José Martí anima a crear un ‘lobby’ entre els pobles d’interior en defensa dels ciutadans dels municipis xicotets

El president de la Diputació de Castelló participa en Montanejos en el quart fòrum de municipis d'interior, organitzat per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.

Unir forces entre els pobles més xicotets, implicar a totes les administracions i fer front de manera decidida a la despoblació són alguns dels missatges que ha donat aquesta vesprada el president de la Diputació de Castelló, José Martí, amb motiu de la inauguració a Montanejos del quart fòrum de municipis d’interior de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP).

Martí, en l’obertura de les jornades, ha incidit en la necessitat de ser incisius i constants en les reivindicacions, per al que ha animat als pobles d’interior a “convertir-se en un vertader ‘lobby’, perquè les administracions han de saber, i no han d’oblidar-se mai, que som ací i que serem com el tábano que Sòcrates va ser a Atenes”, assenyala Martí al·ludint al filòsof de l’antiga Grècia.

PublicitatAVL

El president de la Diputació ha participat en l’inici de les jornades, que es desenvoluparan fins demà dissabte, al costat de l’alcalde de la localitat amfitriona, Miguel Sandalinas; la directora general contra la Despoblació de la Generalitat Jeanette Segarra; el director general de Turisme, Herick Campos, i el secretari general de la FVMP, Vicent Gil, que ha disculpat l’absència del president de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, Rubén Alfaro, per convalescència mèdica.

José Martí ha destacat davant els alcaldes presents de les tres províncies valencianes la seua clara vocació municipalista en recordar que, “com tots els presents, soc alcalde d’un poble, Suera, des del qual compartim les mateixes preocupacions”. En este sentit, considera que “la màxima expressió que pot tindre una diputació és ser ajuntament d’ajuntaments de municipis xicotets”, per este motiu haja deixat clar que l’actual equip de govern s’implicarà estos quatre anys en “el repte demogràfic”.

Un exemple d’aquesta idea ha quedat plasmat, segons ha assenyalat, en els pressupostos de la Diputació de Castelló per a 2020, “uns comptes que ningú pot discutir que tenen un marcat caràcter municipalista i que demostren que, sense deixar d’estar de costat per descomptat dels municipis grans, tindrem una especial sensibilitat amb els pobles xicotets”.

En este sentit, ha destacat la novetat del Fons de Cooperació Municipal, al qual la institució provincial destinarà 5,6 milions d’euros per a aportar la mateixa quantitat que la Generalitat, i el Pla 135, que es manté ferm i que aportarà una visió més pròxima a les necessitats dels municipis amb menys habitants.

Per a José Martí, “del que es tracta, i ací estarem en esta nova Diputació, és de donar al nostre veïns de l’interior els mateixos drets ciutadans de qualsevol localitat de la província, perquè si hi ha un altre nom que se li pot donar a la despoblació, aqueix és desigualtat, i que ningú dubte que la Diputació farà el necessari per a revitalitzar la província”.

Per part seua, el director general de Turisme, Herick Campos, ha animat als alcaldes presents a “treballar braç a braç amb els empresaris locals i amb les administracions per a oferir nous productes turístics que servisquen per a cohesionar el territori i per a donar a conéixer l’interior com a destinació sostenible i hospitalària”. Jeanette Segrra, directora general contra la Despoblació, ha defensat el dret a tindre les mateixes condicions de vida en la costa i a l’interior i ha insistit a “pensar en positiu” per a traure tota la potencialitat de l’interior.

Inauguració de Vila Purificació

L’amfitrió del fòrum de la FVMP és l’alcalde de Montanejos, Miguel Sandalinas, qui ha posat en valor la instal·lació que acullen esta trobada, Vila Purificació, una antiga vila modernista construïda entorn de 1929 i que obri les portes hui mateix per a “ser un referent en el turisme de congressos” entre els municipis d’interior de la Comunitat Valenciana.

La Diputació de Castelló, de fet, s’ha implicat activament amb una gran inversió, pròxima als 400.000 euros, partisca adquirir i restaurar l’edifici, que hui ha quedat inaugurat amb el descobriment d’una placa commemorativa per part de José Martí i Miguel Sandalinas.

Esta publicació està disponible en : Valencià