanSpanish