Igualtat reconeix a l’Ajuntament de Vilafranca amb el Premi de Festes Inclusives i No Sexistes

Destaca la substitució de la 'reina' de les festes per la figura de 'representant', la campanya 'Respecta'm' contra la violència de gènere o la condició de paritat per a la contractació d'espectacles.

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha entregat el Premi de Festes Inclusives i No Sexistes, en la categoria d’entitats locals de fins a 5.000 habitants, a l’Ajuntament de Vilafranca.

La directora general de l’Institut Valencià de les Dones, María Such, ha felicitat el Consistori pel treball realitzat per a “fomentar la celebració d’unes festes locals i populars igualitàries, promoure actituds no sexistes i crear espais lúdics que garanteixen el respecte a les dones”.

Such ha destacat que, entre les accions que ha valorat la Conselleria per a concedir este premi, destaquen les encaminades a “trencar amb els rols de gènere i promoure la igualtat de gènere, com el canvi de la figura de “dames i reina” de les festes per “representant”, eliminant connotacions sexistes.

També la celebració del nou espectacle XL per a visibilitzar la diversitat enfront del cànon normatiu estètic, o la promoció de la participació de les dones, com l’aplicació la condició de paritat en la contractació dels espectacles.

A més, com a mesures per a contrarestar i prevenir la violència de gènere destaca la campanya ‘Respecta’m’, protocol d’actuació contra agressions sexistes i implantació de punts violeta.

Èxit de la primera edició

María Such ha manifestat la seua satisfacció per “el bon acolliment que han tingut els guardons en esta primera convocatòria, la qual cosa és un indicatiu del treball conjunt que s’està fent amb les entitats locals per a aconseguir una societat cada vegada més igualitària en tots els àmbits, també el lúdic”.

Such ha assenyalat que un total de 27 entitats locals de la Comunitat Valenciana han optat en la primera edició en alguna de les 4 categories d’estos premis. D’elles, 17 corresponen a la província de València, 6 a la de Castelló i 4 són entitats locals de la província d’Alacant.

En concret, en la categoria de projectes presentats per entitats locals de fins a 5.000 habitants han concorregut un total de set localitats.

Totes elles han acreditat comptar amb un pla d’igualtat en els seus municipis i han posat en marxa projectes per a promoure la igualtat de gènere en les seues festes, siguen locals o d’una altra índole, amb especial recalcament en l’erradicació de continguts discriminatoris, per a contribuir a la ruptura dels estereotips de gènere.

Igualtat de gènere, lluita contra la discriminació i erradicació de la violència

La directora general ha explicat que, amb estos premis, la Conselleria vol “reconéixer de manera pública i visible als municipis que desenvolupen projectes que promoguen la igualtat de gènere en les seues festes, propicien la participació de les dones en condicions d’igualtat i estimulen l’eliminació de qualsevol forma de discriminació i de violència contra les dones”.

“Es tracta de premiar les festes que contribuïsquen a promoure la realització de festes igualitàries i bandejar idees discriminatòries i la desigualtat entre homes i dones entre la població”, ha afegit.

També pretén crear espais lúdics dins de l’àmbit festiu que garantisquen el respecte, el principi de no discriminació de les dones, promovent una cultura inclusiva, amb la finalitat de salvaguardar a les dones de qualsevol agressió sexista o forma de violència basada en el gènere, reforçant el missatge de rebuig social i institucional a la violència en l’entorn festiu i d’oci.

ValenciàEspañol