La lluita per anul·lar la venda de l’històric edifici de Vila-real, l’Hostal del Rei, arriba als tribunals

La lluita de l’Ajuntament de Vila-real perquè l’Hostal del Rei, l’únic edifici que queda de l’època fundacional de la ciutat i protegit com a Monument Nacional amb el conjunt de la plaça porticada de la Vila, ha arribat als jutjats. L’alcalde, José Benlloch, ha anunciat la interposició d’una demanda contra la compravenda de l’immoble per part de Bankia a un particular, en la qual se sol·licita la nul·litat de l’operació, que es considera “il·legal” en vulnerar principis de la llei de patrimoni com el dret de preferència de l’Administració, entre altres.

“Sempre hem dit que anem a lluitar amb totes les armes al nostre abast per a salvar l’Hostal del Rei, perquè estem convençuts que la millor manera de protegir el nostre patrimoni és que siga de tots. Per açò, a més de la campanya que vam iniciar fa uns mesos i que intensificarem, ens veiem obligats ara a acudir a la justícia per a defensar els drets dels vila-realencs i l’interés de la ciutat”, valora l’alcalde. “L’Hostal del Rei”, “és l’únic edifici declarat Monument Nacional per part de l’Estat a Vila-real, i ara Bankia, que és l’Estat perquè està nacionalitzada, ho ven de mala fe. És que els vila-realencs no tenim dret a què l’Estat tinga patrimoni a la ciutat, que puga cedir per a l’ús del municipi? No ens maltracta prou amb la comissaria, amb l’estació de tren o amb la rotonda d’accés a la ciutat? Fa 40 anys que l’Estat no sap on està Vila-real”, lamenta l’alcalde.

L’edifici de l’Hostal del Rei, situat a la plaça porticada de la Vila, va ser declarat Monument Nacional l’any 1974. L’immoble era propietat de Bancaixa, els estatuts fundacionals de la qual, recorda Benlloch, arreplegaven el seu caràcter benèfic i social. “Però el Partit Popular va plomar l’entitat, que finalment va haver de ser intervinguda per l’Estat, derivant en l’actual Bankia, que és un 60% propietat estatal i, per tant, de tots els espanyols”, detalla el primer edil, qui puntualitza que “salvar” l’entitat va tenir un cost per als ciutadans de 13.000 milions d’euros (40.000 milions, el rescat de la banca).

“Quan es va tancar l’oficina de Bancaixa que estava situada als baixos de l’hostal, ja ens vam interessar per l’edifici, però la situació econòmica de la ciutat era molt complicada. El que demanàvem és que l’Hostal del Rei no es tractara com a qualsevol solar, perquè és un edifici de gran valor cultural, patrimonial i emotiu per als vila-realencs; i que no es tractara l’Ajuntament, que són tots els ciutadans, com a qualsevol altre postor. En lloc d’açò, el que va haver-hi és un tracte de mala fe i un absolut desconeixement del funcionament de les institucions públiques, citant-nos a acudir un dia i a una hora determinada amb 600.000 euros en la butxaca; cosa que ens sembla intolerable”, lamenta.

Amb aquests antecedents, l’Ajuntament de Vila-real va interposar el passat 30 de gener la demanda als jutjats, que ha recaigut en el número 5 de Vila-real, sol·licitant l’anul·lació de la compravenda, amb l’objectiu de tornar a la situació inicial i poder reprendre les negociacions. “Una vegada aconseguim la reversió, la nostra primera opció és que l’Estat no venga l’Hostal del Rei i que, a través d’algun tipus d’acord, puga cedir-se a l’ús municipal sense cost per a la ciutat. Però estem oberts a valorar totes les opcions, sempre que, en el cas que ens haja de costar diners, puguem arribar a un acord que done facilitats de pagament a diversos anys i que no ofegue el futur de Vila-real”, apunta. “No tenim gens d’interés a judicialitzar aquesta qüestió; el nostre objectiu és salvar l’Hostal del Rei i, si existeix la possibilitat d’arribar abans a un acord que garantisca aquestes premisses, analitzarem totes les opcions”, conclou Benlloch.

ValenciàEspañol