132 ingressats per coronavirus saturen l’Hospital d’Alacant

El nombre de pacients UCI s'ha duplicat en 3 dies. L'augment d'ingressos és fruit principalment de les reunions nadalenques.

Ja el anaven anunciant col·lectius mèdics i sanitaris, les reunions socials de Nadal anaven a provocar una creixent pujada de casos de coronavirus que desbordarien encara més no sols l’Atenció Primària, sinó els hospitals de la província d’Alacant.


La incidència a la província és de 604 casos per cada 100.000 habitants

María José Gimeno, doctora especialista en Medicina Familiar i Comunitària i secretària provincial de CESM Alacant, assegura que “la situació és realment preocupant, la incidència del coronavirus en l’Àrea de Salut de la província ascendeix a 604 per cada 100.000 habitants”. Una xifra realment alarmant que situa a Alacant en una posició molt delicada referent a la pandèmia. Recordem que les dades del cap de setmana eren esborronadors, amb 1.002 nous positius en COVID19 a la província, mentre que ahir ja ascendien a 1.273.

Ja fa uns dies el Sindicat Mèdic de la Comunitat Valenciana (CESM) anunciava que la pandèmia estava seguint una “evolució descontrolada i que en les pròximes dos setmanes s’incrementarien els casos”, en permetre els responsables sanitaris les reunions familiars.

L’augment de casos es deu principalment a les reunions per Nadal

I, lamentablement, no s’estan equivocant. En data de hui, l’Hospital General d’Alacant té 132 persones ingressades per coronavirus, 22 d’ells en les diferents unitats de crítics. Fa tan sols 3 dies, hi havia 101 ingressats i 11 en crítics, per la qual cosa la xifra de persones que un quadre molt greu de coronavirus s’ha duplicat en uns dies.


“I els ingressos continuen pujant. Encara han d’entrar els de les reunions de Nit de cap d’any i Reyes”

María José Gimeno, doctora


L’Hospital General habilita nous espais UCI

Prova del preocupant col·lapse sanitari, l’Hospital General d’Alacant està fent ús del que anomenen “les UCI esteses”. És a dir, munten unitats UCI en espais habilitats per a això de manera urgent, com són les sales de reanimació reservades per a pacients quirúrgics, ja que les “UCI mèdiques estan totalment plenes”, afig. No obstant això, la secretària provincial de CESM Alacant, aclareix que l’Hospital “encara té llits disponibles”, però que el problema principal ve en la falta d’espai per a pacients crítics. La doctora Gimeno afirma preocupada que “són pacients de llit calent”, quan sale un entra i un altre. I així de manera contínua.

“La pujada ha sigut brutal, les xifres s’han desbordat amb les reunions de Nadal”

Normalment, els pacients positius en coronavirus solen estar entre 15 i 20 dies ingressats quan presenten quadre respiratori greu, encara que “hi ha gent que es tira mesos a l’hospital”, explica Gimeno. I, encara que, tal com va afirmar la consellera Ana Barceló, el grosso de contagis d’esta última setmana és de persones entre 15 i 29 anys, l’edat és superior en els ingressos, encara que no com en l’ona de març. Ara no hi ha tantes persones majors, però sí pacients d’entre 35 i 55 anys de mitjana.

Des del sindicat mèdic reclamen majors recursos humans, ja que “les borses de metges estan esgotades, perquè molts van emigrar a altres països europeus, ja que a Espanya les nostres condicions laborals són precàries“, apunta Gimeno.

CatalanSpanish