viernes, 29 marzo 2024

Noticias de Castellón y provincia

[:es]El calendario escolar y La Magdalena en tiempo de pandemia[:ca]El calendari escolar i La Magdalena en temps de pandèmia[:]

Quina s’ha muntat amb el calendari escolar i La Magdalena!!!

[:es]Sé que se ha hablado mucho, y me temo que todavía se hablará más. Por qué el tema no está resuelto, ni mucho menos, aunque hay gente muy interesada al hacernos ver que ya está todo decidido y aprobado. Donde estamos? Cómo hemos llegado? Quién es responsable?

Podría escribir muchísimo, pero voy a intentar limitarme a las ideas más importantes y exponerlas con claridad, evidentemente sin ninguna voluntad de objetividad. Por otro lado nadie está siendo objetivo en este debate, absolutamente nadie, y más de una persona con intenciones claramente manipuladoras.

Una premisa: acepto que los centros educativos son un lugar seguro, por cierto gracias a las personas que trabajan (personal docente y no docente), y que han recibido poco o ningún espaldarazo por parte de la Administración. Esto no puede justificar que los centros educativos funcionan hoja time, al gusto de ciertas autoridades.

  1. El calendario escolar. A cada lugar contempla unos periodos de descanso, de vacaciones, que tienen que ver, o no, con fiestas locales. En Castelló de la Plana hacemos este descanso la semana de La Magdalena, como otras ciudades lo hacen por Fallas o Carnestoltes. Pero en otros este descanso es solo esto un descanso, unas vacaciones, que nada tienen que ver con fiestas locales, como por ejemplo la “semana blanca”. El número de días lectivos totales siempre está de acuerdo con el que determina la autoridad educativa competente. Trasladar este descanso a final de curso pervierte su finalidad. De hecho la UJI mantiene la semana de descanso en su calendario, se ve que las universitarias no van de fiesta…
  2. Las programaciones didácticas y las evaluaciones. Todas las programaciones didácticas, que se hacen a principio de curso, contemplan y se ajustan a los periodos de vacaciones (Navidad, La Magdalena y Pascua, en el caso de nuestra ciudad). De hecho se hacen las juntas de evaluación y se libran las calificaciones teniendo en cuenta estos hitos temporales. Las voces que quitan importancia a estos argumentos solo demuestran el desconocimiento total y absoluto del mundo de la educación y del funcionamiento del sistema educativo.
  3. El alumnado. Interesadamente se hace ver que somos los enseñantes los que queremos fiesta, cuando el alumnado necesita el tiempo de descanso tanto o más que el profesorado, por qué nadie los pregunta a ellos? Los de secundaria no son niños pequeños, son adolescentes y jóvenes, la opinión de los cuales se tendría que tener en cuenta.
  4. No se trata de un enfrentamiento entre profesorado y familias. De haciendo muchas asociaciones y federaciones de asociaciones de madres y padres ya tenían preparadas “escoletes” y actividades diversas por estos días de vacaciones. Muchas madres y padres tenían vacaciones pedidas y planes hechos. Todos ellos y ellas critican la improvisación y los cambios de planes a pocos días vista.
  5. El festivo local del 8 de marzo. Tiene sentido cambiarlo? Qué opinan las empresas? Muchas profesionales (médicas, abogadas, fisioterapeutas…) no tienen margen de tiempo para reorganizar agendas, para muchas personas, si finalmente es laborable será un día perdido. Y hacer festivo el 10 de septiembre… Qué queréis que os diga? A nivel educativo hará cuatro días que habremos empezado las clases y gran parte de la población castellonense todavía estará a sus segundas residencias. Todavía no se habrá producido el tan festejado “retorno en la ciudad”. O no?
  6. Recomendar no es gobernar. El Presidente de la Generalitat ha hecho una recomendación que ni siquiera está recogida al DOGV. Las recomendaciones las hacen los expertos, los asesores… los gobernantes gobiernan, no recomiendan. Con firmeza, en voz alta y al DOGV, negro sobre blanco.
  7. La conciliación no es responsabilidad del sistema educativo. La conciliación es una responsabilidad de las empresas hacia sus trabajadoras y trabajadores y de la Administración hacia sus funcionarias y funcionarios. Pasar la pelota al profesorado y en los centros educativos es tener la cara muy dura.
  8. Respetar la democracia. La alcaldesa de Castelló de la Plana ha tomado decisiones de forma unilateral, sin consultar los sectores implicados, saltándose el órgano de participación que es competente: el Consejo Escolar Municipal. Dando por ciertos cambios que todavía se tienen que debatir y votar, y algunos medios de comunicación lo presentan como definitivo: practican la “política de hechos consumados”.
  9. Cuáles serán las cifras de absentismo estos días? Querría pedir, si finalmente hay clase estos días, que se hagan públicas las cifras de absentismo, sobre todo a secundaria, porque me temo que no se podrá avanzar materia por la baja asistencia del alumnado, lamentablemente será una semana perdida. Haremos de “guardería” que es el que se espera de nosotros.

Ah… Perdonad, olvidaba que todo esto no importa, solo se nos pide que guardemos y vigilamos a las niñas y los niños, el resto solo es humo de cañas. Después algunas personas se llenarán la boca hablando de Ciudad Educadora. Entre unas y otras han conseguido llegar a un callejón sin salida, finalmente, paso el que paso, será una solución mala.

Tarde y mal!!!

Qué fácil resulta para algunas personas poner a caldo los enseñantes y su trabajo y que pronto el público les compra la idea y la difunde con la inestimable ayuda de ciertos medios de comunicación.

Aplaudís los sanitarios y lapidáis los enseñantes… qué triste!!!

Jordi Tàrrega y Sangüesa

Enseñante, orientador y activista para hacer de Castelló de la Plana una Ciudad Educadora

[:ca]Sé que se n’ha parlat molt, i em temo que encara se’n parlarà més. Per què el tema no està resolt, ni molt menys, encara que hi ha gent molt interessada en fer-nos veure que ja està tot decidit i aprovat. On estem? Com hem arribat? Qui n’és responsable?

Podria escriure moltíssim, però vaig a intentar limitar-me a les idees més importants i exposar-les amb claredat, evidentment sense cap voluntat d’objectivitat. D’altra banda ningú està sent objectiu en aquest debat, absolutament ningú, i més d’una persona amb intencions clarament manipuladores.

Una premissa: accepto que els centres educatius són un lloc segur, per cert gràcies a les persones que hi treballen (personal docent i no docent), i que han rebut poc o cap recolzament per part de l’Administració. Això no pot justificar que els centres educatius funcionen full time, al gust de certes autoritats.

  1. El calendari escolar. A cada lloc contempla uns períodes de descans, de vacances, que tenen a veure, o no, amb festes locals. A Castelló de la Plana fem aquest descans la setmana de La Magdalena, com a d’altres ciutats el fan per Falles o Carnestoltes. Però en altres aquest descans és només això un descans, unes vacances, que res tenen a veure amb festes locals, com ara la “setmana blanca”. El nombre de dies lectius totals sempre està d’acord amb el que determina l’autoritat educativa competent. Traslladar aquest descans a final de curs perverteix la seua finalitat. De fet l’UJI manté la setmana de descans al seu calendari, es veu que les universitàries no van de festa…
  2. Les programacions didàctiques i les avaluacions. Totes les programacions didàctiques, que es fan a principi de curs, contemplen i s’ajusten als períodes de vacances (Nadal, La Magdalena i Pasqua, en el cas de la nostra ciutat). De fet es fan les juntes d’avaluació i es lliuren les qualificacions tenint en compte aquestes fites temporals. Les veus que treuen importància a aquests arguments només demostren el desconeixement total i absolut del món de l’educació i del funcionament del sistema educatiu.
  3. L’alumnat. Interessadament es fa veure que som els ensenyants els que volem festa, quan l’alumnat necessita el temps de descans tant o més que el professorat, per què ningú els pregunta a ells? Els de secundària no són nens petits, són adolescents i joves, l’opinió dels quals s’hauria de tindre en compte.
  4. No es tracta d’un enfrontament entre professorat i famílies. De fent moltes associacions i federacions d’associacions de mares i pares ja tenien preparades “escoletes” i activitats diverses per aquests dies de vacances. Moltes mares i pares tenien vacances demanades i plans fets. Tots ells i elles critiquen la improvisació i els canvis de plans a pocs dies vista.
  5. El festiu local del 8 de març. Té sentit canviar-lo? Què opinen les empreses? Moltes professionals (metgesses, advocades, fisioterapeutes…) no tenen marge de temps per a reorganitzar agendes, per a moltes persones, si finalment és laborable serà un dia perdut. I fer festiu el 10 de setembre… Què voleu que us digue? A nivell educatiu farà quatre dies que haurem començat les classes i gran part de la població castellonenca encara estarà a les seues segones residències. Encara no s’haurà produït el tan festejat “retorn a la ciutat”. O no?
  6. Recomanar no és governar. El President de la Generalitat ha fet una recomanació que ni tan sols està recollida al DOGV. Les recomanacions les fan els experts, els assessors… els governants governen, no recomanen. Amb fermesa, en veu alta i al DOGV, negre sobre blanc.
  7. La conciliació no és responsabilitat del sistema educatiu. La conciliació és una responsabilitat de les empreses envers les seues treballadores i treballadors i de l’Administració envers les seues funcionàries i funcionaris. Passar la pilota al professorat i als centres educatius és tindre la cara molt dura.
  8. Respectar la democràcia. L’alcaldessa de Castelló de la Plana ha pres decisions de forma unilateral, sense consultar els sectors implicats, saltant-se l’òrgan de participació que és competent: el Consell Escolar Municipal. Donant per certs canvis que encara s’han de debatre i votar, i alguns mitjans de comunicació ho presenten com a definitiu: practiquen la “política de fets consumats”.
  9. Quines seran les xifres d’absentisme aquests dies? Voldria demanar, si finalment hi ha classe aquests dies, que es facen públiques les xifres d’absentisme, sobretot a secundària, perquè em temo que no es podrà avançar matèria per la baixa assistència de l’alumnat, lamentablement serà una setmana perduda. Farem de “guarderia” que és el que s’espera de nosaltres.

 Ah… Perdoneu, oblidava que tot això no importa, només se’ns demana que guardem i vigilem a les xiquetes i els xiquets, la resta només és fum de canyes. Després algunes persones s’ompliran la boca parlant de Ciutat Educadora. Entre unes i altres han aconseguit arribar a un atzucac, finalment, passe el que passe, serà una solució dolenta.

Tard i malament!!!

Què fàcil resulta per a algunes persones posar a caldo els ensenyants i la seua feina i que prompte el públic els compra la idea i la difon amb l’inestimable ajut de certs mitjans de comunicació.

Aplaudiu els sanitaris i lapideu els ensenyants… què trist!!!

Jordi Tàrrega i Sangüesa

Ensenyant, orientador i activista per fer de Castelló de La Plana una Ciutat Educadora

[:]

Últimas noticias

Contenido relacionado