El IIS La Fe participa en un estudi internacional que ha identificat un tipus de càncer de pulmó que no afecta a fumadors

Aquests treballs han contribuït a identificar aquest subgrup de tumors pulmonars, més agressius i amb baixa taxa de supervivència.

Dos investigadors de l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe) han participat en un estudi sobre carcinoides pulmonars, un tipus de càncer de pulmó poc estudiat i que fins ara no sembla estar relacionat amb el tabaquisme. El treball s’ha publicat en la revista Nature Communications i ha sigut dirigit per l’Agència Internacional per a la Investigació del Càncer (IARC). La IARC és un òrgan intergovernamental que forma part de l’Organització Mundial de la Salut.

L’estudi ha identificat un nou subtipus agressiu de carcinoides pulmonars, anomenats supracarcinoides. Els supracarcinoides es van identificar utilitzant tecnologies de seqüenciació innovadores que proporcionen informació sobre les característiques moleculars dels tumors.

“Els pacients amb supracarcinoides tenen una supervivència general pitjor (33% al cap de 10 anys) en comparació amb els pacients amb uns altres carcinoides pulmonars (76% al cap de 10 anys)”, ha assegurat la doctora Lynnette Fernández-Cuesta, científica del Grup de Susceptibilitat Genètica al Càncer de IARC i coautora de l’estudi.

L’estudi també presenta una eina per a distingir als pacients amb carcinoides i amb supervivència favorable (88% al cap de 10 anys) d’aquells amb supervivència pobra (27% al cap de 10 anys) utilitzant algorismes d’intel·ligència artificial informats per les dades moleculars generades.

Aportació del IIS La Fe

El doctor Juan Sandoval, director de la Plataforma d’Epigenòmica i investigador de la Unitat de Biomarcadores i Medicina de Precisió del IIS La Fe i el doctor David Hervás, responsable de la unitat de Data Science, Bioestadística i Bioinformática, han dut a terme la caracterització epigenòmica dels diferents grups de pacients amb carcinoides de pulmó, gràcies al finançament del “Institut National Du cancerProgramme de recherche translationnelle en Cancérologie” de França. Esta contribució ha sigut fonamental per a la identificació d’aquest subgrup més agressiu.

Mapa de carcinoides pulmonars

L’estudi ha permés crear un mapa molecular de carcinoides pulmonars. Aquest mapa pot exercir un paper clau en la medicina personalitzada. A mesura que les tecnologies innovadores de seqüenciació comencen a usar-se per a la medicina personalitzada, aquest mapa proporcionaria una referència per a situar a pacients individuals en el panorama molecular dels carcinoides pulmonars.

“Un pot pensar que les tecnologies de seqüenciació generen alguna cosa semblant a les coordenades GPS, però tindre aquestes dades sense un mapa no és útil”, ha destacat el científic del IARCMatthieu Foll, coautor de l’estudi. “Necessitem un mapa per a situar a un pacient en una regió amb característiques moleculars similars i això guiarà el diagnòstic, el pronòstic i el maneig clínic”.

La incidència de carcinoides pulmonars està augmentant a tot el món, especialment en etapes avançades, però se sap poc sobre la causa. En aquest sentit, la comunitat científica considera que estan justificats més estudis. “Aquesta eina podria exercir un paper important per a guiar millor el diagnòstic i el pronòstic”, ha subratllat la doctora Fernández-Cuesta.

A més, segons la investigadora de la IARC, “és particularment important per a aquests tumors i per als càncers estranys en general, perquè quan es combinen, representen una quarta part de tots els casos de càncer i generalment són malalties poc estudiades i desateses amb oportunitats terapèutiques limitades”.

CatalanSpanish