jueves, 23 mayo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

La imatge del Crist de Sant Bult recorre este diumenge en processó els carrers del barri valencià de la Xerea

Este dissabte tindrà lloc, a les 20 hores, el trasllat fins a la parròquia de la imatge de Sant Bult des de la Llar Social del Patronat de l’Associació Sant Bult, que organitza les festes i on es venera la talla tot l’any, seguit per la lectura del pregó de les festes, enguany a càrrec de Rafael Gil Salines, catedràtic d’Història de l’Art de la Universitat de València, ha indicat el president de l’entitat, Antonio Bellido.

Este diumenge al matí, a les 10.30 hores, tindrà lloc una cercavila i ofrena de flors a la imatge de Sant Bult en la parròquia que acollirà, a les 12 hores, la missa solemne en el seu honor, ha afegit.

La processó pels carrers del barri de la Xerea amb la imatge, acompanyada per centenars de devots, tindrà lloc el diumenge, a partir de les 19 hores, després de la tradicional ‘enramà de la murta’. L’itinerari discorrerà pels carrers de Trinquet Cavallers, plaça del Tremp, Comte de Montornès, Governador Vell i església de Sant Joan de l’Hospital, fins a la plaça de Sant Bult, on quedarà instal·lada en un altar.

Finalment, en la mitjanit del dilluns al dimarts la imatge de Sant Bult serà traslladada, de nou, des de l’altar en la seua plaça fins a la seua seu social, portada a coll per les dones del barri. Les festes, els actes de les quals seran presidits per la Clavariessa Major Tonya Jativa Rams, finalitzaran el dimarts, 6 de juny, a la vesprada amb una missa en sufragi dels associats morts.

La imatge de Sant Bult, el nom de la qual procedeix etimològicament del terme llatí “cultus” (bult), és una escultura romànica de 70 centímetres d’altura i realitzada en fusta tallada. “Es tracta d’un Crist crucificado coronat amb tiara pontifícia i que té entre les seues peculiaritats el fet de trobar-se amb els ulls oberts”, segons Bellido.

Segons la tradició, l’escultura va ser trobada per un obrer, Manuel Navarro, veí de la Xerea, l’any de la reconquesta del rei Jaume I a València, “que va topar amb la imatge quan es trobava sufocant un foc en les cavalleries pròximes al Palau del Temple”.

Últimas noticias

Contenido relacionado