sábado, 20 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

José Enrique Aguar: “Volem tornar a aconseguir que València se senta orgullosa de ser el Cap i Casal”

Una persona a la qual li encanta la política municipalista perquè assegura que el seu no són els salons i les moquetes, sinó els problemes de la gent i estar al peu de pista. Entrevistem a José Enrique Aguar, candidat a l'alcaldia de València per Contigo Somos Democracia, qui ens parla del projecte que Contigo pretén realitzar a la ciutat de València i de la seua llarga trajectòria política.

Qui és José Enrique Aguar? Com es definiria?

Sóc una persona a la qual li encanta la política i, especialment, la política municipalista. Sempre he dit que els salons i les moquetes no són per a mi; el meu és el carrer, els pobles, els problemes dels ciutadans i estar a peu de pista. Als 18 anys vaig entrar de regidor al meu poble, després vaig estar d’alcalde, després de nou de regidor i també dotze anys en la Diputació, però sempre al voltant del que és el municipalisme. Pense que és la política més complicada perquè estàs molt accessible al votant. El votant que vota a un candidat a les eleccions generals no el torna a veure més en la vida, però el que vota al seu alcalde i al seu regidor els té molt a prop. Per això, és gratificant quan ho fas bé, és la política més satisfactòria. Personalment em definiria com a papà de dos fills ja majors, una persona molt valenciana, molt pegat a les arrels valencianes, nascut a Russafa, criat a Benetusser i que des de fa 10 anys va tornar a viure a la ciutat de València. Jo esta ciutat la visc, la trepitge i sé on estan els problemes.

Com i per què naix el partit Contigo Somos Democracia?

Contigo naix exclusivament per a presentar-me jo a les eleccions municipals de València. Un grup d’amics vam pensar que hi havia un espai polític perquè el que hi havia a València no acabava d’agradar a la gent i vam decidir crear una formació i presentar-nos a les eleccions municipals. Es van anar sumant companys de la comarca de l’Horta i del Camp del Túria i es va començar a fer una mica més gran la bola. Després, uns amics de Benalmàdena (Màlaga) ens van cridar i ens van preguntar si els deixaríem la marca de Contigo per a presentar-se a Màlaga i vaig pensar que sí perquè ja havíem fet la tasca i el partit estava registrat com un partit nacional, encara que la seu estiga a València.
El partit va sorgir amb plantejaments municipalistes valencians, va començar a créixer com un partit autonomista i finalment ha sigut una formació política nacional. Ens presentem en ciutats tan diferents com Palma de Mallorca, Santander, Burgos, Valladolid, Tenerife, Gran Canària, Murcia, Salamanca, Badajoz… Este creixement tan ràpid és perquè la gent s’adona que en la política fa falta un espai de centre.

Entenem que l’economia del país s’ha de fer per la part privada i que l’administració ha d’estar ací per a regular

A més de centrista, Contigo es defineix com un projecte liberal en l’econòmic i progressista socialment. Com s’explica això?

Quan estàvem estudiant la posada en escena del partit ens van dir que la gent a Espanya no entenia el centre. Quan a algú li dius que eres de centre, de seguida et pregunten si de centredreta o de centreequerra, aleshores vam dir que ens anàvem a oblidar del centre i anàvem a dir el que érem realment. Som un partit social-liberal que és molt socialdemòcrata en l’educació, la sanitat, els avanços que hem tingut en el matrimoni gai, l’eutanàsia, tot el tema de noves llibertats que s’han aconseguit, tot el tema de la dona… Però d’altra banda, entenem que perquè l’administració puga fer una bona política social és necessària una bona política econòmica i eixa política econòmica no l’ha de fer l’administració, l’han de fer els empresaris. Entenem que l’economia del país s’ha de fer per la part privada i que l’administració ha d’estar ací per a regular, cobrar els impostos que facen falta sense ofegar-los i redistribuir-los.

A Espanya ja estem preparats per a tindre llistes obertes, la gent ja està cansada de votar marques

En una entrevista vosté va dir que en Contigo tenen un lema que és ‘ni la vella política ni la nova, sinó la bona’. Què és el que no li agrada de la vella i la nova política?

De la vella el que no m’agrada és que al final quan només hi havia un bipartidisme al país, la gent o votava per creença, que sempre hi ha una base tant en el PP com en el PSOE, o votava perquè no hi havia una altra opció que votar, ja que la resta eren xicotetes formacions regionalistes, localistes… Sempre vaig defensar que el ventall s’havia d’obrir més, però després es va veure que la nova política, representada per Podemos i Ciudadanos, en menys d’un any es va reconvertir i va ser absorbida per la vella política. Per això defensem la bona política, que es pot fer des del regidor o alcalde d’un partit tradicional que està 25 o 30 anys en el càrrec i la gent el vol i el torna a votar, deixant clar que no és la marca, sinó la persona, fins al regidor que ha eixit d’un partit nou que ha fet una bona gestió. A Espanya ja estem preparats per a tindre llistes obertes, la gent ja està cansada de votar marques perquè potser t’agrada un de la llista, però no la resta.

Vosté també va ser portaveu de Ciudadanos en la Diputació de València. Per què es va anar del partit?

Quan em vaig afiliar a Ciudadanos en els seus estatuts posava literalment que era un partit de centre-progressista i tendent al socialisme democràtic. Això era la primera entrada. Quan jo anava pel meu poble la gent em deia ‘t’has posat en un partit de dretes’ i jo agafava i portava fotocopiats els estatuts perquè veren el que posava. El partit havia nascut com una formació centre-progressista, però als dos anys d’eixir de diputat provincial i als dos anys que el partit aconseguira càrrecs públics, es va fer un congrés i per interessos messiànics del cap del partit es va decidir llevar la part progressista. Dos dies vaig durar ací, el diumenge va ser el congrés, el dilluns vaig redactar la carta i el dimarts vaig demanar la baixa del partit. En aquell moment vaig dir que Ciudadanos s’havia convertit en la marca blanca del PP i alguns amics del PP em van renyar dient-me que no eren la marca blanca, sinó la negra perquè tenia tots els residus del PP. No solament em vaig anar jo, sinó que de mil càrrecs públics que van aconseguir, 462 es van anar. Alguna cosa mal van fer, el que passa és que les marques funcionen.

L’etapa a l’Ajuntament de Benetússer va ser la més bonica perquè quan més a prop estàs de la gent, més satisfactòria és la política

Vosté té experiència en l’alcaldia perquè va ser alcalde de Benetússer de 1991 a 2006. Com recorda eixa etapa política?

Vaig entrar de regidor de Cultura i Festes quan tenia 18 anys, als 22 vaig ser alcalde i vaig estar quasi vint anys i després em vaig dedicar plenament a la Diputació de València. L’etapa a l’Ajuntament de Benetússer va ser la més bonica perquè quan més a prop estàs de la gent, més satisfactòria és la política. Eixa política la pots executar ràpidament, jo sempre he sigut d’estar pròxim als ciutadans.

Volem revitalitzar econòmicament la ciutat de València i tornar a aconseguir que esta ciutat se senta orgullosa de ser el cap i casal

Quin és el projecte de Contigo per a millorar la qualitat de vida dels valencians?

Volem revitalitzar econòmicament la ciutat  i tornar a aconseguir que València se senta orgullosa de ser el Cap i Casal. Sembla que ara la ciutat s’ha deshumanitzat, molta gent que era nativa de la ciutat viu en les àrees metropolitanes, en urbanitzacions… S’ha perdut el sentiment de viure en la capital i de sentir-se de la ciutat.

Un altre dels projectes que faríem és dinamitzar tota la franja marinera de la ciutat. València té 20 quilòmetres fins el que és El Perellonet, que són del terme municipal de la ciutat, on hi ha més de 30.000 habitatges desocupats que només s’utilitzen una setmana a l’any quan la gent ve a estiuejar. Volem posar en valor i donar-li vida a eixe parc d’habitatges posant un tramvia que connecte tota la  zona. Un altre projecte és el ‘Parc a la mar’, amb el qual pretenem acabar finalment la desembocadura del Túria. D’altra banda, també volem revitalitzar la Ciutat Fallera i destemporalitzar la festa de Falles perquè la gent que vinga, per exemple, al setembre, puga conéixer la nostra festa.

Un altre projecte és recuperar d’una vegada per sempre el Cabanyal i el Canyamelar i retornar-lo als seus orígens. El que plantegem és crear la ‘Ciutat de la salut’ on l’Ajuntament finance a totes les empreses que se situen ací relacionades amb el món de la salut i crear així un espai de turisme sanitari en un lloc especial.  L’últim projecte seria ‘L’Albufera, la mar de verda’, que consisteix a recuperar el parc natural que tenim. Cap ciutat a Espanya dins del seu terme municipal té un parc natural i nosaltres tenim el parc natural de l’Albufera que en estos moments necessita una recuperació de debò.

La política nacional, autonòmica i municipal viu una època de pactes entre formacions. Hi ha algun partit al qual li posaríeu un cordó sanitari des de Contigo?

No els posarem cordó sanitari a ningú i així ho hem dit a totes les poblacions i a tota la gent que es presenta per Contigo. Cadascun al seu poble sap el que té i té autonomia per a prendre decisions. A la ciutat de València jo mai faria alcalde una altra vegada a Joan Ribó perquè no m’agrada la seua política i tampoc faria alcalde, no perquè no m’agrada la seua política perquè no la conec, però sí que conec els seus ideals, al candidat de Vox.

Donaria suport a un pacte que donara estabilitat a la ciutat i que reconeguera les nostres propostes

Si Contigo aconseguira representació a l’Ajuntament, donaria suport a un pacte de centredreta o centreequerra?

Donaria suport a un pacte que donara estabilitat a la ciutat i que reconeguera les nostres propostes. El més segur és que nosaltres no entraríem en un govern. Creiem que el millor per al nostre votant de la ciutat de València és que cada vegada que haja d’aprovar-se un projecte nosaltres siguem la frontissa que poguera decidir.

Si vosté fóra regidor, en quines àrees li agradaria treballar?

Ho tinc claríssim. Si trac un, m’agradaria treballar en Cultura i Festes i si trac dues, Cultura i Festes i Hisenda.

Des Contigo estan buscant el vot d’aquells ciutadans d’ideologia moderada que en altres ocasions han votat al PP, al PSOE o a Ciudadanos. Per què creuen que ara han de confiar en vostés?

Nosaltres busquem clarament el vot d’eixos tres partits, no busquem el vot de Compromís perquè està molt consolidat, ni el de Podemos, ni el de Vox. D’una banda, busquem el vot de Ciudadanos perquè ells s’estan venent com un partit valencianista i estan enganyant a l’electorat de la ciutat de València. Ciudadanos és un partit molt centralista que ve molt marcat ara des de Madrid i abans des de Barcelona. Per això, qui vulga un partit que defense de debò a València i que no tinga a ningú per damunt, que vote Contigo. Després estem buscant al votant que vota al PSOE, que és faller, valencià, que estima les nostres tradicions, que s’assega d’esquerres, que mai votaria a la dreta valenciana, però al final no s’adona que el seu vot al PSOE només ha servit perquè Ribó siga alcalde i Ribó no ha fet eixa política d’esquerres valencianista que li agradaria a eixe votant. Aleshores, hem de dir-li que tornar a votar per Sandra Gómez és tornar a votar per Ribó, per Fuset i per Grezzi. Creiem que eixa persona ara pot ser votant nostre. Finalment, busquem un votant que votava al PP però ja està fart de corrupció i de lladres i que no vol votar al PSOE perquè tota la vida ha sigut del PP. Eixa persona també té un espai en el nostre partit perquè som un partit transversal.

m’alegra que Pedro Sánchez puga governar sense tindre l’obligació i la pressió d’haver de governar amb algun partit independentista

Com valores el resultat de les eleccions generals i de les eleccions autonòmiques?

Va ser el previst, no s’esperava una altra cosa. En les generals en una enquesta que vaig fer vaig posar que el PSOE trauria 130, així que no anava desencaminat. A més, la patacada del PP també va ser prevista perquè la crescuda d’uns era la baixada d’uns altres perquè en este país encara hi ha dos blocs i la gent del centre no ha despertat. Així i tot, m’alegra que Pedro Sánchez puga governar sense tindre l’obligació i la pressió d’haver de governar amb algun partit independentista. A la Comunitat Valenciana sí que és cert que el PP ha aguantat millor del que la gent creia i Ciudadanos puja però no en la línia en la qual hauria de pujar, la qual cosa vol dir que a la Comunitat Valenciana no acaben de quallar.

L’única cosa que han fet és desfer part de la nostra cultura, enfadar a molta gent i no tindre un projecte de ciutat

Com valores la gestió d’estos quatre anys del Govern de la Nau?

Fatal. En política de mobilitat un zero patatero. Han fet plantejaments que els han duts a terme simplement perquè els havien de fer i perquè calia invertir, però no ha estat pensat. En Cultura Festiva Fuset ha treballat per als seus perquè Ribó és l’alcalde dels seus, però un alcalde al final és l’alcalde de la ciutat de València. Ell ha fet només el que li agrada a la seua gent, donant l’esquena als valencians que no li van votar, que per cert, si els sumes, eren més els que no li van votar. Un quan governa ha de governar plantejant el seu projecte però sent el representant de tots perquè cobra el sou de tots. En el tema de gestió tu li preguntes a qualsevol valencià quina obra o quina actuació simbòlica s’ha fet en esta ciutat i ningú et pot dir res. L’única cosa que han fet és desfer part de la nostra cultura, enfadar a molta gent i no tindre un projecte de ciutat.

AIXÍ DEFINEIX JOSÉ ENRIQUE AGUAR A…

Joan Ribó (Compromís): Va saber agafar el tren

Sandra Gómez (PSPV): La palmera

Maria Oliver (VLC En Comú): Una perfecta desconeguda

María José Catalá (PP): La senyora consellera d’Educació del PP que va aplicar coses que ara diu que no cal aplicar

Fernando Giner (Cs): El gallec valencià

José Gosálbez (Vox): Un total desconegut

 

Últimas noticias

Contenido relacionado