30.8 C
Valencia

Es descarta la ‘immunitat de grup’ a Espanya perquè només el 5,2% de la població té anticossos COVID

L'Estudi Nacional de Seroprevalencia ENA-COVID indica que la prevalença més elevada d'anticossos es troba en personal sanitari (10%) i en treballadors de residències i centres sociosanitaris (7,7%)

- Publicitat -AVL

L’Estudi Nacional de Seroprevalencia ENA-COVID conclou que un 5% de la població espanyola té anticossos. Un percentatge que a penes ha variat en les tres onades de les quals consta el mateix: en la primera es va estimar en un 5% i en la segona i tercera ha estat del 5,2%, resultats que confirmen que, pese al gran impacte de la pandèmia a Espanya es descarta a curt termini la immunitat de grup.

La presentació dels resultats finals coincideix amb la publicació este dilluns d’un article científic en la revista ‘The Lancet’, publicació reconeguda com una de les publicacions científiques més prestigioses del món i la segona amb major impacte en el camp de la Medicina.

Una de les qüestions analitzades en l’estudi, realitzat al llarg de dos mesos, és l’evolució dels anticossos, que era un dels objectius. S’ha observat una taxa global de seroconversión (persones que no tenien anticossos en la primera onada i que els han desenvolupat al llarg de l’estudi
en tenir contacte amb el virus) del 0,9% entre la ronda 1 i la ronda 2, un percentatge una mica menor (0,7%) entre la ronda 2 i la ronda 3.

Estes xifres reflecteixen la baixa aparició de noves infeccions després del confinament. D’altra banda, també s’ha observat seronegativización, és a dir, absència d’anticossos IgG detectables en persones que els tenien prèviament, sent
globalment d’un 7,1% entre la ronda 1 i la ronda 2, i d’aproximadament un 14% en analitzar tot el període de l’estudi, encara que esta última dada requereix
confirmació.

La “pèrdua” dels anticossos va ser més freqüent en persones que no havien tingut cap símptoma (11,0% entre les rondes 1 i 2, amb informació més precisa) i molt menys freqüent en els participants amb una PCR positiva (0,5%) i en aquells que van descriure pèrdua sobtada de l’olfacte o del gust (2,6%).

MÉS ASIMPTOMÀTICS

El mapa de participants amb símptomes COVID-19 (persones amb tres o més símptomes o amb pèrdua sobtada de l’olfacte) en les dues últimes setmanes de l’estudi dóna una idea de l’evolució més recent de l’epidèmia.

Mentre el percentatge de simptomàtics ha disminuït substancialment entre la primera i la segona ronda, s’ha observat un lleu increment en l’última ronda, la qual cosa podria ser fruit de la major mobilitat de la població després del període de confinament. És possible que un percentatge d’estos pacients puguin ser casos de COVID-19 en fase precoç de la malaltia.

Els autors de l’article de ‘The Lancet’ consideren que els resultats obtinguts a Espanya, un país amb una ona epidèmica intensa en el qual les xifres de seroprevalencia són baixes, reflecteixen la dificultat d’obtenir una immunitat de grup
a curt termini. En este sentit, el comentari que acompanya a l’article de “The Lancet” a càrrec d’investigadors de centres de referència a Ginebra (Drs Isabella Eckerle & Dr. Benjamin Meyer) assenyala que “seria poc ètic
sotmetre a la població i al sistema sanitari a una major pressió per a aconseguir esta immunitat de grup”.

En definitiva, estos resultats, al costat de la presència d’un percentatge substancial d’infeccions asimptomàtiques, reforcen la necessitat de mantenir les recomanacions de salut pública de distanciament social, ús de màscares i rentada de mans.

VARIABILITAT GEOGRÀFICA

Segons s’assenyala en esta publicació, i com ja es va traslladar en la difusió de les dades preliminars de les primeres onades, existeix bastant variabilitat geogràfica en el percentatge de seroprevalencia. Algunes províncies se situen en
un 2-3%, mentre que unes altres superen al 10%, registrant-se els percentatges més alts en la zona centro de la península.

El percentatge també és major en els nuclis de població amb més de 100.000 habitants en comparació amb municipis amb menor població (6% i 4%, respectivament).

No s’observen diferències entre homes i dones i, quant a l’edat, la prevalença d’anticossos IgG anti SARS-*CoV-2 és lleugerament menor en xiquts i adolescents (al voltant del 3,5%), amb escasses variacions en adults. L’article
publicat en ‘The Lancet’ destaca a més la prevalença més elevada d’anticossos en personal sanitari (10%) i entre treballadors de residències i centres sociosanitaris (7,7%).

: Valencià

- Advertisement -
- Publicitat -GVA_CEICE

Segueix-nos

12,687FansLike
978FollowersFollow
2,458FollowersFollow

També és notícia

- Publicitat -Vila-real
- Publicitat -DipCas
- Publicitat -onda
- Publicitat -Brobit

Notícies relacionades

Troben a Petrer el cadàver d’un home desaparegut a Ontinyent

Han trobat el cos sense vida del desaparegut en una séquia amb aigua en la partida de Santa Bàrbara de Petrer.

Pedro Sánchez descarta un nou confinament per a tota Espanya

Tot i que hi ha matisat que "no es pot tancar cap porta."

Gent Gran organitza tallers virtuals d’envelliment actiu en Castelló

La Regidoria estudia recuperar la presencialitat dels cursos de cara a 2021 si la situació epidemiològica ho permet.

La Diputació de Castelló activarà el 15 d’octubre una nova edició del programa Castelló Sènior

El termini d'inscripcions per al programa estarà obert entre el 15 i el 30 d'octubre de 2020, amb un total de 10.000 places disponibles que s'estructuren en 3 programes vacacionals.

Busquen casa per a 96 gats despres de desnonar al seu amo a Gandia

Protectores d'animals i l'Ajuntament de Gandia busquen una llar per a 96 gats que han hagut de ser acollits després del desnonament del seu amo, que convivia amb tots ells en un pis.
- Advertisement -

: Valencià