25.9 C
Valencia

Investiguen 28 persones per l’enverinament de centenars d’animals

En una parcel·la a Alacant van ser trobats ceps, gàbies parany i armes de foc sense documentació.

- Publicitat -AVL

La Guàrdia Civil investiga 28 persones en el marc de l”Operació Antitox’, desenvolupada durant tot el 2019 pel Servici de Protecció de la Naturalesa (SEPRONA), en la qual s’han localitzat 1.628 mètodes de caça prohibits, després de dur a terme 289 inspeccions en finques cinegètiques, explotacions ramaderes i establiments fitosanitaris, on també es van trobar 120 animals enverinats, entre els quals es van trobar linxs ibèrics, àguiles imperials i milans reials.

A més, la Guàrdia Civil ha confiscat 47 esquers enverinats i un total de 66 quilos de productes tòxics. I ha interposat 175 infraccions a la normativa de sanitat vegetal, a la Llei del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat del 2007 i a la legislació cinegètica de diferents comunitats autònomes.

Duta a terme de manera anual, l”Operació Antitox’ pretén combatre l’ús de verí i altres mitjans no selectius de caça en el medi natural. Per a la campanya d’enguany, s’ha comptat a més amb la participació del Servici Cinològic i del Servei de Criminalística de la Guàrdia Civil. També el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic ha col·laborat estretament amb els investigadors, aportant-los major formació sobre la matèria.

Segons destaca la Benemérita, la investigació d’aquest tipus de delictes resulta molt complexa per tres motius: l’absència de testimonis, l’ocurrència en zones aïllades i el coneixement del medi per part dels autors.

A més, la pròpia naturalesa d’aquests delictes requereix una formació policial cada vegada més especialitzada, en la qual es conjuguen aspectes tan diversos com inspecció ocular dels escenaris, anàlisis d’ADN, acarament balístic o mètodes d’investigació propis de la delinqüència.

Un dels aspectes més destacats de l”Operació Antitox’, ho constitueix la participació del Servici Cinològic de la Guàrdia Civil. Les unitats canines de la Guàrdia Civil són un element clau en la lluita contra l’ús d’esquers enverinats, i ja està servint d’exemple de formació per a cossos policials estrangers.

ACTUACIONS DESTACADES
Entre les accions dutes a terme en el marc de l’operació, destaquen les realitzades a Toledo, Alacant, Ciudad Real, La Rioja i Múrcia.

Així, a Toledo, durant un servici conjunt entre Guàrdia Civil i agents mediambientals, es van localitzar diversos cadàvers d’animals en els exteriors d’una finca ramadera de Toledo, així com trossos de carn que contenien substàncies tòxiques. Després d’inspeccionar terrenys i finques properes, es van trobar cadàvers d’espècies en perill d’extinció tals com un àguila imperial i diversos milans reials i raboses. Una persona està sent investigada per aquests fets.

A Alacant, agents del SEPRONA, juntament amb components del Servici Cinològic de València i Madrid, van iniciar una investigació arran de denúncies per enverinament d’animals. Van localitzar en una parcel·la elements prohibits per a la caça com ceps i gàbies parany. També es van localitzar armes de foc sense documentació i nombrosos cartutxos de divers calibre. Es va denunciar l’amo de la parcel·la per tals fets.

: Valencià

- Advertisement -
- Publicitat -DiVal

Segueix-nos

12,818FansLike
978FollowersFollow
2,458FollowersFollow

També és notícia

- Publicitat -DipCas
- Publicitat -DipCas
- Publicitat -Borriana_SantBlai
- Publicitat -Brobit

Notícies relacionades

Castelló de la Plana regista un nou focus de coronavirus per contacte social

Castelló de la Plana te 228 casos actius de coronavirus

Detectat un nou focus de coronavirus a Guadassuar per contacte social

Des que es comptabilitzen els casos de coronavirus, el municipi ha tingut 58 positius (asimptomàtics o no)

Sanitat detecta un nou focus de coronavirus a Alberic amb 7 persones contagiades

Des que es comptabilitzen els casos de coronavirus, el municipi ha tingut 70 positius (asimptomàtics o no)

Sanitat torna a detectar un brot de coronavirus a Banyeres de Mariola per contacte social

Qualsevol ciutadà pot comprovar les dades actualitzades en la web d’informació estadística de la Conselleria de Sanitat i Salut Pública.

Alzira suma 3 focus més de coronavirus amb 18 casos en 24 hores

Tots els contagiats han sigut per contacte social.
- Advertisement -

: Valencià