Jorge Ribes: “La mobilitat a Castelló és tant apassionant com conflictiva quan proposes canvis”

El nou regidor responsable de l'àrea té com a objectiu que la Setmana Europea de la Mobilitat sigue "un pretexte per conscienciar la ciutadania de totes les alternatives a l'ús del vehicle que ofereix esta ciutat"

Accessible, afable, proper i amb les ganes i la il·lusió primerenca de millorar les coses que dóna estrenar un càrrec amb responsabilitat dins de la teua ciutat, Jorge Ribes, regidor de mobilitat, s’enfronta als actes de la Setmana Europea de la Mobilitat amb la il·lusió que esta servisca també per a informar la població de totes les alternatives a l’ús del vehicle privat que ofereix Castelló. “No es tracta només de saber que hi ha autobusos o pots anar en bicicleta, es tracta de saber per on passa la línia que millor em va, quin recorregut fa, què em costa…i si esta informació no la tenim clara, és difícil que ens plantegem no agafar el cotxe!“, comenta convençut.

Tot i la seua joventut, Jorge Ribes porte ja temps a les files socialistes i s’ha mostrat sempre actiu en moviments universitaris. Confessa que és plenament conscient del que suposa gestionar una àrea com la de mobilitat a Castelló, però confia que tot es pot fer si s’expliquen bé les coses i es comença des de baix conscienciant la població a través dels més menuts i els joves.

“La veritat és que als pocs veïns que han vingut a veure’m encara -somriu- quan hem parlat de moure’s pel centre jo els he intentat explicar si no veurien millor que en lloc de tindre el seu cotxe a la porta, pensaren en el que podien tindre els seus fills o els seus néts dins de deu anys recuperant la ciutat pels vianants, però….he de reconéixer que no és fàcil”

Ribes és coneixedor perfectament que no és fàcil fer canvis en els costums de desplaçament dels castellonencs, però tot i això, explica que precisament, la ciutat sí que convida a canviar la mentalitat. “Per la seua mida, és una ciutat mitjana, per la seua orografia, i per la magnífica xarxa de transport públic que tenim, que això, ja m’ho he trobat fet -somriu amb complicitat i certa humilitat per deixar clar que o vol atribuir-se cap mèrit que no li pertoque- Castelló és una ciutat perfecta per a desplaçar-se a peu, o amb bicicleta o amb transport públic però jo crec que de vegades el que passa és que no sabem realment el que tenim perquè estem massa acostumats a agafar el cotxe o la moto per a tot!”.

-Que espera, personalment, aconseguir en els actes previstos per esta setmana de la Mobilitat? “L’objectiu ulterior és esta reivindicació per a fer veure a la gent que existisquen alternatives a l’ús del cotxe i la moto i especialment ací, a Castelló, com he dit, que per la seua orografia es presta molt a totes estes possibilitats!”

-I com es comença, per a arribar a un objectiu tan ambiciós en un lloc on, com vosté sap, qualsevol canvi provoca polèmiques? “És cert que esta àrea és tant apassionant com conflictiva, i això ho sé des del minut zero però cal trobar un punt de confluència! Mire, d’ací poc més d’un mes traurem una nova ordenança municipal sobre mobilitat perquè el transit està canviant i tota eixa realitat cal regular-la!”

-Regidor, ens fa un xicotet “spoiler“, ara que està tan de moda! -riu obertament- “Una de les coses que es regularan seran els patinets elèctrics!”

-I?...avancen‘s alguna coseta! “Bé, el que farem és agafar la línia de la ciutat de València. Encara que ací encara no se’n veuen tants però la idea és pacificar la convivència entre els distints tipus de vehicles i la mobilitat personal. Així que com que el patinet elèctric no deixa de ser un mitjà de mobilitat personal però amb una velocitat determinada, anirà per carril bici, no per la vorera excepte a la zona del nucli urbà, és a dir a la zona 30 que ahí sí que anirà x calçada!”

“Però a veure…-aclara el regidor-.. el que tenim clar, és que nosaltres ens plantegem les coses des d’una piràmide invertida en qüestions de prioritat, el primer, per com entenem nosaltres la mobilitat, és el vianant, després la bicicleta, després el transport públic i per últim el vehicle particular”, afegeix!

-Sr. Ribes i com espera que els usuaris acolliran estos canvis? “En principi sempre és difícil acostumar-se als canvis però el que procurem és que el que llevem d’una banda o donem per altra, per exemple, si restringim a un lloc el transit, busquem aparcament disuasoris…”

-De pagament? Com ara la “zona ora” que “tan contents“, ha posat ja a tanta gent? ….”No, no, per suposat que no….bé, el de la zona ora.és un tema que cal revisar! -Ribes fa una pausa reflexiva, pot ser per escollir les paraules més pertinents en un tema tan delicat i conflictiu – “A veure, és una d’eixes concessions que es va fer per uns determinats anys i que econòmicament per restringir el contracte caldria pagar un cànon...però finalitza durant aquesta legislatura i hem de replantejar-nos com fer-ho perquè ahí hi ha una zona blava però també una zona verda pels residents. I la idea és que hi haja zona blava en els llocs on s’hi vaja per fer gestions com ara darrere d’Hisenda per exemple, que és una zona que jo conec molt bé, perquè he viscut per allí molts anys...però també hi ha molts residents...és complex i hem de fer un replantejament”, conclou.

-Per acabar, en l’àmbit personal, en quins resultats se sentiria satisfet o que li agradaria aconseguir en els actes previstos per esta setmana de la mobilitat que comença este dilluns 16 de setembre? -Dubta un poc- Pot ser, m’agradaria millorar les xifres d’altres anys, però el més important és arribar a la gent jove perquè s’interessen i s’il·lusionen per l’ús de la bicicleta o per transmetre eixe canvi de mentalitat en termes de mobilitat que ens fa falta!”