El jutge imputa a Camps per contractacions amb la trama Gürtel a València

Camps recorrerà la seua imputació perquè "no hi ha cap element" que la sostinga

L'expresident de la Generalitat Francisco Camps. EFE/Arxiu

El jutge del cas Gürtel ha imputat a l’expresident de la Generalitat Valenciana  Francisco Camps en la peça que investiga contractacions de la Generalitat amb societats de Francisco Correa, concretament per una adjudicació pública que va poder ser en realitat un pagament encobert per treballs al PP.

El jutge li investiga a petició de la Fiscalia en la peça número 5 de la causa en relació amb un contracte de la fira turística Fitur de 2009 adjudicat a l’empresa Orange Market, relacionada amb la trama mafiosa i que va fer al seu torn treballs per a campanyes electorals del PP, encara que De la Mata no concreta en el seu acte quan li citarà com investigat.

Rovira  

Es tracta de l’adjudicació de l’expositor “Grans esdeveniments” feta per la directora general de Promoció Institucional de la Generalitat Valenciana, Salvadora Ibars, i ara el jutge vol aclarir si ella va rebre indicacions dels seus superiors per a donar-li-la a Orange Market.

El jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata creu que aquestes instruccions van poder vindre de Camps i basa les seues sospites en revelacions d’acusats en el judici pel finançament irregular del PP valencià, en el qual Ricardo Costa va assegurar que l’expresident va crear aquest sistema de finançament, la qual cosa va ser corroborat per Corretja, Pablo Crespo o Álvaro Pérez, “el Bigotes“.

Per al magistrat, de les revelacions del judici s’extrau que Ibars depenia directament de Camps i va ser ella qui va comunicar a les institucions valencianes que anaven a exposar en aquest estand que Orange Market seria l’empresa que executaria els treballs.

A aquestes institucions Ibars els va dir, segons recorda el jutge, que rebrien d’Orange Market els pressupostos i que vindrien autoritzats per Presidència, així que s’havien de limitar a contractar a l’empresa de la trama i validar aquests pressupostos.

En paral·lel a aquesta adjudicació, que es va produir el 30 de desembre de 2008, s’estaven produint “intenses negociacions entre personal d’Orange Market i el PP de la Comunitat Valenciana” per a cobrar serveis que l’empresa de la Gürtel havia fet al partit, destaca el jutge.

Com Camps, diu De la Mata, va estar “directament relacionat” amb la contractació d’Orange Market pel PP valencià “per a diferents activitats relacionades amb la campanya electoral”, va poder “intervindre de manera decisòria en el sistema irregular de pagaments del PP de la Comunitat Valenciana a Orange Market“.

“A tals efectes -prossegueix el jutge-, Camps va poder participar directament, o mitjançant ordres a tercers, en les relacions amb els empresaris que finançaven al partit, abonant els seus deutes. I, en particular, que va poder fer aquestes gestions en relació amb Orange Market“.

També va poder “desplegar un paper determinant en la decisió irregular de diverses adjudicacions de contractació pública, tal com la indicada de Fitur 2009, per a beneficiar indegudament a Orange Market compensant-la per tals deutes”.

Per aquestes circumstàncies “sobrevingudes” resulta per al jutge “raonable i pertinent dirigir la investigació contra Camps, a qui s’inclourà com a persona investigada en aquesta peça” per a determinar si “està inclòs entre les autoritats superiors jeràrquicament” d’Ibars que van poder participar en la decisió.

I veure així si aquesta adjudicació va poder ser en realitat una manera de pagar a l’empresa de la Gürtel treballs que havia fet realment per al PP valencià i que estaven pendents de cobrament.

Amb aquesta nova imputació, Camps acumula quatre causes en sengles procediments per corrupció de la seua etapa al capdavant de la Generalitat, un en l’Audiència Nacional i altres tres en jutjats valencians.

A aquesta investigació cal sumar-li una de possibles irregularitats en la visita del papa en 2006 i altres dos en l’organització dels grans premis de Fórmula Un a València, en l’anomenat cas Valmor. EFE

Francisco Camps acumula ja quatre imputacions judicials

La decisió del jutge del cas Gürtel d’imputar a l’expresident de la Generalitat Francisco  Camps per contractacions de la Generalitat amb societats vinculades al grup de Francisco Correa eleva ja a quatre les imputacions judicials a les quals s’enfronta l’exdirigente valencià.

En la primera peça, Camps ha quedat com a únic investigat en la causa, després que el mes de juny passat s’acordara l’arxivament de les actuacions respecte als altres imputats, com l’exconsellera Dolores Johnson i l’empresari Jorge Martínez ‘Aspar‘, en la qual el fiscal ha reclamat que es decrete l’obertura del procediment abreujat.

En la quarta peça del cas Valmor figuren 28 imputats, entre ells Camps, i s’investiguen les adjudicacions realitzades entre 2007 i 2008 per l’entitat pública de la Generalitat GTP per al disseny i construcció del circuit, perquè se sospita que les empreses adjudicatàries sabien per endavant que l’anaven a ser i que van poder subornar a membres del PP per a aconseguir-lo i aplicar sobrecostos.

En aquesta peça figuren també en qualitat d’investigats dos membres dels Governs de Camps, l’exvicepresident del Consell Vicente Rambla i l’exconseller Mario Flores, així com dos exsecretaris autonòmics i diversos empresaris.

Així mateix, Camps és un dels investigats pel Jutjat d’Instrucció número 5 de València en la causa sobre possibles irregularitats en els contractes de la Fundació V Trobada Mundial de les Famílies, que va organitzar la visita del Papa Benet XVI a València en 2006, i de fet està citat a declarar el pròxim 7 de febrer.

En aquesta causa, oberta el juliol de 2016, s’investiga prevaricació administrativa, malversació i frau a l’Administració en aquests contractes arran d’una denúncia de la Fiscalia Provincial de València, i estan imputats també el president de les Corts Juan Cotino, que declararà el 6 de febrer, i l’exvicepresident de la Generalitat Víctor Campos, citat el mateix dia que Camps.

La quarta causa judicial a la qual Camps s’enfronta com investigat és la peça del cas Gürtel que es va obrir el mes de setembre passat en l’Audiència Nacional sobre suposades irregularitats en contractacions de la Generalitat amb societats vinculades a la trama Gürtel entre 2004 i 2009, en la qual la Fiscalia havia demanat la seua imputació.

Camps recorrerà la seua imputació perquè “no hi ha cap element” que la sostinga

L’expresident de la Generalitat Valenciana Francisco Camps recorrerà la seua imputació en la peça que investiga contractacions de la Generalitat amb societats de Francisco Correa perquè considera que “no hi ha cap element fàctic o declaració” que la sostinga.

Així ho han indicat a Efe fonts de la representació jurídica de Camps, els qui han assenyalat que l’acusació del jutge del cas Gürtel, que investiga l’adjudicació a Orange Market d’un contracte de la fira turística Fitur 2009, “manca de qualsevol fonament jurídic”.

PublicitatJuega Limpio Orihuela