Detinguts 18 grafiters per danys en trens de València valorats en 650.000€

La Policia Nacional ha detingut a 18 grafiters -un d'ells està ja a la presó i altres tres amb mesures d'allunyament- per 159 delictes de danys en vagons, i estacions de metro i de Renfe de diverses províncies, entre elles València, valorats en 650.000 euros.

La Policia Nacional ha detingut a 18 grafiters -un d’ells està ja a la presó i altres tres amb mesures d’allunyament- per 159 delictes de danys en vagons, i estacions de metro i de Renfe de diverses províncies, entre elles València, valorats en 650.000 euros.

Segons informa la Prefectura Superior de Policia, els atacs van ser perpetrats durant “Halloween”, del 31 d’octubre al 2 de novembre de l’any passat, en atacs comesos en les estacions del metro madrileny de Quatre Vents, Casa de Camp, Les Roses i Parc dels Estats, en els quals es van resultar ferits agents de la Policia i vigilants de seguretat.
A més d’aquestes accions, comeses pel procediment del “palancazo”, les forces de seguretat els imputa 159 delictes de danys, valorats en 650.000 euros.

Les investigacions es van iniciar el mes de juny passat després d’una operació coordinada amb la policia italiana per a identificar a diversos membres d’un grup de grafiters assentat a Madrid i València i que s’havien desplaçat diverses vegades a Milà per a realitzar una “campanya” de grafitis.

El grup actuava pel procediment del “palancazo”, és a dir, diversos membres pugen al tren accedint a l’interior de la cabina posterior per a forçar la porta d’accés. Una vegada dins manipulen els mecanismes de conducció per a detindre el comboi, la qual cosa produeix una frenada brusca del tren amb el consegüent risc de lesions entre els usuaris i fent perdre el control al maquinista.

Amb el comboi parat, mentre uns grafiters realitzen les pintades amb la seua signatura personal, els altres amenacen als viatgers i personal de metre i vigilen i graven l’acció. Una vegada finalitzades les pintades, ixen fugint del lloc.

Després de diverses perquisicions es va poder identificar als integrants d’aquesta banda i, en coordinació amb Eurojust, van ser realitzades simultàniament onze registres: dos a Madrid, unes altres en els municipis madrilenys de Fuenlabrada (dos) Móstoles (dos) i Parla (un), un a València capital, dos a Paterna i un a Burjassot, també a la província de València.

En aquests registres s’ha intervingut gran quantitat d’efectes com a material informàtic on el grup emmagatzemava els seus assalts, àlbums fotogràfics amb les seues pintades en trens i vagons, uniformes de personal de seguretat de Metre i pots d’esprai. La majoria dels investigats tenien pintades totes les parets dels habitatges amb la seua signatura.

Segons la Policia, els detinguts eren molt actius i volien donar-se a conéixer a nivell internacional, per la qual cosa difonien les seues accions a través de les xarxes socials o fòrums especialitzats a fi d’aconseguir fama i prestigi en l’ambient grafiter.

En la investigació es va poder comprovar que alguns d’ells, i per a finançar-se els viatges, furtaven i robaven en centres comercials a Espanya i fins i tot en altres ciutats europees.
Un dels detinguts ha ingressat a la presó i a altres tres el jutge els han imposat mesures d’allunyament de les instal·lacions ferroviàries.

L’operació continua oberta i no es descarten més detencions.

Publicitat