Huit mesos de presó a quatre acusats per la falta de seguretat laboral en una explotació forestal de Sucaina

Els condemnats, responsables de dues empreses, hauran d'indemnitzar amb 263.000 euros a un empleat que va patir un accident amb una motoserra

La Secció Primera de l’Audiència Provincial de Castelló ha condemnat a huit mesos de presó a quatre acusats -administradors i encarregats de dues empreses- per un delicte contra la seguretat i la salut en el treball en una explotació forestal de Sucaina.

La sentència els imposa també el pagament de multes i l’obligació d’indemnitzar conjuntament i solidàriament amb 263.000 euros a un treballador que va patir un accident laboral mentre talava arbres amb una motoserra el 17 de febrer de 2015.

Aquest empleat mancava de contracte i no havia sigut donat d’alta en la Seguretat Social. Tampoc consta que tinguera experiència en l’activitat que anava a desenvolupar ni va rebre formació sobre prevenció de riscos laborals.

El tribunal ha absolt en canvi als quatre acusats d’un delicte contra els drets dels treballadors, en entendre que no ha quedat provat que imposaren condicions laborals especialment oneroses, “per més que anaren dures”.

Els fets es remunten al 14 de gener de 2014, quan l’Ajuntament de Sucaina va signar un contracte de compravenda amb una serradora per a l’explotació forestal d’una zona de bosc de la localitat. Aquesta empresa va subcontractar posteriorment amb una altra la tala dels arbres autoritzats.

La mercantil subcontractada estava administrada i dirigida per un matrimoni romanés que es va posar en contacte amb un compatriota i li va enviar a Romania els diners necessaris per a vindre a treballar a Espanya, on va arribar sobre el 25 de gener de 2015.

Segons recull la fallada, que pot ser recorregut davant el Tribunal Suprem, l’empleat va començar a treballar l’endemà de la seua arribada, “sense que haguera signat cap contracte laboral ni estiguera donat d’alta com a treballador, davant els organismes competents, sense que conste que tinguera cap experiència ni haguera rebut formació en matèria de prevenció de riscos laborals, simplement amb la roba i la motoserra que li va ser facilitada”.

El 17 de febrer d’aquest mateix any, mentre es trobava treballant en un terreny situat entre Sucaina i Montanejos, un dels arbres que talava va caure sobre les seues cames i la motoserra que estava usant, a la qual no funcionava el tancament automàtic de seguretat, li va produir greus lesions en un braç.

La Sala responsabilitza de la falta de mesures de seguretat en l’explotació forestal tant a l’empresa subcontractada com a la serradora que va contractar amb l’Ajuntament. Concretament a l’administradora d’aquesta empresa i al seu germà, perquè cap d’ells es va preocupar “que els treballadors tingueren contracte laboral, estigueren donats d’alta en la Seguretat Social ni que hagueren rebut l’oportuna formació en prevenció de riscos laborals”.

ValenciàEspañol