Ideen una solució per a evitar que les promeses electorals caiguen en l’oblit

'Open Manifesto' aposta per estructurar els programes per a fer més fàcil la seua consulta, així com comparar-los entre ells o treballar amb les dades que contenen al llarg d'una legislatura

La càtedra de Tecnologia Cívica i Apoderament i l’àrea PoliticalWatch de Ciecode (Centre d’Investigació i Estudis sobre Coherència i Desenvolupament) presenta aquesta setmana ‘ecnologia Cívica i Apoderament i l’àrea PoliticalWatch’, un nou format de programa electoral perquè els partits puguen presentar les seues propostes sota un estàndard comú, obert i accessible, amb l’objectiu que les seues promeses “no caiguen en l’oblit”.

Es tracta d’una iniciativa pionera per a acostar els programes de les conteses electorals als estàndards de transparència i accés a la informació actuals, detalla la càtedra en un comunicat.

Rovira  

‘Open Manifesto’ aposta per estructurar els programes per a fer més fàcil la seua consulta, així com comparar-los entre ells o treballar amb les dades que contenen al llarg d’una legislatura.

Aquest nou format pretén donar conéixer la posició d’un partit en un tema en concret, si té propostes sobre este tema, quines serien les seues ‘línies roges’ a l’hora d’entrar a una negociació o comparar-ho amb el seu acompliment una vegada passades les eleccions. També inclou una opció de seguiment de les possibles modificacions i actualitzacions que patisca un programa electoral.

L’accessibilitat i la seua llicència oberta possibiliten que qualsevol puga accedir als programes, en qualsevol moment, mitjançant consultes o el desenvolupament de ferramentes relacionades amb els programes (comparadors, anàlisis, informacions, aplicacions…) fins després de les eleccions, cosa que “els partits polítics actualment no garanteixen”.

“Volem contribuir a la construcció d’una societat més justa”, destaca Diego Álvarez, director de la càtedra de Tecnologia Cívica i Apoderament: “Com a ciutadans i ciutadanes tenim dret al fet que els qui ens representen ens informen de les decisions que adopten, ens argumenten les seues raons i es facen responsables si no compleixen amb el promés”.

ANALISTA DE VEU
Com a mostra de les ferramentes que es podrien crear en l’estàndard d”Open Manifesto’, els seus responsables han desenvolupat ‘Analista Polític Personal’, un agent integrat en els assistents de veu –de moment està disponible per a Google Home– que respon preguntes sobre el contingut dels programes electorals.

Es tracta d’una iniciativa de la càtedra de Tecnologia Cívica i Apoderament en col·laboració amb l’àrea PoliticalWatch de Ciecode.
Aquesta càtedra desenvolupa tecnologies obertes per a la mobilització, organització i acció col·lectiva de la ciutadania.

La titulació està promoguda per la delegació de Transparència i Govern Obert de la Diputació de València al costat de la Universitat Politècnica de València (UPV). Ciecode és un centre d’investigació especialitzat des de 2011 en el desenvolupament i innovació de tecnologies cíviques per a facilitar l’accés a informació i la participació.

PublicitatJuega Limpio Orihuela