Ribó torna a obtenir la confiança de Compromís per a presentar-se a alcalde de València

Joan Ribó tornarà a ser el cap de llista per Compromís a l’alcaldía de València, així ho han decidit el 90,14% dels votants de les primàries de Compromís que esta setmana han participat en el procés.

Amb Ribó aniran en la llista Pere Fuset, Carlos Galiana, Isa Lozano, Gloria Tello, Giuseppe Grezzi, Lucia Beamud, Sergi Campillo, Luisa Notario, Alejandro Ramón, Ferran Puchades, Maria Pilar Soriano Rodríguez, Anna Dolors, Victor Arroyo Isabel Garcia, Joan Mansanet, Ferran Senent, Raquel Romero, Jordi Martínez, José Antonio Catalán, Maria Margaiz, Victor Talens, Javier Terráez, Josep Vicent Vayà i Miquel Juan García.

Joan Ribó i Canut (Manresa, 17 de setembre de 1947) és un polític valencià, alcalde de València per Compromís per València. Anteriorment havia estat coordinador general d’Esquerra Unida del País Valencià (EUPV) entre 1997 i 2003. Joan Ribó i Canut és un polític d’esquerres, valencianista i ecologista.

La seua activitat política comença amb la participació en la constitució del Sindicat Democràtic des de posicions ideològiques cristianes progressistes, properes a la Teologia de l’Alliberament (HOAC i Cristians pel Socialisme). Ingressa en el Partit Comunista del País Valencià (PCPV) quan es constitueix la Junta Democràtica, convertint-se en Secretari General d’EUPV en la Ciutat de València el 1992 fins al 1997, quan és triat Secretari General d’EUPV en deixar el càrrec Albert Taberner. El 2003 deixa el càrrec (ara conegut amb el nom de Coordinador General) en mans de Glòria Marcos. Ribó també ha forma part de les primeres executives de Comissions Obreres d’Ensenyament sent escollit delegat sindical en dues eleccions sindicals.

Ha estat defensor de les aliances electorals amb tercers partits (primer l’anomenada L’Entesa a les eleccions autonòmiques del 2003 i després del Compromís pel País Valencià a les eleccions del 2007.

Fou diputat a les Corts Valencianes entre 1995 i 2007. Des del 1999, any en què és candidat per primera vegada a la presidència de la Generalitat Valenciana, fou síndic del grup parlamentari d’EUPV. En 2003 anuncia que deixa el càrrec de Coordinador General d’EUPV, sent el portaveu del grup parlamentari de les Corts Valencianes fins al final de la legislatura. Entre 2007 i 2010 deixa la política activa i retorna a la seua activitat professional, la de professor de secundària a l’institut de Meliana.

Arran de la crisi d’EUPV, en la que Esquerra Unida va partir-se en dos (els seguidors de Marcos i els militants d’Esquerra i País amb Projecte Obert, corrent interna de la qual Ribó era el líder), alguns dirigents foren expulsats el mes d’abril de 2008 o decidiren abandonar la formació (com el mateix Ribó i el també ex-secretari general del PCPV, Alfred Botella, Juan Manuel Busto, ex-alcalde de Puçol; i Josep Bort, regidor d’Albuixec). El 2010, Joan Ribó retorna a la primera plana política en ser proclamat candidat de la nova Coalició Compromís (ara sense EUPV) a l’alcaldia de València a les eleccions municipals de 2011. La seua candidatura va rebre més del 9% dels vots, i va esdevenir tercera força al consistori municipal amb 3 regidors.

Des de la seua creació en juliol de 2012, Joan Ribó és un dels dos portaveus d’estructura en l’executiva de Coalició Compromís.

El 13 de juny de 2015 va ser investit Alcalde de València amb els vots a favor de Compromís (9 regidors), el PSPV (5 regidors) i València en Comú (3 regidors).

Publicitat