Igualtat i sindicats ratifiquen l’acord per a acabar amb la bretxa salarial de les treballadores de l’IVASS

L'increment retributiu i la reclassificació de llocs de treball s'aplicarà amb caràcter retroactiu a 1 de gener de 2018

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat, Mónica Oltra, i els sindicats CCOO, UGT i CGT han signat l’acord que ratifica el punt final de la bretxa salarial que les treballadores de l’Institut Valencià d’Atenció Social i Sanitària (IVASS) han estat patint des de fa anys. Es tracta d’un col·lectiu altament feminitzat en el qual el 78% dels professionals són dones, a les quals la bretxa salarial afecta en el 98% dels casos.

L’acord es produeix després de l’aprovació per part del ple del Consell, el passat 9 de novembre, de l’increment de la massa salarial addicional de la Generalitat i suposa la concreció sobre el paper de com es distribuiran els 1,6 milions que es van assignar a l’IVASS, i com afectarà les seues treballadores.

Amb aquesta signatura, s’ha aprovat amb efecte d’1 de gener de 2018 l’aplicació al personal de l’IVASS de les taules retributives en vigor per al personal al servei de l’Administració de la Generalitat i els seus organismes autònoms, amb les successives actualitzacions que es puguen realitzar. D’aquesta manera, aquest increment salarial es mantindrà en els successius exercicis. Així mateix, també amb efecte d’1 de gener de 2018, s’aprova la classificació dels llocs de treball de l’IVASS.

Cal tindre en compte que la bretxa salarial en les treballadores de l’IVASS es produïa per una doble causa. D’una banda, les retribucions a compte del treball havien quedat desfasades respecte de la resta de personal de la Generalitat, amb motiu dels diferents convenis col·lectius aplicats al llarg dels anys i, d’altra banda, pel fet que la classificació d’aquests llocs de treball tampoc s’havien homologat als que actualment es donen en l’Administració de la Generalitat Valenciana.

Al llarg d’aquests anys, tant els sindicats com la Conselleria d’Igualtat han reconegut la “injustícia” que patia aquest col·lectiu. Segons les mateixes forces sindicals, les treballadores de l’IVASS rebien uns salaris “especialment inferiors” respecte del personal laboral de l’Administració, per la qual cosa la seua situació era “especialment sensible” i era “necessari adequar els llocs de treball”.

D’aquesta manera, la Conselleria d’Igualtat ha dedicat part dels seus esforços en aquesta legislatura a reparar aquest greuge. Després de diferents negociacions i amb aquest acord amb els sindicats, el departament d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha donat solució a una situació que afectava un col·lectiu molt feminitzat i la labor del qual se centra les cures de persones amb necessitats especials en el camp de la salut mental.

CatalanSpanish