Recuperen 1.400 peces arqueològiques espoliades de jaciments dels Serrans i el Camp del Túria

En conjunt, el total del material intervengut ascendix a 1.400 objectes entre detectors de metalls, ferramentes de labranza, monedes, botons metàl·lics, projectils, bales, cartutxos metàl·lics, medalles, anells i diversa varietat d'objectes metàl·lics.

El grup de Patrimoni Històric de la Policia de la Generalitat ha intervingut 1.400 peces espoliades en jaciments arqueològics de les comarques dels Serrans i Camp de Túria, entre elles, monedes de gran valor històric d’època ibèrica, romana, moderna i contemporània.

Entre les peces recuperades també es troba un excepcional boç de cavall de bronze sostret del jaciment arqueològic La Cua II, de la localitat valenciana de Llíria, ha informat la Generalitat en un comunicat.

La investigació es va iniciar el passat octubre en confirmar el grup de Patrimoni Històric, en col·laboració amb l’arqueòleg de la Unitat d’Inspecció Patrimonial de la Generalitat, la destrucció del jaciment arqueològic La Cua II, arreplegat en la Carta Arqueològica de la Comunitat Valenciana.

En una primera fase de la investigació, es confirma la responsabilitat de dos propietaris d’una empresa de cítrics i altres dos conductors de maquinària pesada en la destrucció d’este jaciment, en pretendre transformar el terreny arqueològic en parcel·les de cultiu sense comptar amb la corresponent llicència.

Als quatre implicats se’ls va prendre declaració en qualitat d’investigats no detinguts com a presumptes autors d’un delicte contra el patrimoni històric.

En una segona fase, es va resoldre com la destrucció del jaciment, en remoure’s la terra amb maquinària pesada, va propiciar que altres tres persones ho espoliaren amb detectors de metalls.

Després de ser identificats pel Grup de Patrimoni Històric, es va procedir a la seua detenció amb la col·laboració de l’Equip de Policia Judicial de Riba-roja de Túria de la Guàrdia Civil, com a presumptes autors d’un delicte contra el Patrimoni Històric.

A un dels tres detinguts, que va reconéixer dedicar-se a l’espoli de jaciments des de feia 30 anys, se li va intervenir en el seu domicili de Llíria un total de 1.366 peces procedents de jaciments de les comarques dels Serrans i Camp de Túria.

Entre els objectes confiscats hi ha tres detectors de metalls, 583 monedes, 165 cartutxos i bales, 18 anells i anelles metàl·liques, 17 botons, 14 medalles, 9 campanes, 7 didals, 6 ganivets antics, 2 baionetes, 2 fíbulas, 1 punta de fletxa i 2 azadas, a més de cinc plànols cartogràfics dels Serrans, en els quals estaven assenyalats els jaciments arqueològics de la comarca.

En conjunt, el total del material intervengut ascendix a 1.400 objectes entre detectors de metalls, ferramentes de labranza, monedes, botons metàl·lics, projectils, bales, cartutxos metàl·lics, medalles, anells i diversa varietat d’objectes metàl·lics.

Un altre dels detinguts va confirmar tindre detector des de feia 19 anys i que, en diverses ocasions, havia actuat conjuntament amb l’anterior, mentre que el tercer detingut disposava de detector de metalls des de feia tan sols uns sis mesos.

Els tres detinguts van reconéixer haver actuat en el jaciment La Cua II de Llíria on, després de pentinar el terreny amb el detector de metalls, van realitzar diverses prospeccions amb azada i van sostraure monedes antigues i el boç de cavall intervengut, així com restes faunístiques identificades com a pertanyents a esta última peça.

Segons l’informe emès pel Museu de Prehistòria de València, després d’examinar les peces intervingudes, s’ha pogut constatar el seu origen arqueològic, ja que hi ha monedes de gran valor històric de diverses èpoques.

Les patrulles de la Policia de la Generalitat vigilen, fins i tot a través de vols en helicòpters en zones de difícil accés, els jaciments de la Comunitat Valenciana i durant 2017 han realitzat 277 inspeccions en jaciments arqueològics, detingut sis persones i pres declaració en qualitat d’investigats no detinguts altres sis.

CatalanSpanish