El IIS La Fe rebrà fons de l’I Memorial Nacho Barberà per investigar la mort sobtada

L'objectiu de la iniciativa benèfica és sensibilitzar i recolzar la recerca sobre cardiopaties associades a la mort sobtada

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, ha agraït als organitzadors de l’I Memorial Nacho Barberá la iniciativa de destinar els fons que s’obtinguen a la recerca de la mort sobtada, en un acte organitzat a l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València.

En concret, es tracta d’un torneig benèfic organitzat en memòria de qui va anar capità de l’equip cadet la UD Alzira, que va morir al febrer als 15 anys per mort sobtada durant un partit. El torneig se celebrarà en l’Estadi Venècia d’Alzira el pròxim 23 de juny.

La recaptació de la iniciativa solidària es destinarà al Grup de Recerca en Cardiopaties familiars, mort sobtada i mecanismes de malaltia que dirigeix la cardiòloga de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe i investigadora de l’Institut d’Invesitgació Sanitària La Fe, la doctora Esther Zorio, i es dedicaran íntegrament a la recerca sobre l‘Estudi d’axiomes per a la cerca de mutacions causals de cardiopaties familiars’.

Carmen Montón ha recordat que “el passat mes d’octubre vam donar a conéixer el Decret que regula a la Comunitat Valenciana la instal·lació i l’ús de desfibril·ladors automàtics i semiautomàtics externs fos de l’àmbit sanitari”.

Una de les mesures incloses en aquest decret és que els centres educatius amb aforament igual o superior a 1.500 persones, les estacions de metro amb afluència mitjana diària de més de 2.000 persones i els complexos esportius en els quals el nombre d’usuaris diari supere les 500 persones estaran obligats a tenir desfibril·ladors.

La consellera de Sanitat ha assenyalat la importància de comptar amb desfibril·ladors en aquests dos espais, els centres educatius i els complexos esportius. A més, Carmen Montón ha apuntat que “un altre dels objectius del decret és que la Generalitat Valenciana promoga, a través de la Conselleria d’Educació, la introducció al programa educatiu de l’AIXÒ coneixements en matèria de Primers Auxilis i Suport Vital Bàsic”.

La formació en l’àmbit educatiu de l’AIXÒ inclou la petició d’ajuda al telèfon d’emergències 112, la reanimació cardiopulmonar bàsica i l’ús d’un desfibril·lador.

900 morts sobtades a l’any a la Comunitat Valenciana

La mort sobtada és una defunció ràpida, no esperat i que es produeix en menys d’una hora des de l’inici dels símptomes. La mort sobtada té un alt impacte social, econòmic i mediàtic. Quan afecta xiquets i joves sol deure’s a cardiopaties d’origen genètic (miocardiopaties, canalopaties i malalties genètiques de l’aorta), sent la immensa majoria malalties rares.

Cada any moren a la Comunitat Valenciana 900 persones a causa de la mort sobtada, 9.000 a Espanya.

Al llarg de 2017, les unitats d’emergències van atendre a 1.359 persones a les quals va caldre realitzar maniobres de reanimació cardiopulmonar. D’aquest total, en 1.088 casos el resultat va ser de defunció. A més, durant el primer trimestre de 2018 les unitats d’emergències han efectuat 441 maniobres de ressuscitació i han sobreviscut 87 persones.

En xiquets i joves, la major part de les morts sobtades cardíaques es deuen a problemes genètics que afecten el múscul cardíac o que produeixen arítmies letals sense afectar a l’estructura del cor. El primer grup de malalties inclou la miocardiopatia hipertròfica, la miocardiopatia arritmogènica, la miocardiopatia restrictiva i la miocardiopatia dilatada. El segon grup de malalties inclou la síndrome de QT llarg, la síndrome de QT curt, la síndrome de Brugada i la taquicàrdia ventricular catecolaminèrgica polimòrfica.

Presentació oficial

La UD Alzira i el IIS La Fe han presentat el torneig benèfic en un acte a l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València. Un esdeveniment que ha comptat amb la participació de la consellera de Sanitat, Carmen Montón, la gerent de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe, Mònica Almiñana, el president de la UD Alzira, Juan Antonio Sanjuán, i Esther Zorio, responsable de la recerca en mort sobtada. Tots han coincidit en la necessitat de sensibilitzar sobre la recerca i prevenció de les cardiopaties associades a la mort sobtada.

En la presentació també han estat presents l’entrenador del UD Alzira i excapità del València CF, Fernando Gómez Colomer, Luis Martínez-Dolz, cap de Servei de Cardiologia de la Fe, Juan Giner Blasco, el cap de Servei de Patologia de l’Institut de Medicina Legal de València i Ana López Mora, secretària de l’Associació Valenciana de Pacients de Cardiopaties Familiars i Mort Sobtada.

Els organitzadors ja han confirmat l’assistència dels equips de cadets de primer any de la UD Alzira, València CF, Llevant UDVillareal CF, Atlètic de Madrid, Federació de Futbol de la Comunitat Valenciana i Club Esportiu Esport Basi Ontinyent.

L’objectiu del Memorial Nacho Barberá és conscienciar sobre la importància de la recerca en la lluita i prevenció de les cardiopaties associades a la mort sobtada. La UD Alzira ha organitzat una sèrie d’iniciatives al voltant del Memorial Nacho Barberá amb el suport de l’ajuntament de la ciutat entre les quals destaca la venda de 8.000 polseres solidàries i la fila 0 per a totes les aportacions econòmiques.

Col·laboració entre cardiòlegs i forenses

Des de 2007, la Unitat de Cardiopaties Familiars i Mort Sobtada brinda un abordatge multidisciplinari per a l’estudi de les famílies afectades amb alguna cardiopatia d’origen genètic, ja que uns altres familiars poden estar potencialment afectats sense saber-ho.

El protocol d’autòpsia dels casos remesos a la Unitat és exhaustiu i necessari, es duu a terme en l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de València i/o Castelló (baix la direcció de Pilar Molina i Juan Giner) i els familiars en risc s’avaluen en el Servei de Cardiologia de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe (sota la supervisió de la doctora Esther Zorio).

“La Fe participa en estudis internacionals que identifiquen causes genètiques de mort sobtada en cardiopaties i l’esforç que es dedica al seu estudi és extraordinari”, ha destacat la consellera de Sanitat.

Publicitat