El Govern equipararà el preu del dièsel i la gasolina per a recaptar 2.140 milions d’euros més

Esta mesura, que podria encarir el dièsel fins als 0’15 euros, no afectarà a transportistes i agricultors

dièsel

El Govern de Pedro Sánchez vol igualar el preu del dièsel amb el de la gasolina per a donar un impuls a la fiscalitat mediambiental. L’objectiu és aconseguir que una major recaptació supose més despesa contra el canvi climàtic i un major compromís amb la transició ecològica de l’economia. Esta mesura suposaria un augment del preu del dièsel de fins a 0’15 euros, però no afectaria a transportistes i agricultors.

La pujada de la fiscalitat del dièsel ja venia recollida en els pressupostos alternatius que el PSOE va presentar, així com en l’esmena que este partit va presentar als Pressupostos Generals de l’Estat del Govern de Mariano Rajoy, els quals Sánchez ha decidit mantenir.

En l’actualitat, l’impost especial de la gasolina equival a 40’25 cèntims per litre, mentre que el del gasoil a 30’5 cèntims. L’Executiu ha calculat que l’equiparació de tots dos suposaria una recaptació de 2.140 milions d’euros, encara que vol aplicar esta mesura de “forma escalonada”. El primer any es pretenen recaptar 600 milions d’euros, i així successivament, aconseguint l’objectiu en menys de quatre anys.

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va assegurar dimecres passat en el Congrés que el seu departament estudia una “fiscalitat mediambiental” que, en línia de les propostes que es realitzen des de la Comissió Europea, buscaria evitar “comportaments agressius amb el medi ambient“. Tal com va explicar Montero, el Govern estarà “en sintonia amb la nova fiscalitat que es planteja des d’Europa i, fonamentalment, donant resposta a una fiscalitat pròpia del segle XXI en matèria tecnològica i mediambiental”.

 

Publicitat