Ikea reobrirà parcialment la seua tenda en València

En el cas del centre Ikea d'Alfafar (València) el centre tan sols tindrà habilitats 400 m2.

Ikea ha anunciat este dilluns que cancel·la l’ERTO que va aplicar a l’inici de l’estat d’alarma i que reincorporarà a tots els seus 8.725 treballadors a l’activitat, a pesar que encara no contempla l’obertura al 100% de totes les seues botigues.

El pla d’obertura dels seus establiments va lligat al procés de desescalada dissenyat pel Govern, per la qual cosa hui obrin aquelles situades en territoris que ja han passat a fase 2 com la Corunya, Astúries, Barakaldo, Jerez, Múrcia, Sevilla, Saragossa i el punt de lliurament de Pamplona.

En el cas del centre Ikea d’Alfafar (València) el centre tan sols tindrà habilitats 400 m2.

“Encara que les nostres botigues no estiguen 100% operatives, tenim clar que hem d’actuar per a cuidar de les persones, dels nostres companys i les seues famílies i protegir el nostre negoci. Amb esta situació necessitem més que mai als nostres treballadors. En este temps, en poques setmanes, li hem fet un volt a aspectes que fins ara ens semblava impossible canviar. Hem demostrat que som capaços d’adaptar-nos i de trobar solucions noves i només gràcies a tots ells és possible”, ha assenyalat la directora general d’Ikea a Espanya, Petra Axdorff.

Ikea ha recordat que l’ERTO, sorgit de la necessitat després d’assumir amb total responsabilitat el tancament de totes les seues botigues físiques d’acord amb el pla de les autoritats, va portar aparellat un pla de mesures laborals per a protegir als empleats i el negoci.

D’esta forma, es va assumir el compromís de no realitzar cap acomiadament i de complementar el seu sou fins a la pràctica totalitat, de manera que no es veren ressentits en les seues obligacions i necessitats personals i del dia a dia. També es va treballar en un sistema de bestretes per a compensar hipotètics retards en el pagament de part del SEPE i es va activar un sistema d’atenció personalitzada per a tots aquells que tingueren dubtes o consultes relacionades amb això.

La companyia ha signat a més, aplicable al que resta de 2020, un acord d’adaptació de jornada dins de l’acord horari, que ha sigut aprovat per unanimitat pel comité intercentres i que estableix entre altres mesures: adaptacions horàries i canvis d’horari o torn en la planificació entregada; la sol·licitud de reducció de jornada temporal sense necessitat de justificar la causa, fins i tot sense reducció salarial sempre que siga recuperada abans de la fi de març de 2021; excedències temporals i extraordinàries amb reserva de lloc de treball o permís retribuït recuperable d’un mínim de dos dies i un màxim de 15 dies.

D’altra banda, s’ha acordat amb els sindicats que el període l’ERTO no afecta les vacances anuals dins del calendari anual i que les vacances ja planificades i comunicades seran inamovibles excepte mutu acord entre les parts.

“No existeix certitud hui dia de quan podrem continuar obrint les nostres botigues i les que obrin hui, ho fan amb aforaments restringits, de manera progressiva, escalonada i asimètrica, en línia amb les directrius oficials. Estem preparats per a obrir la totalitat de totes les nostres botigues i amb esta eixida del ERTE per al 100% de la plantilla, concloem una etapa i recuperem la normalitat almenys en el que a l’àmbit laboral es refereix”, ha subratllat Axdorff.

Desapareix la ‘bossa groga’

De cara a la volta “blindada” a l’actualitat, Ikea ha dissenyat una sèrie de mesures de protecció per al que ha reforçat els protocols de neteja i desinfecció de superfícies i elements de totes les àrees de les botigues, amb especial atenció a punts ‘calents’ com a ascensors, condícies o carros de compra.

A més, els treballadors se sotmetran a controls de temperatura tant als empleats de les botigues com als conductors dels camions a l’entrada als magatzems, que s’acompanya d’un qüestionari específic sobre possibles situacions de risc.

Desapareix la seua tradicional ‘bossa groga’ i els clients realitzaran les seues compres mitjançant carrets o la ‘bossa blava’, que després s’emportaran a casa.

Es garanteix el manteniment d’una distància mínima de seguretat de dos metres entre empleats, fins i tot amb marques que delimiten els espais en sòls, seients i altres elements. A més, hi ha un estricte control d’aforament, que es limitarà al 40% sempre sobre la base del recomanat per les autoritats.

Per a protegir als treballadors s’instal·laran pantalles de protecció en les caixes registradores, en els punts d’atenció al client i en les àrees de planificació, i se sol·licita als clients que preferentment realitzen els seus pagaments amb targeta, així com que, en la mesura que siga possible, procuren tocar només aquells articles que tinguen intenció de comprar.

La multinacional ha dissenyat un protocol específic per a la prova per part dels clients d’articles com a matalassos, coixins o llits, dins del qual s’estableix l’ús de protectors especials i productes desinfectants.

“Han sigut temps difícils, d’incertesa i d’adaptació forçosa a una situació sense precedents que ha afectat la vida de milions de famílies, amics, companys i a tota una societat. Tenim clar que esta crisi suposarà un increment dels valors i de la humanitat i nosaltres volem estar presents i col·laborar en este sentit. Hui tots som més solidaris, col·laboratius i flexibles”, ha indicat Axdorff.

La multinacional sueca ha recordat que durant el confinament ha mantingut activa la seua botiga ‘online’, havent-hi fins i tot reconvertit les seues botigues en centres temporals de logística per a poder donar resposta a la demanda, i s’ha reinventat amb un nou servei de venda telefònica nascut entre la necessitat del confinament.

Ikea confia a estar activa al 100% tan prompte siga possible i veu un futur pròxim en el qual apostar per formats com els punts de recollida, Ikea Dissenya o el servei Clic&Collect.