Igualtat desenvolupa la llei Trans i garanteix els seus drets

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha publicat en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) el decret que desenvolupa la llei integral del reconeixement del dret a la identitat i a l’expressió de gènere, coneguda com a Llei Trans.

Així ho ha assenyalat el secretari autonòmic d’Inclusió i de l’Agència Valenciana de la Igualtat, Alberto Ibáñez, qui ha precisat que el decret desenvolupa reglamentàriament la llei amb la finalitat de donar operativitat qüestiones fonamentals per a garantir una societat “inclusiva, justa i on totes les persones puguen viure i conviure amb llibertat, amb igualtat i amb afecte”.

En este sentit, ha explicat Ibáñez, estableix el procediment per a l’expedició de la documentació administrativa necessària concorde a la seua identitat de gènere, és a dir, regula “el tractament administratiu valencià perquè aquelles persones que ho desitgen i així ho sol·liciten que siguen tractades amb el gènere sentit per part de l’Administració autonòmica”.

El secretari autonòmic també ha assenyalat que el decret conté la regulació referida al Consell Consultiu Trans de la Comunitat Valenciana, conforme al que es disposa en la llei, quant a adscripció i naturalesa, finalitat, funcionament, composició i organigrama.

En esta línia, ha assegurat que es tracta “d’un espai d’interlocució permanent, de participació, però, sobretot, de seguiment de les polítiques que desenvolupa la llei Trans“.
La finalitat d’este òrgan, ha puntualitzat, és realitzar una avaluació i seguiment de la llei, així com fomentar la cooperació entre l’Administració de la Generalitat, les administracions competents i les associacions civils que treballen en l’àmbit de la igualtat i la no discriminació de les persones trans.

A més, segons ha manifestat Alberto Ibáñez, el decret fa referència de manera més concreta al servei de suport i assessorament per a les persones trans i les seues famílies, l’atenció a les persones trans majors i al protocol d’atenció educativa a la identitat de gènere.

Finalment, es regula el procediment sancionador, i s’estableixen els òrgans competents per a este procediment.

Procediment participatiu

El text del projecte del Reglament de desenvolupament és el resultat del procés participatiu entre diferents conselleries implicades i les associacions que representen a les persones trans i les seues famílies.

El secretari autonòmic d’Igualtat ha recordat que la llei integral del reconeixement del dret a la identitat i expressió de gènere a la Comunitat Valenciana, aprovada el 30 de març del passat any en les corts, va ser la primera llei elaborada per l’equip de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives en col·laboració amb les conselleries amb competències en educació, sanitat, justícia i treball i consensuada amb entitats socials i partits polítics.

En la llei es regula el reconeixement legal del dret a la identitat de gènere de tota persona en un exercici lliure i sense pressions legals o socials i, com a concreció d’este reconeixement, garanteix que no li les patologitze.

Així mateix, regula els drets de les persones trans en àmbits tan diversos com l’educatiu, el sanitari, el social o l’administratiu amb la finalitat d’establir un marc normatiu adequat per a garantir el dret d’autodeterminació de gènere de les persones que manifesten una identitat de gènere sentida diferent de l’assignada en el moment del seu naixement.

Publicitat