Investiguen nou empleats de la Zona Blava de Calp per irregularitats en tramitar denúncies

Les irregularitats afectaven el control dels vehicles i a la confecció de les denúncies.

Publicitat

La Guàrdia Civil investiga nou treballadors de l’empresa encarregada del control dels estacionaments de la Zona Blava (ORA) de la localitat de Calp que suposadament interposaven denúncies sense seguir el protocol establit per a tramitar-les.

Segons ha informat l’institut armat en un comunicat, suposadament no es corroboraven les infraccions i no deixaven el butlletí de denúncia en el parabrisa, de manera que la denúncia es tramitava per l’ens gestor de tributs SUMA, el pagament dels quals és obligatori, per a “alliçonar” els conductors. Als presumptes autors se’ls imputen els delictes continuats de falsedat documental i estafa.

PublicitatRovira  

La investigació va arrancar a principis de març quan es va tindre coneixement de diverses irregularitats comeses, presumptament, per part d’alguns empleats d’eixa empresa de control dels vehicles estacionats en la Zona Blava. Pel que sembla, les irregularitats afectaven el control dels vehicles i a la confecció de les denúncies, bé per mancar del tiquet d’estacionament o per haver sobrepassat el temps.

Els agents van comprovar que moltes de les denúncies interposades per estos empleats investigats només havien sigut supervisades o comprovades per un sol controlador, quan el requisit indispensable perquè la infracció ha de ser corroborada in situ per, almenys, dos.

No obstant això, la investigació ha pogut saber, de forma fefaent, que estes comprovacions no es feien seguint la normativa legal vigent, ja que tots dos controladors s’alertaven telefònicament perquè, així, un d’ells poguera estalviar-se el desplaçament i poder cobrir més extensió del municipi.

Realitzada esta cridada, l’únic controlador present en la infracció, emetia un butlletí-denuncia amb dues firmes, al·legant falsament la suposada corroboració del segon operari, perquè la denúncia no poguera ser recurrible o anul·lable.

Un altre punt que va poder acreditar-se va ser que estos treballadors moltes de les vegades en les quals confeccionaven una denúncia no deixaven el butlletí-denúncia físic en el parabrisa del vehicle denunciat, amb el que provocaven que la denúncia arribara directament a través de SUMA, és a dir, sent el seu pagament obligatori. Amb açò, se suposa que els empleats pretenien alliçonar els usuaris, perquè s’acostumaren a posar el tiquet.

El mòbil d’esta mala praxi, duta a terme pels controladors, seria l’augment del nombre de denúncies, incrementant amb açò el benefici econòmic i propiciant un estalvi en costos en la contractació de més personal, per a realitzar eixes comprovacions legalment, concordes a l’establit en la legislació vigent.

AMENACES D’ACOMIADAMENT
Pel que sembla, i segons es desprén de les manifestacions arreplegades durant la investigació, existien ordes concrets de dos dels caps/encarregats de l’empresa perquè suposadament s’actuara d’esta forma fraudulenta i amenaçaven els treballadors amb l’acomiadament, en cas d’insubordinació.

A més dels delictes continuats de falsedat de document públic també s’ha pogut constatar la comissió d’un delicte continuat d’estafa, ja que, en la redacció de les denúncies, s’actuava mediant engany i falsedat, amb el que es provocava un “greu perjuí econòmic” als ciutadans.

El balanç total de les persones investigades ha sigut de nou –cinc dones i quatre homes–, totes espanyoles i edats entre els 33 i els 61 anys. Tots ells van quedar en llibertat després de prestar declaració en dependències policials, a l’espera de juí.

MILERS D’EUROS
Segons el resultat de la investigació, estes irregularitats s’haurien estat duent a terme durant més d’un any, la qual cosa podria haver provocat als usuaris un greu perjuí econòmic, encara per determinar, de diversos milers d’euros.

Moltes de les víctimes d’esta estafa ja han sigut informades de l’existència de l’obertura d’un procediment judicial, perquè es personen com a interessats i poder reclamar una possible indemnització.

No es descarta que estos fets pogueren haver-se produït també en altres municipis en els quals esta empresa preste els seus servicis. La Guàrdia Civil ha destacat la col·laboració de l’Ajuntament de Calp, a l’hora d’aportar les dades i arxius requerits pels agents, necessaris per al desenvolupament de la investigació.

PublicitatJuega Limpio Orihuela