14.9 C
Valencia

Joan Baldoví: “Podem ser la veu a Madrid dels ciutadans que viuen i treballen en esta terra”

Es presenta una altra vegada com a diputat perquè té il·lusió i perquè assegura que els problemes que li van portar a la política quan era jove encara estan pendents. Entrevistem el polític millor valorat pels espanyols i a l'actual portaveu de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, qui fa un balanç del govern de Sánchez, del paper de Compromís al llarg de la legislatura i de la decisió de Ximo Puig d'avançar les eleccions autonòmiques.

- Publicitat -AVL
- Publicitat -

Com s’aconsegueix ser el polític millor valorat pels espanyols en un moment en el qual la política està tan mal valorada?

Jo sempre he cregut que la gent busca claredat, que li contestes al que li has de contestar i que li ho digues d’una manera senzilla. A més, crec que Compromís a Madrid sempre ha tingut un tarannà dialogant, d’arribar a acords i d’intentar salvar fins a l’últim minut un govern progressista i uns pressupostos. Pense que la gent el que valora és això. Probablement es tinguen més tuits amb una actitud maximalista, però al final el que la gent vol és que els polítics siguen capaços d’arribar a acords i crec, humilment, que és el que la gent valora en mi.

continue perquè crec que els problemes que em van portar quan era molt jove a la política encara estan pendents

Quines són les raons que t’han motivat per a estar 4 anys més en el Congrés?

Tindre la mateixa il·lusió. En la vida, com en tot, cal tindre il·lusió per fer les coses i si jo no haguera tingut il·lusió per seguir, hauria deixat pas. Em considere una persona afortunada perquè tinc un treball que m’agrada i damunt molta gent em dóna les gràcies pel que faig. Això és molt motivant a l’hora de fer política, però sobretot continue perquè crec que els problemes que em van portar quan era molt jove a la política encara estan pendents, és a dir, que els valencians pesem el que hem de pesar en el conjunt de l’Estat i que l’Estat ens tracte als valencians amb justícia. És necessària una força política d’estricta obediència valenciana perquè estem més a prop i podem ser la veu a Madrid dels ciutadans que viuen i treballen en esta terra.

- Publicitat -

Foto: Javier Zapata

Quins són els eixos sobre els quals es basarà la teua campanya electoral?

- Publicitat -

En la pròxima legislatura Compromís pot tindre un paper decisiu, per això, ens centrarem en aconseguir un finançament just perquè això suposa llocs de treball i major benestar per a la gent d’esta terra. Si el conseller Marzà haguera tingut els recursos que hauria d’haver tingut per a poder fer la política educativa que li ha encomanat l’Estat, probablement s’haurien construït moltes més escoles de les que s’han construït i si la consellera de Sanitat haguera tingut els recursos que es mereix, probablement haguera escomés la construcció de més ambulatoris en molts pobles i la contractació de més mèdics per a baixar les llistes d’espera. Perquè puguem competir en igualtat de condicions i perquè puguem tindre una vida igual a la que tenen altres ciutadans d’altres comunitats autònomes, com per exemple Madrid, necessitem que els Pressupostos Generals de l’Estat facen justícia. Queda molt per fer, però si aconseguim un finançament just i les inversions que ens corresponen, jo em podria donar ‘con un canto en los dientes’ o em podria retirar satisfet.

el que faig m’apassiona, però també dic que en esta vida hi ha cicles i jo crec que el meu cicle no ha de ser ja molt llarg

Esta serà la teua última legislatura o tornaràs a presentar-te?

M’agrada molt una pel·lícula de James Bond que es diu ‘Nunca digas nunca jamás’. En teoria jo hauria d’estar amb un xandall posat i al pati de l’escola de Riola donant Educació Física als xiquets i xiquetes. Eixe era el meu futur fins que em van suggerir presentar-me a Madrid. No negue que el que faig m’apassiona, però també dic que en esta vida hi ha cicles i jo crec que el meu cicle no ha de ser ja molt llarg.

Quin moment destacaries de la legislatura? Amb què et quedes?

El dia que vam posar al Partit Popular en l’oposició. Estos dies estem sabent què feia el govern de Mariano Rajoy amb l’aparell de l’Estat. Per exemple, una part xicoteta però significativa de la policia, que són els qui ens han de protegir, estaven actuant a favor del PP, esborrant proves, investigant a altres líders i intentant canviar la voluntat popular. Per això, si m’he de quedar amb algun moment em quede amb eixe. Recorde que la meua filla major estava esperant al seu primer fill, el meu primer nét, i quan ja se sabien els resultats de la moció de censura vaig pensar “quan siga major li diré que el seu avi va tirar a Rajoy”.

Foto: Javier Zapata

és absolutament necessari que hi haja un ministre valencià, però no de naixement i ja, sinó un ministre que exercisca de valencià

Després que tirara avant eixa moció de censura, et vas vore en algun moment com a ministre?

En algun moment alguns periodistes me’l van dir, però jo no em veia i tampoc tinc ganes, ho dic solemnement. Era complicat per tot el clima polític i per la forma en la qual el PP va encaixar la pèrdua del govern perquè va començar a parlar de govern il·legítim i de socis. Jo ho vaig veure difícil perquè entenia que el PSOE faria un govern monocolor com així va ser. El que si que dic i mantinc és que és absolutament necessari que hi haja un ministre valencià, però no de naixement i ja, sinó un ministre que exercisca de valencià. No estic dient que ens done privilegis però sí que repare anys i anys de maltractament sistemàtic. Per exemple, la ministra Pastor, actual presidenta del Congrés, quan va ser ministra de Foment, el 60% del seu pressupost anava destinat a a l’AVE Galícia-Castella i Lleó, que són els llocs on va nàixer i on es va criar; el primer AVE es va fer a Sevilla, que era justament d’on era Felipe González; el segon AVE es va fer justament a Valladolid, que era d’on era Aznar… Estaria bé tindre un ministre valencià perquè esta comunitat autònoma pot ajudar molt al conjunt de l’Estat espanyol si tenim les infraestructures i les condicions que tenen altres comunitats autònomes.

Aleshores Ábalos, actual ministre de Foment, no ha lluitat pels interessos dels valencians?

Què va. Ábalos el primer que va fer va ser vindre a València i dir que no creguérem que per ser valencià ens anava a donar privilegis i això que portem 20 anys sent castigats en els Pressupostos Generals i patint un infrafinançament.

Pense que el PSOE ha sigut poregós a l’hora d’atendre molts problemes

Creus que la ciutadania esperava molt més dels partits que vau fer la moció de censura?

Jo crec que sí. Pense que el PSOE ha sigut poregós a l’hora d’atendre molts problemes. Hi havia consens en què s’havia d’abordar la reforma laboral i s’ha quedat pendent; hi havia consens en què s’havia de derogar la Llei Mordassa i s’ha quedat pendent…Crec que s’han fet xicotets avanços i en eixe sentit nosaltres els hem donats suport, però pense que es podria haver fet molt més del que s’ha fet. S’ha caminat amb molta prudència.

Foto: Javier Zapata

Quin consideres que ha sigut el moment més complicat de la legislatura?

El moment més complicat de la legislatura va ser probablement quan es va veure definitivament que el PSOE preferia deixar governar novament a Mariano Rajoy. Molts teníem l’esperança que alguna cosa podia canviar i, a més, existia eixa majoria perquè canviara, com després es va demostrar.

Ara que estem en procés electoral, s’està sentint que tant Sánchez com Puig podrien arribar a establir acords amb Ciudadanos. Quina és la teua opinió sobre este tema?

Nosaltres volíem ací a València i a les ciutats un pacte progressista perquè si el despatx d’un lladre, com el cunyat de Rita Barberá, deixa de facturar de sobte quan entrem nosaltres vol dir que amb la nostra entrada com a mínim s’ha deixat de robar. Damunt hem demostrat que som capaços de baixar el deute, de governar bé a la ciutat de València, de fer un moltes mesures en el Govern valencià que han millorat la vida de les persones… I el mateix volem a Madrid. Jo el que li demane al PSOE és claredat, que la gent sàpia quan vota una determinada proposta què faran amb el seu vot. El millor és que diguen que els és igual pactar amb uns o amb uns altres, però no deixar eixa incertesa per a després fer el que els done la gana amb el vot que li han confiat els ciutadans. Nosaltres ho tenim ben clar, Toni Cantó o Albert Rivera no tocaran pilota si nosaltres tenim eixa capacitat per a condicionar els governs.

Tenint menys diners hem estirat com una mare estira els recursos de casa i hem fet una manta grandíssima per a tapar a molta gent

Compromís ha sigut contundent amb el problema de l’infrafinançament valencià. T’ha decebut la poca voluntat de Sánchez qui, com Rajoy, tampoc ha reformat el model de finançament?

Clar, el primer dia ja va dir que el model de finançament no s’anava a poder reformar. Nosaltres sabem que és complicat, però sabent això, no es pot dir que no es pot fer res. A mi m’entra molta malícia quan per exemple sent als canaris dient que ells són complidors. Si ens donaren a nosaltres els diners que els donen a ells ja veurien si som complidors. Amb diners, torrons. La immensa majoria d’ajuntaments valencians on Compromís està han reduït el deute a la meitat. Tenint menys diners hem estirat com una mare estira els recursos de casa i hem fet una manta grandíssima per a tapar a molta gent.

Foto: Javier Zapata

Per què Compromís no es presenta al costat de Podem el 28 d’abril? Creus que anar sense ells donarà millors resultats?

Sí, sincerament. Crec que abans sumàvem i multiplicàvem anant junts, però en este moment restaríem. La nostra trajectòria de quatre anys allà a Madrid per separat ha fet que la gent ara busque el segment de mercat. Dins del món progressista hi ha gent que se sentiria incòmoda amb nosaltres si anàrem amb Podem i viceversa. Andalusia ens ha demostrat que a vegades un, dos i tres fan quatre i que a vegades dos i dos fan tres. Per tant, igual que vam fer en les autonòmiques i en les municipals, anirem per separat. A més, jo sempre he sigut defensor que hi haja una opció valenciana, es diga Compromís o com siga, que se centre en els problemes i interessos que tinga la ciutadania que viu des del riu Sènia al riu Segura.

Confie que els resultats a Madrid i ací en el territori valencià seran bons per a les opcions progressistes

Creus que el que ha ocorregut a Andalusia servirà d’estímul per a que la gent d’esquerres es mobilitze i vaja a votar a les urnes?

Sens dubte. M’ho demostra el Govern andalús que en estos mesos està quiet, no està movent-se res perquè no vol mostrar la seua pròpia cara i espantar. Crec que fins que no passen les eleccions no faran res i després ja es mostraran. Pense que els ciutadans progressistes han pres nota i es mobilitzaran molt i aniran a votar. Confie que els resultats a Madrid i ací en el territori valencià seran bons per a les opcions progressistes.

Com valores l’avanç de la ultradreta a Espanya? Creus que hi ha un greu risc d’involució social i política?

Espere que això siga com un suflé. La ultradreta ha existit sempre sota diferents opcions. El PP en el seu moment va tindre la virtut d’omplir tot eixe espai i posar-lo sota una mateixa manta i això ha rebentat. A mi el que em preocupa és el seguiment que estan fent PP i Ciudadanos de les propostes de la ultradreta perquè estan fent una carrera suïcida per a veure qui la diu més grossa i qui té la bandera més gran. Em preocupa que pacten amb una opció que si poguera portaria a les dones trenta anys arrere i en drets civils ens portaria cinquanta anys arrere.

Foto: Javier Zapata

Pedro Sánchez podrà tornar a ser president perquè hi haurà una opció amb Compromís que li farà president

Qui creus que governarà després del 28 d’abril?

Crec que governarà una opció progressista. El PSOE aconseguirà un gran resultat i crec que podrà governar, però Pedro Sánchez podrà tornar a ser president perquè hi haurà una opció amb Compromís que li farà president i es podran aprovar coses en benefici de molta gent perquè hi haurà una opció, i altres més, com Compromís, que posaran per damunt de tot el benestar de la gent. El PSOE ha de tindre molt present amb qui pacta, ha de decidir si vol ser amiguet de Ciudadanos o si vol ser amic de les opcions que li han permés aprovar tots els seus decrets. Que no es crea el PSOE que tindrà eixes majories absolutes que tenia fa molts anys, els pactes entre diferents formacions han vingut per a quedar-se.

Com et vas prendre la decisió de Ximo Puig d’avançar les eleccions autonòmiques? Creus que va ser deslleial al Botànic?

Sincerament crec que sí que va ser deslleial. Si hi han hagut 4.500 acords en una legislatura aprovats per unanimitat en el Consell i només un que no, crec que es trenca eixa unanimitat. Eixe dia Ximo Puig va actuar molt més com a secretari general del PSOE valencià que com a president de tots els valencians. Crec que no ha valencianitzat les eleccions, sinó que les ha madrilitzat.

Consideres que esta decisió perjudica a Compromís a l’hora d’aconseguir vots?

El temps el dirà. En un primer moment ens pegà tort, però després vam pensar que ja s’havien convocat les eleccions i que no hi havia marxa arrere, per la qual cosa vam començar a treballar cap al futur. Això ens ha posat les piles i ha fet que estiguem a mil per hora en esta campanya.

Foto: Javier Zapata

Així defineix Joan Baldoví a…

Pablo Casado (PP): “Polític en minúscules”

Pedro Sánchez (PSOE): “Gosadia”

Pablo Iglesias (Podemos): “El que haguera pogut ser”

Albert Rivera (Ciudadanos): “El sol que més calfa”

Gabriel Rufián (Esquerra Republicana): “Un bon performancer”

Aitor Esteban (EAJ-PNV): “Solidesa”

 

: Valencià

- Publicitat -
- Advertisement -
- Publicitat -25N_Benitatxell 25N_Castelló 25N_Onda

Segueix-nos

13,296FansLike
978FollowersFollow
2,458FollowersFollow

També és notícia

- Publicitat -DipCas_rural DipCas_Cultura DipVal_PMUS
- Publicitat -DipCas_Turismo Caixa Ontinyent Alcora25N
- Publicitat -Borriana_Comerç Cuentacuentos
- Publicitat -Brobit

Notícies relacionades

Confirmat un nou brot de 18 positius per covid-19 a la Residència El Collet de Benicarló

Els nous contagis afecten 11 residents i 7 treballadors. Els dos residents afectats pel brot anterior ja estan en situació d'infecció resolta.

Sanitat registra 1.427 nous casos de coronavirus i 25 morts en la Comunitat Valenciana

Per províncies: 107 a la província de Castelló; 602 a Alacant i 718 a la província de València

Activat el Pla d’Accidents de Mercaderies Perilloses per la bolcada d’un camió

El vehicle transportava gasoil i han activat este pla per a controlar la fuita.

Moncofa regala notes de vida i solidaritat al concert benèfic contra el càncer

La cita és el diumenge 29 a les 13 del migdia a la plaça de la Constitució, amb totes les mesures de seguretat i amb aportació voluntària.

El nou carril bici urbà d’Almassora connectarà amb Borriana i Castelló

El consistori reserva 30.000 euros a la senyalització i abalisament de la via ciclista.
- Advertisement -

: Valencià