```
viernes, 26 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Igualtat llança una campanya sobre el dret a la identitat de gènere

Així ho ha explicat la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, qui ha informat que el llançament d’aquesta campanya coincideix amb la commemoració el pròxim 17 de maig del Dia Internacional contra la LGTBIfobia, en el qual es pretén denunciar les situacions de discriminació a les quals encara han de fer front aquest col·lectiu.

Oltra ha indicat que enguany, des de la Conselleria, s’ha decidit centrar el focus en les persones ‘trans.’, coincidint amb l’aprovació en dates recents de la llei d’Integral del Reconeixement del Dret a la Identitat i Expressió de Gènere a la Comunitat Valenciana, que suposa un avanç molt important per a aquest col·lectiu, que acaba amb la visió patològica que es tenia de la realitat trans.

La campanya, que podrà seguir-se a través de les xarxes socials amb el hashtag #DretATransDecidir, té com a peça principal un vídeo en el qual es mostra un procés de selecció de persones voluntàries, durant el qual la persona encarregada de la selecció insta als participants a renunciar a trets propis de la seua identitat, com les seues aficions, les característiques principals de la seua definició com a persona, o fins i tot el nom, per a poder accedir al lloc.

El vídeo reflecteix un procés de selecció real gravat amb càmera oculta, en el qual tots els participants van ser convocats per a participar en un programa de voluntariat, i, una vegada van ser informats de l’objectiu final de les entrevistes, van cedir gratuïtament els seus drets d’imatge per a aparéixer en aquesta campanya, que també podrà veure’s en premsa digital, ràdios i cartelleria.

La vicepresidenta, qui ha agraït a totes aquestes persones la seua implicació en la campanya, ha insistit que el que se cerca amb aquest material és reflectir les situacions que viuen les persones trans. “on se’ls qüestiona la seua identitat”, i el que suposa per a qualsevol persona haver de renunciar a qüestions tan íntimes com el nom amb el qual desitja ser anomenat.

En aquest sentit, ha recordat que les identitats trans. encara són considerades com una malaltia per part de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), “la qual cosa implica la necessitat que existisca un diagnòstic” per al seu reconeixement, “i, per tant, un procés amb el qual se cerca certificar la identitat, alguna cosa que per a la majoria dels ciutadans és un dret inqüestionable”.

Oltra ha explicat que, per aqueix motiu, el lema principal que s’ha triat per a la campanya és “la identitat de gènere és un dret, no un procés”, perquè no es pot mantenir situacions de discriminació, com les que pateixen en l’àmbit del diagnòstic, “on es qüestiona l’expressió de gènere de les persones trans. perquè no es correspon amb els estereotips del que ha de ser un home o una dona”.

La vicepresidenta ha celebrat que, amb l’aprovació de la llei Trans., a la Comunitat Valenciana aquestes situacions desapareixen, ja que es regula el reconeixement legal del dret a la identitat de gènere de tota persona “en un exercici lliure i sense pressions legals o socials i, com a concreció d’aquest reconeixement, garanteix que no li les patologice”. “La diversitat, l’orientació o l’expressió de gènere no són cap malaltia, sinó la capacitat de l’ésser humà de decidir per si mateix”, ha incidit.

En tot cas, ha recordat que aquestes situacions no es donen únicament en l’àmbit del diagnòstic, sinó que les persones ‘trans.’ Es veuen sotmeses a situacions com la que reprodueix el vídeo en nombroses situacions del seu dia a dia, “on se’ls qüestiona la seua identitat i se li requereix coses que a la resta de la ciutadania no se’ls demana per a veure reconeguda la seua identitat de gènere”. Per açò, amb aquesta campanya, “instem a la ciutadania a respectar la identitat de les persones ‘trans.’, dirigint-nos a elles pel seu gènere sentit, sense qüestionar-ho”, ha agregat.

Últimas noticias

Contenido relacionado