3:57 am - Sunday, 31 May 2020

Héctor Redó (AFANIAS): “Hem de passar de l’acatament a la reivindicació del finançament”

- Publicidad -Reciplasa

El president d'Afanias explica el projecte pel qual anirà destinada la recaptació de Dolçainadal i conta com l'associació tracta de cobrir el 15% del pressupost de prop de 4 milions d'euros que no cobreix la Conselleria de Benestar Social.

Coronavirus
Escalante GVAMobilitat Matriculació
CastelloTributs CaixaOntinyent Dival
CoronavirusOnda mascarillas
- Publicidad -
Borriana

El més llegit

L’Ajuntament publica una recopilació dels articles periodístics de Carles Salvador

Vicent Pitarch, Lluís Meseguer i Jaume Garcia arrepleguen l'obra del mestre de Benassal divulgada en quatre diaris castellonencs.

Les Juntes de Districte exerciran el control en l’execució dels pressupostos participatius

La Comissió Permanent de Participació Ciutadana i les Juntes seran informades contínuament del compliment de les obres.

Troben ceràmiques en el Torrelló del Boverot d’Almassora després de 16 anys

Trobades noves restes de ceràmica i ossos en el jaciment del Torrelló d'Almassora. Les excavacions permetran datar amb exactitud la construcció de la muralla que envolta l'assentament.

La llista dels morosos de la província de Castelló amb Hisenda

Aquesta es la llista de morosos publicada pel Ministeri d'Hisenda, hem triat només els que corresponen a la província de Castelló.
AVL

Sap el que és enfrontar-se a una discapacitat en un membre de la família però sap també com amb voluntat, tenacitat i esforç es poden aconseguir coses “que fa uns anys serien impensables”. Héctor Redó és l’actual president d’AFANIAS, l’associació per a persones amb discapacitat intel·lectual que, entre altres, va fundar son pare fa ja 53 anys.

Hui reconeix obertament que “s’hi han aconseguit moltes coses”. Explica que les famílies estan tranquil·les “perquè saben que l’atenció que reben els usuaris és excel·lent”. De fet, va ser amb un germà amb la Síndrome de Down i autisme amb el qual ell va descobrir tot el que implica este univers de les persones amb discapacitat, encara de vegades no tan visible socialment com deuria.

Enguany, Afanias serà la beneficiària de la recaptació de l’entrada de DolçaiNadal, el concert Nadalenc de Dolçaina que se celebra este dissabte 28 al Palau de la Festa. I açò permetrà que els usuaris d’Afanias puguen accedir al servei de psiquiatria en el mateix centre. “Traslladar als xics amb discapacitat intel·lectual més severa, més d’un 80%, del centre residencial a una consulta externa perquè necessiten ser visitats és tot un problema. Els desestabilitza i genera tota una sèrie de complicacions que no serien necessàries si tingueren el psiquiatre al centre, i precisament el que es recapte servirà perquè almenys una vegada a la setmana, este professional puga atendre els usuaris al mateix centre, i això serà genial pels residents!”, explica Héctor.

-Sr. Redó, com van ser els inicis d’Afanias?

“Els inicis van ser durs perquè la necessitat dels pares no tenia res a veure amb el que és ara. En aquell moment només tenien una escola. D’allò fins ara, afortunadament, ha canviat tot moltíssim. Hi ha que reconèixer que té molt de mèrit eixa força dels pares que van ser qui ho van moure”.

-Quins serveis i instal·lacions té actualment Afanias?

“Ara disposem d’instal·lacions pròpies en la quadra Portolés. Tenim un centre ocupacional amb 80 places, un centre de dia per a 39 persones, 3 habitatges tutelats amb 7 persones cadascuna i una residència amb 36 persones. A més també hem obert recentment un centre d’atenció primerenca, en la que tenim acreditades 70 places encara que atenem entre 105 i 110 persones, tot i que cal dir que ací no sempre és de forma continuada perquè de vegades pels xiquets o depenent de les característiques només són una o dues sessions setmanals. En total, donem servei a unes 220 o 230 persones de mitja mensual, i ho fem amb 145 treballadors qualificats”.

-D’on ix el finançament?

“La Conselleria de Benestar Social aporta el 85% del pressupost d’Afanias perquè hi ha moltes figures que la generalitat encara no reconeix com a subvencionables. Per exemple, la figura del gerent no està subvencionada, quan, en teoria, en aquelles entitats de més d’un milió d’euros de pressupost, sí que tenien en previsió que açò fos així.”

“Un altre perjuí brutal que patim és la tardança en el pagament que suposa per Afanias entre 40.000 i 50 .000 euros a l’any d’interessos bancaris. Cal dir que es va crear l’Institut valencià de finances, perquè nosaltres hem de pagar nòmines als treballadors, que com suposaràs és la partida més important, però la demora fa que se’ns està cobrant un interés bancari, I a part de l’Institut Valencià de Finances, també hem de recórrer a altres entitats privades”.

– Per tant, açò seria un dels principals problemes a què s’enfronten?, Eixe finançament que no arriba al 100% sumat a la demora?

“Clar!. No arribar és una reivindicació. A més des de FEAPS CV, la Federació valenciana que agrupa a entitats de tota la comunitat que tracten discapacitat intel·lectual, estem tractant de solucionar també altres mancances, però és que en Benestar Social han canviat tres vegades al director general de la Conselleria. Acabem el 2019 amb el mateix preu per plaça que l’any 2016, quan s’han incrementat els salaris, els serveis de subministrament de llums, etc.”

-I a part d’eixe 85% de subvenció, d’on ix el 15% restant del pressupost?

“Socis, col·laboració de les famílies, mecenes, empreses, inserció laboral en empreses, i actes com este, de DolçaiNadal, per exemple que ens ajudaran en este cas a la contractació d’un psiquiatre en residència, què és el projecte que els vam presentar, perquè així les persones amb més d’un 80% de discapacitat no hagen d’eixir del centre per ser visitades i estiguen molt més relaxats en el seu entorn, ja que nosaltres també tenim un centre de salut acreditat. Cada pedra fa paret, i cada ajuda té un projecte darrere”.

(Fotografia: Javier Zapata)

-És a dir, que oferiran un servei que serie d’eixos que vosté comentava que no estan contemplats en el finançament? Per què quin pressupost mou aproximadament Afanias?

“Estem al voltant dels 4 milions d’euros però cal dir que actualment, amb tot, el dèficit anual que tenim està al voltant dels 150.000 o 200,000 euros. I és que no retirarem servicis perquè la Conselleria no arribe!.

-Però, i què diuen les famílies? “A veure, pel que fa a les famílies la situació està molt millor que fa 7 o 8 anys, tenen uns copagaments molt per baix. És a dir que no estan trobant-se amb cap problema econòmic, i a més estan satisfetes perquè l’atenció que reben els seus familiars és excel·lent”.

-Abans parlava, del centre ocupacional i de la integració al món laboral d’alguns dels usuaris, com és d’important aconseguir eixa fita?

A veure, això és fonamental, els que poden treballar, que malauradament no són tots, aconseguir una inserció laboral és clau. Encara que quan parlem d’inserció sempre són contractes de duració determinada i per a treballs específics. Alguns treballen en temes de jardineria, bugaderia, etc. perquè estem donant-los formació, d’allò on poden tindre possibilitats”.

“A més hi ha altres empreses, com estipula la llei que el que fan és adquirir productes del centre ocupacional o aportar una quantitat estipulada. Però siga com siga, és molt important per a ells. I cal dir que Pablo, que està al front del Centre Ocupacional fa una tasca excepcional! Però és que com ell, tots els professionals que tenim a Afanias. A més és que molts fa més de 20 anys que estan treballant, una antiguitat que no es paga! És una tasca molt vocacional!

-Per cert, si algun lector d’Actualitat Valenciana vol felicitar el Nadal i demanar-li als Reis d’Orient que li porten algun detall fet pels usuaris del centre ocupacional, què ha de fer?

“Doncs, per una qüestió econòmica vam haver de tancar la tenda que teníem a Clavé així que només ha d’anar a la nostra web, www.afaniascastellon.org i fer la comanda! Pot seu un regal de reis molt especial!

-Bé, i amb tot, Sr., Redó, que li demanaria pel 2020?

“Que la conselleria reconsidere este sector. Que el finançament siga el que pertoca. Hem de passar de l’acatament a la reivindicació, fer-nos visibles i dir que la discapacitat té unes necessitats que haurien d’estar cobertes com cal per als centres i associacions que donem estos serveis”.

Esta publicació està disponible en : Valencià

També te pot interessar

Últimes notícies

Guillamón pregunta a Marco “com farà per a saltar-se el Pativel, contra el qual no va al·legar, i que ara limita els negocis de...

Guillamón: “Sol·licitem que busquen immediatament una solució a un problema que és un fre importantíssim a l'activitat turística de la nostra ciutat"

Benicàssim intensifica els tractaments contra els mosquits actuant de manera diària

L'Ajuntament reitera la sol·licitud a Conselleria per a la realització de tractament aeri.

L’UJI autoritza més de 30 plans de treball per al retorn gradual de l’activitat científica d’instituts i grups d’investigació

L'UJI autoritza més de 30 plans de treball per al retorn gradual de l'activitat científica d'instituts i grups d'investigació

Tres ferits de 18 en una baralla a Torrefiel (València)

Fins al lloc es van desplaçar dos unitats del SAMU. Els serveis mèdics van atendre tres ferits, tres joves de 18 anys.

L’alcalde de Nules proposa saltar-se la llei per a pagar serveis que va contractar sense diners

Intervenció adverteix que és necessari un pressupost per a sufragar un dèficit d'1,3 milions d'euros.

Esta publicació està disponible en : Valencià