Govern i agents socials tanquen acorden estendre els ERTO fins a setembre

No obstant això, han explicat que "continuen treballant" per a abordar el mes de setembre "com s'afrontarà l'últim trimestre de l'any".

El Govern i els agents socials han aconseguit tancar un acord per a prorrogar les condicions dels expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) relacionats amb la COVID-19 fins al 30 de setembre, segons han informat totes les parts.

El Govern va presentar este dimecres una nova proposta que millorava les anteriors quant a l’esquema de les exoneracions de quotes a la Seguretat Social i contemplava condicions per a expedients per força major en cas de rebrots.

Les noves condicions dels ERTO, eina clau en esta pandèmia, aniran demà a un consell de ministres extraordinari per a estar aprovades així abans del 30 de juny, quan vencen les de l’anterior pacte.

A l’espera de conéixer els detalls de l’acord, fonts del diàleg social assenyalen a aqueixos canvis, enfront de les primeres propostes, en les exoneracions de les quotes, així com aqueixa possibilitat de força major total en cas de rebrots com a claus per a desbloquejar l’acord per part de la CEOE.

Esta última proposta del Govern, plantejada en la reunió tripartida d’ahir, estava pendent de rebre el vistiplau de la patronal, després que els màxims òrgans dels sindicats ja li hagueren donat llum verda.

Este matí, les juntes directives de les patronals CEOE i Cepyme han donat “suport unànime a la proposta” tenint en compte que representa “importants avanços respecte a la proposta inicial”.

No obstant això, han explicat que “continuen treballant” per a abordar el mes de setembre “com s’afrontarà l’últim trimestre de l’any”, sempre amb el desig compartit per les parts que per a llavors s’haja recuperat tota l’activitat possible, han explicat des de la CEOE.

El secretari general de CCOO, Unai Sord, ha fet una valoració molt positiva de l’acord, tant pel paper que han jugat els ERTO per a evitar la destrucció d’ocupació en esta crisi com pel missatge que s’envia a la societat de la capacitat dels agents socials de posar-se d’acord.

En declaracions remeses als mitjans, Sord ha recordat que, al costat de les garanties de protecció dels treballadors -sense període de carència i sense consumir atur (comptador a zero)- s’introdueixen importants novetats com facilitar el transite dels ERTO per força major o els de causes objectives, els ETOP, o preveure les condicions en cas de rebrot.

“És un bon acord, molt treballat i que llança un missatge de confiança a la societat espanyola”, ha conclòs.

Des d’UGT també han valorat l’acord aconseguit, ja que garanteix el manteniment de milions d’ocupacions, encara que reconeixen que hagueren preferit que fora fins al 31 de desembre.

El sindicat també apel·la a la responsabilitat del Govern i dels mateixos empresaris perquè “facen tot el possible per a restituir, com més prompte millor, l’ocupació hibernada i a fi d’evitar abusos o una mala utilització dels ERTO.CatalanSpanish