```
sábado, 27 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Incliva impulsa un projecte per a crear el mapa cel·lular de l’úter humà

La principal motivació d'HUTER sorgeix de la necessitat de comprendre millor l'úter humà per a abordar "de manera més efectiva les malalties uterines que afecten la salut de la dona.

L’Institut d’Investigació Sanitària Incliva, de l’Hospital Clínic de València, ha impulsat el projecte internacional HUTER (Human Uterus Cell Atlas), que té com a objectiu crear el mapa cel·lular de l’úter humà per a proporcionar “una visió sense precedents, cèl·lula a cèl·lula, dels canvis genètics i proteòmics, a nivell espacial, d’este important òrgan, no només durant el cicle menstrual sinó també al llarg de tota la vida de la dona”.

Les investigacions en les quals se centren este projecte, que dirigeix el catedràtic de la Universitat de València i investigador principal de l’Àrea de Medicina Reproductiva d’Incliva i Fundació Igenomix, Carlos Simón, part de la consideració de l’úter humà “com un òrgan fonamental no només per a la reproducció, ja que és on se’n va a gestar el nou ser, sinó també per les seues implicacions en la salut de la pròpia dona i dels seus fills”.

HUTER s’emmarca en la iniciativa internacional Human Cell Atlas (HCA), integrada per investigadors de tot el món que pretenen redefinir l’anatomia humana a nivell de cèl·lula única en tots els òrgans vitals del cos humà, segons ha informat la fundació d’investigació en un comunicat.

Es tracta de l’únic projecte –amb un horitzó temporal de dos anys– que treballarà en l’úter de la dona per a augmentar el seu coneixement i translació clínica en medicina reproductiva, tocologia, ginecologia i medicina regenerativa. L’úter és en si mateix un model en medicina regenerativa, ja que el teixit endometrial es regenera mensualment i la seua transformació s’executa a través de canvis dinàmics i interaccions de múltiples tipus cel·lulars.

La principal motivació d’HUTER sorgeix de la necessitat de comprendre millor l’úter humà per a abordar “de manera més efectiva les malalties uterines que afecten la salut de la dona, com els miomes o l’endometriosi, i poden contribuir a la infertilitat, la mortalitat i la morbiditat materna i infantil”.

Incliva és l’entitat coordinadora d’este projecte, finançat amb 4,118 milions d’euros per la UE, en coordinació amb Wellcome Sanger Institute (UK), un dels centres genòmics líders en el món i institucions de Suècia, Estònia, el Regne Unit i Espanya.

Este és el segon projecte internacional d’INCLIVA, que també coordina LEGACy, un projecte internacional i multicèntric –liderat pel dooctor Andrés Cervantes, director d’INCLIVA i coordinador del Grup d’Investigació en Càncer Colorectal i Nous Desenvolupaments Terapèutics en Tumors Sòlids, i la doctora Tania Fleitas, investigadora Joan Rodés del grup, que té com a objectiu millorar l’abordatge del càncer gàstric aplicant la medicina personalitzada.

Últimas noticias

Contenido relacionado