Anticorrupció demana imputar a Camps per contractacions a Gürtel a València

La Fiscalia Anticorrupció ha sol·licitat al jutge del cas Gürtel en l'Audiència Nacional, José de la Mata, que impute al expresident de la Generalitat Francisco Camps en la peça de la causa que investiga contractacions de la Generalitat i societats vinculades al grup de Francisco Corretja.

La Fiscalia Anticorrupció ha sol·licitat al jutge del cas Gürtel en l’Audiència Nacional, José de la Mata, que impute al expresident de la Generalitat Francisco Camps en la peça de la causa que investiga contractacions de la Generalitat i societats vinculades al grup de Francisco Corretja.

Segons ha informat la Fiscalia, es demana que se li cite en qualitat d’investigat per la peça número 5 de la causa i per possibles delictes de prevaricació i de frau. Aquesta peça, que va ser reoberta el setembre passat, tracta sobre suposades irregularitats en contractacions de la Generalitat amb les societats vinculades a la trama Gürtel entre 2004 i 2009.

El jutge la va reobrir per ordre de la Sala penal de l’Audiència Nacional, que va acceptar una petició d’Anticorrupció reclamant investigar a Camps després de les declaracions en el judici pel finançament il·legal del PP valencià de l’ex secretari general del partit Ricardo Costa i d’altres acusats que li van acusar de crear aqueix sistema corrupte.

En concret, Anticorrupció vol imputar a l’expresident valencià per una adjudicació suposadament irregular de data 30 de desembre de 2008 i que no hauria prescrit.
La peça “València 5”, va recordar la Fiscalia en la seua petició del juliol passat, “es refereix íntegrament a adjudicacions irregulars per part de diverses consellerías i societats públiques valencianes”.

En el cas d’aquest contracte de 2008, va ser adjudicat per l’Adreça de Promoció Institucional de la Generalitat, que depenia directament de la Presidència, ostentada per Camps en aqueix moment.

Aquesta contractació era una de les quals s’anaven a jutjar en la peça 5, sobre la qual ja hi havia obert judici oral, però Anticorrupció va demanar tornar-la a obrir perquè creu que la llavors directora de Promoció Institucional va poder seguir indicacions de Camps per a adjudicar el contracte en els termes en què ho va fer.

Per a demanar la imputació de Camps, la Fiscalia s’ha basat en la declaració que van prestar en el judici a la branca valenciana de Gürtel Costa i altres implicats com els capitosts de la trama Francisco Corretja i Pablo Crespo, i Álvaro Pérez, el Bigotis, que van assenyalar directament a Camps com a responsable del finançament il·legal del PP valencià.

També en les converses telefòniques intervingudes judicialment entre agost de 2008 i febrer de 2009 en plena recerca de la trama Gürtel i diversos correus electrònics intervinguts en la seu d’Orange Market, de la qual era responsable el Bigotes.

El judici pel finançament irregular del PP valencià es va centrar en actes de les campanyes de les autonòmiques i municipals de 2007 i les generals de 2008 que van ser pagats per empresaris i que per a Camps estarien ja prescrits en haver transcorregut ja deu anys sense haver sigut investigats.

En el judici pel finançament irregular, Ricardo Costa, que ha sigut condemnat a 4 anys de presó per aquests fets, va arribar a assegurar que Camps va encarregar complements (focs artificials i una banda de música) en actes de campanya als quals va acudir el president del Govern, Mariano Rajoy, per valor de 120.000 euros, que van ser a càrrec d’empresaris.

No obstant açò, Costa va tractar de desvincular a la direcció nacional de tota responsabilitat en el cas. “No està permès (…) Seria un Filesa II”, va assegurar que li va dir el extesorero Luis Bárcenas quan Costa li va explicar la pràctica de pagaments irregulars -segons ell- orquestrada per Camps.

Amb aquesta declaració, el que anara secretari general de la formació es va convertir en el primer polític acusat en Gürtel que ha reconegut el finançament il·legal del PP.

Publicitat